la proposta

El Cau del Tauró reobre les portes

Es tracta de l'únic museu dedicat als taurons de tot Europa, i ha reobert les portes al públic aquest cap de setmana. El Cau del Tauró, situat a l'Arboç, ha doblat el seu espai amb la voluntat de no dedicar-se només als visitants. El seu responsable, Joan Ribé, explica que té un espai reservat als estudiosos dels esquals. El mateix Ribé admet que no sap d'on li ve «la fal·lera pels taurons», però recorda quan a l'escola els feien recollir pedres i fòssils, i sempre s'acabaven trobant dents de tauró als jaciments propers a l'Arboç.

Amb el temps ha fet contactes tant amb pescadors com amb confraries, universitats i particulars durant els seus viatges arreu del món, un fet que l'ha ajudat a anar ampliant la seva col·lecció. L'interès pels taurons li va començar amb afany d'estudi, però també s'ha anat decantant a poc a poc cap al col·leccionisme. Actualment disposa d'entre 80.000 i 90.000 peces relacionades amb aquests animals a disposició dels estudiosos que les vulguin analitzar. Al mateix museu també hi ha un espai reservat als paleontòlegs o altres estudiosos que tinguin interès a dedicar-se a aquest àmbit. Amb motiu de la reobertura del museu, Ribé explica que hi ha hagut una gran afluència de públic tant dissabte com diumenge. El museu és obert els dissabtes de cinc de la tarda a vuit del vespre i els diumenges d'onze del matí a dues del migdia. Per visitar-lo s'ha de concertar cita prèviament (trucant al número de telèfon 600 742 178), ja que, tal com diu el mateix Ribé, «s'ha d'explicar tot». No es tracta d'un museu on el públic entri i tombi al seu aire observant el que s'hi exposa, sinó que la visita, que dura una hora i mitja, comença amb la projecció d'un audiovisual sobre el món dels taurons i el seu estat actual com a espècie, un tema que preocupa el responsable d'El Cau del Tauró. Després d'això, Ribé acompanya els visitants per tot el museu i els explica el que veuen a les vitrines i el que no està exposat a les vitrines sobre la vida dels taurons. Una de les peces més conegudes és la Miracle, l'esqual que va rondar la costa tarragonina ara fa dos estius, que ocupa una de les vitrines que més criden l'atenció quan s'entra en un dels dos locals que ocupa El Cau del Tauró. Aquest exemplar també ocupa part de l'audiovisual amb què comença la visita per exemplificar l'estat dels taurons arreu del món. Aquest museu és l'únic d'Europa dedicat exclusivament als taurons, tot i que es poden trobar material i peces relacionades amb els esquals en museus de ciències naturals o d'animals marins en general a diversos països europeus. Per trobar un altre museu similar s'ha d'anar fins als Estats Units o Austràlia, un fet que encara afegeix més singularitat a El Cau del Tauró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.