Societat

Investiguen les detencions de la policia espanyola a Girona

El jutge admet a tràmit la denúncia presentada pel president Quim Torra

Acusen els agents d’extralimitar-se quan van arrestar 16 activistes relacionats amb el tall del TAV l’1 d’octubre passat

El jutjat d’instrucció 2 de Girona investiga si la Policía Nacional va cometre un delicte de detenció il·legal quan va arrestar 16 activistes als quals relacionen amb una acció de protesta al TAV l’1 d’octubre del 2018. Entre els detinguts, activistes, fotoperiodistes i els alcaldes de Celrà, Dani Cornellà, i de Verges, Ignasi Sabater, tots dos de la CUP. El jutge ha admès a tràmit la denúncia que va presentar fa unes setmanes el president de la Generalitat, Quim Torra, que va considerar que la policia espanyola es va extralimitar en les seves funcions. Es tracta d’unes detencions que la Policía Nacional va fer el 16 de gener passat sense ordre judicial i amb l’ombra del dubte de si ni tan sols el jutjat d’instrucció número 4 de la capital gironina en tenia coneixement. La denúncia per delictes de detenció il·legal i usurpació de funcions es va presentar el 23 de gener passat al jutjat de guàrdia de Girona. El president va justificar la denúncia formulada al·legant que l’actuació de la policia espanyola va suposar una “vulneració del dret fonamental a la llibertat”, no tenia “habilitació legal” del jutge i incomplia “els requisits de la llei d’enjudiciament criminal”.

En la mateixa línia, els advocats dels activistes, Montserrat Vinyets i Benet Salellas, van confirmar ahir que han interposat una querella pel mateix delicte, i es van sumar així a la denúncia del president. A la querella s’afegeix el delicte de lesions, ja que l’alcalde de Verges va ser abordat per quatre agents de paisà de la policia espanyola que anaven encaputxats. A causa de les amenaces de mort anònimes que ha rebut els últims mesos, i la visita ja habitual de la ultradreta a Verges, es va atemorir i es va resistir a pujar al cotxe. Quan tot va quedar aclarit, finalment el van emmanillar, però només d’un canell, l’esquerre, i el van arrossegar fins al vehicle policial, un fet que li va provocar lesions; va haver de rebre assistència mèdica i li van embolicar la mà i part del braç. Han passat dos mesos des de les detencions, i l’alcalde de Verges continua de baixa per aquestes lesions al braç. El jutjat ha citat a declarar els detinguts el 16 de gener en qualitat de perjudicats el dia 30 d’abril.

La nova denúncia contra la policia espanyola coincideix amb l’agenda judicial per la instrucció oberta pels fets de l’1 d’octubre passat. Dinou persones van ser citades ahir a declarar en qualitat d’investigats per un cas de desordres públics pels talls del TAV d’aquell dia. D’aquestes, divuit van entrar als jutjats de Girona i una va fer explícita la seva voluntat de no comparèixer i, per tant, pot acabar detingut per ser posat a disposició de la justícia. De les 18 persones que van comparèixer ahir, catorze es van acollir al seu dret a no declarar i la resta van assegurar que no eren al tall del TAV. I és que està demostrat que alguns dels investigats estaven treballant l’1 d’octubre del 2018 i, tot i així, van ser detinguts per la Policía Nacional.

“De manera vexatòria i ofensiva”

“Hi havia un expedient ja judicialitzat i, sense cap motiu que ho justifiqués, la policia va procedir a les detencions quan podria haver optat per citar-los perquè compareguessin a la comissaria”, va subratllar l’advocada dels investigats, Montserrat Vinyets. “Van actuar de manera vexatòria i ofensiva”, sosté. “La llei és clara quan afirma que s’ha de detenir de manera que no s’atempti contra l’honorabilitat de les persones i de la manera menys lesiva possible i no va ser el cas”, conclou Vinyets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.