Dutxes que canvien la vida
El programa d'arranjament d'habitatges per a gent gran inclou l'execució de 2.400 petites obres per incrementar la seguretat i l'accessibilitat a les llars dels ancians. El canvi de la banyera per la dutxa és l'adequació més demanada
Les coses més insignificants es poden fer una muntanya quan fallen les condicions físiques, com el fet de ficar-se a la banyera. Ana Rodríguez, de 82 anys, optava per agafar el mànec de la dutxa i dutxar-se directamentsobre el terra de la cambra de bany, que després assecava amb el pal de fregar, per la impossibilitat d'aixecar la cama i ficar-se a la banyera. Per això ara veu el cel obert, ja que des de fa dos mesos té un plat de dutxa amb un tamboret per seure-hi i una barana per ajudar-se. «Estic molt contenta amb l'obra, m'ha anat molt bé», explica aquesta malaguenya que fa 44 anys que viu al barri de la Florida, a l'Hospitalet.
Rodríguez és una de les beneficiàries del programa d'arranjament d'habitatges per a la gent gran, una iniciativa de la Diputació de Barcelona i el Departament de Treball de la Generalitat que disposa de la col·laboració dels municipis on s'està duent a terme. Les tres administracions paguen a parts gairebé iguals el cost de les reparacions, i en alguns casos, a criteri dels municipis i segons els ingressos dels beneficiaris, es fa pagar una part als veïns. En total, s'hi han invertit 4,2 milions, que es destinaran a 2.400 petits arranjaments.
El més demanat, en un 60% dels casos, és el canvi de la banyera pel plat de dutxa, ja que això fa més fàcil que els ancians es valguin per ells mateixos al bany. També es demanen reformes per millorar l'accessibilitat com ara la construcció de rampes, l'eliminació d'esglaons a l'interior dels habitatges i la col·locació de baranes. La substitució de cuines de gas per vitroceràmiques és així mateix una intervenció habitual per incrementar la seguretat a l'interior dels domicilis.
El programa es va posar en marxa l'any passat, però és aquest quan s'executaran totes les obres. Se n'han començat 253, de les quals s'han conclòs 131. Els usuaris fan la demanda als ajuntaments, com el cas d'aquesta veïna de l'Hospitalet, o bé se'n detecta la necessitat a través dels serveis socials. La gran majoria són dones que viuen soles, i la meitat superen els 76 anys. L'objectiu de les administracions és fer possible que les persones amb recursos limitats puguin continuar vivint a casa, com van destacar ahir l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, i la diputada de Benestar Social de la Diputació. Montserrat Ballarín. «Les petites coses són de vegades molt importants» per millorar la vida, com va destacar Ballarín.
Notícies de ...
- Barcelona
- Santa Eulàlia de Riuprimer
- Santa Coloma de Gramenet
- Sant Cebrià de Vallalta
- Vilafranca del Penedès
- Sant Iscle de Vallalta
- Sant Cugat del Vallès
- Vilanova i la Geltrú
- Castellar del Vallès
- Olesa de Montserrat
- Sant Just Desvern
- Montcada i Reixac
- Malgrat de Mar
- Pineda de Mar
- Argentona
- Terrassa
- Badalona
- Manlleu
- Dosrius
- Sitges
- Mataró
- Alella
- Gavà
- L'Hospitalet de Llobregat