Dutxes que canvien la vida

El programa d'arranjament d'habitatges per a gent gran inclou l'execució de 2.400 petites obres per incrementar la seguretat i l'accessibilitat a les llars dels ancians. El canvi de la banyera per la dutxa és l'adequació més demanada

Les coses més insig­ni­fi­cants es poden fer una mun­ta­nya quan fallen les con­di­ci­ons físiques, com el fet de ficar-se a la banyera. Ana Rodríguez, de 82 anys, optava per aga­far el mànec de la dutxa i dut­xar-se direc­ta­ment­so­bre el terra de la cam­bra de bany, que després asse­cava amb el pal de fre­gar, per la impos­si­bi­li­tat d'aixe­car la cama i ficar-se a la banyera. Per això ara veu el cel obert, ja que des de fa dos mesos té un plat de dutxa amb un tam­bo­ret per seure-hi i una barana per aju­dar-se. «Estic molt con­tenta amb l'obra, m'ha anat molt bé», explica aquesta mala­gue­nya que fa 44 anys que viu al barri de la Flo­rida, a l'Hos­pi­ta­let.

Rodríguez és una de les bene­ficiàries del pro­grama d'arran­ja­ment d'habi­tat­ges per a la gent gran, una ini­ci­a­tiva de la Dipu­tació de Bar­ce­lona i el Depar­ta­ment de Tre­ball de la Gene­ra­li­tat que dis­posa de la col·labo­ració dels muni­ci­pis on s'està duent a terme. Les tres admi­nis­tra­ci­ons paguen a parts gai­rebé iguals el cost de les repa­ra­ci­ons, i en alguns casos, a cri­teri dels muni­ci­pis i segons els ingres­sos dels bene­fi­ci­a­ris, es fa pagar una part als veïns. En total, s'hi han inver­tit 4,2 mili­ons, que es des­ti­na­ran a 2.400 petits arran­ja­ments.

El més dema­nat, en un 60% dels casos, és el canvi de la banyera pel plat de dutxa, ja que això fa més fàcil que els anci­ans es val­guin per ells matei­xos al bany. També es dema­nen refor­mes per millo­rar l'acces­si­bi­li­tat com ara la cons­trucció de ram­pes, l'eli­mi­nació d'esgla­ons a l'inte­rior dels habi­tat­ges i la col·locació de bara­nes. La subs­ti­tució de cui­nes de gas per vitro­ceràmiques és així mateix una inter­venció habi­tual per incre­men­tar la segu­re­tat a l'inte­rior dels domi­ci­lis.

El pro­grama es va posar en marxa l'any pas­sat, però és aquest quan s'exe­cu­ta­ran totes les obres. Se n'han començat 253, de les quals s'han conclòs 131. Els usu­a­ris fan la demanda als ajun­ta­ments, com el cas d'aquesta veïna de l'Hos­pi­ta­let, o bé se'n detecta la neces­si­tat a través dels ser­veis soci­als. La gran majo­ria són dones que viuen soles, i la mei­tat superen els 76 anys. L'objec­tiu de les admi­nis­tra­ci­ons és fer pos­si­ble que les per­so­nes amb recur­sos limi­tats puguin con­ti­nuar vivint a casa, com van des­ta­car ahir l'alcal­dessa de l'Hos­pi­ta­let, Núria Marín, i la dipu­tada de Benes­tar Social de la Dipu­tació. Mont­ser­rat Ballarín. «Les peti­tes coses són de vega­des molt impor­tants» per millo­rar la vida, com va des­ta­car Ballarín.

Municipis on ja s'han fet arranjaments
Alella
Argentona
Badalona
Castellar del Vallès
Dosrius
El Masnou
Gavà
L'Hospitalet de Llobregat
Malgrat de Mar
Manlleu
Mataró
Montcada i Reixac
Olesa de Montserrat
Pineda de Mar
Santa Eulàlia de Riuprimer
Sant Cebrià de Vallalta
Sant Iscle de Vallalta
Sant Just Desvern
Sant Cugat del Vallès
Santa Coloma de Gramenet
Sitges
Terrassa
Vilafranca del Penedès
Vilanova i la Geltrú
Municipis adherits al programa
213
Aportacions econòmiques
Departament de Treball: 1,5 milions d'euros
Diputació: 1,5 milions d'euros
Ajuntaments: 1,2 milions d'euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.