Desenes de persones reclamen que es regularitzi “ja” l’eutanàsia després de la detenció d’Ángel Hernández
La presidenta de Dret a Morir Dignament Catalunya demana als polítics que es posin d’acord perquè els ciutadans no poden “esperar més”
Més de mig centenar de persones s’han concentrat aquest divendres a la tarda a les portes del Palau de Justícia de Barcelona per exigir que es legalitzi l’eutanàsia i per traslladar la seva solidaritat a Ángel Hernández, l’home que ha estat detingut aquesta setmana per ajudar a morir la seva parella, María José Carrasco, que patia esclerosi múltiple des de feia 30 anys. L’entitat
L’associació Dret a Morir Dignament ha convocat aquest divendres a la tarda mobilitzacions a diverses ciutats de l’Estat com a reacció a la polèmica. Desenes de persones han secundat la iniciativa a Barcelona.
La presidenta de Dret a Morir Dignament Catalunya, Isabel Alonso Dávila, ha assegurat que la detenció d’Ángel Hernández els ha provocat “molta indignació”. Alonso ha lamentat la “pròrroga permanent” per aprovar una llei de l’eutanàsia a l’estat espanyol i ha subratllat que des de l’entitat estan molt atents a la posició dels partits polítics de cara a les eleccions del 28 d’abril.
“No podem esperar més. Els partits polítics s’han de posar d’acord, fer una proposta unitària i pensar en el dolor i la llibertat dels ciutadans”, ha reclamat.
La vicepresidenta de l’entitat ha recordat que María José Carrasco i Ángel Hernández havien esperat que s’aprovés la llei. En veure, però, que aquesta vegada tampoc tindrien possibilitats, Hidalgo va ajudar Carrasco en la decisió de posar fi a la seva vida. La presidenta de DMD-Cat ha assenyalat que a l’associació escolten casos de persones que estan “desesperades” i que “tant de dolor no és suportable”
En la mateixa línia, la vicepresidenta de l’entitat a Catalunya, Nani Hidalgo, ha manifestat que estan “absolutament trasbalsats de veure com un acte d’amor, de solidaritat i d’empatia d’una persona que porta anys cuidant aquella que més ha estimat comporta una acusació de delicte perquè encara no hem aconseguit regularitzar l’eutanàsia i el suïcidi assistit a Espanya”.
Les responsables de l’associació han recordat que s’ha intentat en reiterades ocasions l’eutanàsia al Congrés dels Diputats s però no ha prosperat mai, tot i que la demanda social és àmplia, segons reflecteixen les enquestes.
Les proposicions que s’han presentat han estat rebutjades, retirades o bé han caducat. En aquesta legislatura, amb la convocatòria d’eleccions, el camí de la proposició de llei presentada pel PSOE també ha quedat estroncat, tot i que és la vegada que “més a prop hi hem estat”, subratllen des de DMD-Cat. El Parlament de Catalunya havia traslladat al Congrés una proposta per despenalitzar l’eutanàsia.
Crítiques als que oposen eutanàsia i cures pal·liatives
Tant Alonso com Hidalgo han criticat aquells que oposen l’eutanàsia i les cures pal·liatives per argumentar “fal·laçment” i fer “trampa”. La vicepresidenta ha assenyalat que des de l’entitat defensen la “universalització” de les cures pal·liatives” però que hi ha “persones que no els serveixen”. “A Maria José, no li servien. A Ramon Sampedro, tampoc li haurien servit. És absolutament necessari regularitzar l’eutanàsia. Això sí que és humanitat. La vida és un dret, no una obligació”, ha subratllat Hidalgo.
Des de l’entitat també argumenten que en els països on s’ha legalitzat l’eutanàsia no han augmentat les morts per aquesta via. I així ho resumia un altre dels cartells alçats davant el Palau de Justícia de Barcelona: “L’eutanàsia no augmentaria les morts. Disminuiria el patiment”.