Els gremis insten a comprar en parades autoritzades
Barcelona tindrà 5.000 punts de venda legals i fins a 2.500 sense llicència
Creix la demanda de flors grogues
Barcelona tindrà avui 4.000 parades autoritzades de roses i 1.000 de llibres, però en realitat en seran moltes més perquè any rere any augmenten els punts de venda sense llicència. El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, que agrupa els tres gremis implicats en la diada de Sant Jordi, ha demanat ajuda per combatre l’intrusisme del sector. “Que la gent compri els llibres a les llibreries, les flors a les floristeries, i el pa a les fleques, recuperem els valors”, reclama el president del Consell de Gremis, Joan Guillén, que calcula que avui hi haurà, a Barcelona, entre 2.000 i 2.500 punts de venda no autoritzats.
La Guàrdia Urbana treballarà des de primera hora del matí per combatre els punts de venda il·legals, però ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva: demana als ciutadans que no comprin a les parades que no tenen la llicència visible, a sobre les taules. Segons l’intendent de la Guàrdia Urbana Benito Granados la policia farà un “control de les activitats no autoritzades” i intervindrà el material de les parades sense llicència, tot i que “el consumidor també té la responsabilitat de decidir a qui compra” i ajudar així a lluitar contra la “competència deslleial”.
El pa de Sant Jordi
Els floristes preveuen la venda d’uns 7 milions de flors vermelles, tot i que es “consolida” la demanda de flors grogues, amb 600.000 roses. Pel que fa el Gremi de Llibreters de Catalunya, el seu comissionat, Antoni Daura, afirma que estan “resignats” pel fet que Sant Jordi hagi caigut just després de Setmana Santa, tot i que no estan preocupats. “Creiem que serà un bon any, les vendes per Sant Jordi mai han fallat”, assegura. Per la seva banda, el president del Gremis de Flequers de Barcelona, Jaume Bertran, ha reivindicat l’esforç dels artesans per oferir un pa de Sant Jordi “més bo” a la ciutat, una tradició que compleix 31 anys.
En la roda de premsa conjunta en què tots els actors implicats feien les seves previsions, la directora general de Comerç de la Generalitat, Muntsa Vilalta, va recordar que la diada de Sant Jordi és una festa “social i cultural, però també comercial i de l’empresa”. “Més d’un 10% dels 35.000 treballadors que ocupa el sector del comerç pertanyen als tres gremis que protagonitzen la diada”, va explicar Vilalta, en referència als gremis de floristes, forners i llibreters.
A Barcelona, com en altres grans ciutats, es recomana que no s’utilitzi el vehicle privat per desplaçar-se per la ciutat, i que se substitueixi pel transport públic.