Joan Planellas serà el nou arquebisbe de Tarragona
El papa Francesc nomena el teòleg empordanès com a substitut de Jaume Pujol i satisfà els defensors de l’Església catalana
Vol impulsar una reforma “per anar cap al cor de l’Evangeli”
El teòleg empordanès Joan Planellas i Barnosell (Verges, 1955) serà el nou arquebisbe de Tarragona, en substitució de Jaume Pujol, que el febrer passat, en arribar als 75 anys, va presentar la renúncia al pontífex d’acord amb el Codi de Dret Canònic. La decisió de la Santa Seu segueix la línia de renovació marcada pel papa Francesc d’aproximació als canvis culturals de la societat i, a més, garanteix la renovació de l’episcopat català preservant la personalitat pròpia de l’Església catalana. El prevere de la diòcesi de Girona, que serà ordenat i prendrà possessió del nou càrrec el mes vinent, va indicar ahir que, “sense voler esmenar ningú”, obrirà un període de renovació a l’arquebisbat tarragoní, marcat darrerament per una sèrie d’escàndols relacionats amb abusos sexuals a menors comesos per religiosos que en depenien.
Planellas, de 64 anys, és degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, canonge de la catedral de Girona i rector de diverses parròquies de l’Empordà, com Jafre, Garrigoles, Colomers, Foixà, Rupià i la Sala. Va ser ordenat diaca a l’església parroquial de Verges el 1981 i prevere a l’església parroquial de Santa Maria de Banyoles un any després. Va cursar els estudis al Seminari Diocesà de Girona fins al 1979 i, posteriorment, a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma, on es va llicenciar (1981) i on més endavant es va doctorar en teologia dogmàtica (2004). Des del 2013, és membre del consell presbiteral de la diòcesi de Girona i ara passarà a ser responsable d’una de les seus més importants de l’Església a Catalunya, seu primacial i capital històrica, i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa els deu bisbats catalans.
Pujol va definir ahir el seu successor a l’arquebisbat de Tarragona com un dels millors teòlegs actualment i “el número u a Catalunya”, com demostra el seu treball intel·lectual com a director de la Revista Catalana de Teologia des de l’any 2008. A més, Pujol creu que la Santa Seu també ha triat Planellas perquè “és de Catalunya, fill de Girona”.
En aquest sentit, la tria posa fi a les especulacions sobre els diversos noms que figuraven en les travesses, entre els quals hi havia el del bisbe de Barbastre-Montsó i impulsor de la denúncia al bisbat de Lleida per l’art de Sixena. El nou nomenament, doncs, és rellevant en temps d’una certa sequera de bisbes catalans i integrats en la vida pastoral de l’Església a Catalunya, i satisfà els partidaris de frenar-hi l’evolució de l’espanyolisme i dels conservadors.
Planellas ja ha deixat clara la seva voluntat d’obrir una investigació per esclarir els abusos que van acabar amb la destitucions de dos rectors a Tarragona –Xavier Morell, de Constantí i la Canonja, i Josep Maria Font, d’Arbeca– i qualifica de “molt encertada” la línia que ha seguit la diòcesi de Girona, que sí que va obrir una investigació interna pels abusos atribuïts al mossèn Tomàs de Vilobí d’Onyar. Planellas reconeix que la institució “ha quedat astorada” pels continuats episodis que han sortit a la llum i demana “justícia, transparència i també misericòrdia per a abusadors i víctimes”.
El nou arquebisbe tindrà com a prioritat treballar per l’Església per als pobres. En aquest sentit, Planella recorda la necessitat de “retornar a l’Evangeli”. “Quan el papa Francesc parla de la importància de seguir els passos de Crist, parla de l’Església per als pobres”, diu.
LES FRASES
Un moment convuls pels casos d’abusos sexuals
La diòcesi de Tarragona va acaparar l’atenció a principis d’any, quan es van destapar una sèrie d’abusos sexuals a menors comesos per religiosos adscrits a l’arquebisbat. Arran d’aquells casos, el fins ara arquebisbe, Jaume Pujol, va ser objecte de crítiques per haver atribuït els atacs a “un mal moment” en la vida, del qual els autors més endavant “potser es penediran”. El rebombori generat per les seves declaracions va provocar una rectificació posterior, en la qual va puntualitzar que “qualsevol actuació” li sembla “gravíssima”.
En la roda de premsa d’ahir per fer públic el nomenament del seu substitut, Pujol va demanar “perdó” per si “durant aquests anys” ha pogut ofendre algú amb el seu “comportament”, les seves “paraules” o les seves “decisions”. Pujol va admetre que “l’Església no viu un moment fàcil”, però va negar que la seva sortida tingués relació amb els casos d’abusos sexuals a menors. El dia 1 de juny oficiarà una missa a la catedral de Tarragona per acomiadar-se dels fidels i ocuparà el càrrec d’administrador apostòlic fins al 8 de juny, quan tornarà a un centre de l’Opus Dei.