Societat

El turisme cultural es fa un lloc a les diòcesis gironines

Els bisbats de Girona, Urgell i Vic miren d’incentivar les activitats a l’entorn del seu patrimoni

A la demarcació de Girona, Catalònia Sacra proposa cinc itineraris per recintes que estan o han estat dedicats al culte

Les diòcesis formen guies especialitzats en aquests recintes

Dins l’oferta turística de caire cul­tu­ral exis­tent a Cata­lu­nya hi figura l’extens patri­moni –sobre­tot, arqui­tectònic– pro­pi­e­tat de l’Església catòlica. Dels cen­te­nars d’espais que el for­men, només una part és visi­ta­ble i s’hi orga­nit­zen acti­vi­tats de divul­gació adreçades a un turisme entre religiós i cul­tu­ral que cada cop té més rellevància en un sec­tor que mira de fugir del tòpic del sol i la platja i pro­cura donar un valor afe­git a l’oferta. Qua­tre recin­tes de la demar­cació de Girona figu­ren entre els que tenen un paper més des­ta­cat en el turisme de Cata­lu­nya (una llista encapçalada per la Sagrada Família). Es tracta de la cate­dral de Girona, Sant Pere de Rodes, el mones­tir de Santa Maria de Ripoll i l’església de Sant Feliu de Girona.

Iti­ne­ra­ris giro­nins

Des del 2012, els deu bis­bats amb seu a Cata­lu­nya venen els indrets poten­ci­al­ment turístics a través de la pla­ta­forma Cata­lo­nia Sacra, que com­ple­menta la feina de la Gene­ra­li­tat en els recin­tes que ges­ti­ona el govern. En la pla­ta­forma de les diòcesis es pro­po­sen xer­ra­des, tallers i cinc iti­ne­ra­ris dins dels límits de les comar­ques de Girona (cor­res­po­nents als bis­bats d’Urgell, Vic i Girona), amb un total de 28 llocs per visi­tar. La més curta quant a distàncies, però molt intensa quant a con­tin­gut, és la dedi­cada a la ciu­tat de Girona i que inclou la basílica de Sant Feliu, la cate­dral i el Museu d’Art. La més extensa i que neces­sita més temps per ser com­ple­tada és la titu­lada Pla de l’Estany i Gar­rotxa: a les fal­des del Piri­neu. Conté tres mones­tirs (de Banyo­les, Besalú i Sant Joan les Fonts) i sis esglésies (Santa Maria de Por­que­res, Sant Sepul­cre de Palera de Beuda, Sant Vicenç de Besalú, Sant Esteve d’Olot i Santa Mar­ga­rida i Sant Sal­va­dor de Bia­nya). Una altra ruta té d’esce­nari el Ripollès i inclou el san­tu­ari de Mogrony (Gombrèn), els mones­tirs de Ripoll, Sant Joan de les Aba­des­ses i Cam­pro­don, i les esglésies de Sant Cristòfol de Beget i Santa Cecília de Molló. Cinc esglésies (de Cadaqués, Santa Maria de Vila­ber­tran, Sant Miquel de Fluvià i Sant Martí d’Empúries) i la basílica de Cas­telló bas­tei­xen L’Empordà, la pedra, el cel i la mar. Final­ment, s’ofe­reix l’iti­ne­rari La costa: al peu de les ona­des, amb les esglésies de Sant Romà de Llo­ret i Sant Vicenç de Tossa i els mones­tirs de Sant Feliu de Guíxols i Santa Maria de Solius.

Man­can­ces

L’enver­ga­dura del patri­moni arqui­tectònic de les diòcesis, però, con­trasta amb el fet que, en molts casos, acce­dir als llocs és com­pli­cat, bé perquè només s’obren en uns hora­ris con­crets o bé perquè s’ha d’anar a bus­car la clau, sense comp­tar que habi­tu­al­ment no hi ha guies que acom­pa­nyin els visi­tants. Això no passa en molts dels monu­ments de les rutes esmen­ta­des, però sí en la immensa majo­ria dels cen­te­nars d’edi­fi­cis dis­per­sos en el ter­ri­tori, prin­ci­pal­ment els que estan més aïllats, segons reco­nei­xen des de la mateixa Catalònia Sacra.

Un altre dèficit, al qual ja s’està posant remei, és que no hi ha prou guies espe­ci­a­lit­zats en aquest patri­moni. Els bis­bats con­si­de­ren que les esglésies, san­tu­a­ris o mones­tirs no es poden expli­car només des del punt de vista artístic, històric o arqui­tectònic, sinó que cal tenir en compte el seu ves­sant espi­ri­tual. Per això, des de fa uns anys s’orga­nit­zen cur­sets per for­mar per­so­nal en aquesta feina, un dels quals s’ha fet recent­ment a Besalú.

LES FRASES

224.000
visitants
va tenir l’any passat la catedral de Girona.
98.000
entrades
es van vendre el 2018 per accedir a Sant Pere de Rodes.

Un model a exportar a la resta del món

A finals de l’any passat, les diòcesis catalanes van presentar el projecte de Catalònia Sacra en un congrés que va tenir lloc al Vaticà, dedicat a debatre els usos a donar als edificis d’origen religiós propietat de l’església catòlica que ja no es dediquen al culte. “La nostra plataforma s’està posant de model per aplicar en altres llocs del món”, expliquen els responsables de Catalònia Sacra. La ponència la va presentar el director del Secretariat Interdiocesà de Custòdia i Promoció de l’Art Sacre de la Conferencia Episcopal Tarraconense, Josep Maria Riba, que alhora és el director del Museu Episcopal de Vic. Mossèn Riba va descriure les activitats que promou la plataforma així com la voluntat de divulgar el patrimoni, i va anunciar el projecte de la xarxa d’esglésies obertes, que vol ser “una espècie de federació d’esglésies dels diferents bisbats que tenen interès patrimonial”, segons la seva definició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.