Gastronomia
La tradició d’Els Tinars
Els germans Gascons, que regenten el restaurant Els Tinars amb una estrella Michelin, obren un nou establiment, el restaurant Bell-lloc
L’objectiu és anar als orígens per ser un referent de la cuina tradicional
Els germans Marc i Elena Gascons, que dirigeixen el restaurant Els Tinars, a Santa Cristina d’Aro, han impulsat un nou projecte amb l’objectiu de recuperar la cuina més tradicional, centrant-se en el receptari català. Ubicat en una masia catalana del segle XVIII totalment rehabilitada, el nou projecte, que porta per nom restaurant Bell-lloc, és a només dos quilòmetres d’Els Tinars, l’establiment mare i que compta amb una estrella Michelin.
“El restaurant Bell-lloc aposta pel concepte de compartir al mig de la taula tot recuperant aquests plats tan catalans i, per descomptat, la seva gastronomia més tradicional”, destaca Marc Gascons, que hi afegeix: “Estem davant plats com ara l’escalivada, l’esqueixada, els caragols a la llauna amb picadillo, peus de porc guisats amb panses i pinyons o salpebrats amb mongetes del ganxet, cap i pota de vedella amb cigrons, ronyons de xai rostits o verat a l’esquena amb oli d’all i bitxo.” “A diferència de la casa mare, el projecte del restaurant Bell-lloc vol fugir de les formalitats i les distincions i vol apostar per una cuina catalana i sense pretensions”, segons Elena Gascons.
“La idea és tornar als orígens, a la cuina de sempre, a la cuina de les àvies, i això queda patent a la carta, on es poden trobar nombroses referències als records passats com ara el morro de bacallà a la llauna amb sofregit a l’estil de l’àvia Elena; lluç a la romana amb pa amb tomàquet com els hi feia la seva mare; fesolets de l’ull ros saltats amb botifarra de perol com menjava l’avi Venanci, o amb arengada salada com menjava l’avi Sendu”, destaca Marc Gascons.
Per la seva ubicació estratègica a l’estiu, en una carretera d’entrada a la Costa Brava pel sud, amb una important afluència de cotxes, el Bell-lloc es mantindrà obert tot l’any fent cuina amb producte de temporada i segons l’estacionalitat, a la tardor els bolets i a l’hivern la cacera o l’escudella amb carn d’olla, per exemple. Durant aquesta última època de més fred, el restaurant engegarà la gran llar de foc que presideix el menjador central i situarà un banc just davant per tal que els clients puguin fer-se les torrades de pa.
Potenciar la identitat
“Tenint en compte que la Costa Brava és una zona turística important, i que la capital, Barcelona, gastronòmicament parlant s’ha rendit totalment al turisme, un dels objectius del Bell-lloc és poder marcar territori, gastronòmic i català”, destaquen els germans Gascons. Segons expliquen, mentre que Barcelona va perdent aquesta identitat, les comarques han d’intentar mantenir-ho o recuperar-ho, ja que la cuina tradicional catalana que es pot trobar a Barcelona és residual. La cuina dels germans Gascons, doncs, aposta pels productes de proximitat i sobretot per les persones que enriqueixen, cultiven i cuiden la terra, els pagesos. Bell-lloc és una valoració del paper dels productors, ja que sense ells ens quedaríem sense territori i el paisatge de l’Empordà no seria tan ric.