Societat

Una revetlla més llarga fa preveure un bon Sant Joan

Les previsions de bon temps i el fet de coincidir la festivitat amb un dilluns, que perllonga el cap de setmana, permeten augurar una gran concentració de gent en els actes de la tradicional celebració

Hi ha dues evidències invariables, faci fred o calor, que marquen l’inici de l’estiu: la finalització del curs escolar i la celebració de la revetlla de Sant Joan. Aquest any, coincideix que sí, que farà calor, molta, i que amb els termòmetres enfilant-se es donarà com cal la benvinguda al solstici d’estiu.

Serà pel bon temps o les bones previsions, que la venda de petards augmenta des de divendres. Els tres dies previs a la revetlla de Sant Joan són sempre els de més moviment i les 1.348 botigues i parades autoritzades a Catalunya es freguen les mans. Tot i que hi ha menys punts de venda que l’any passat, el sector preveu un lleuger creixement, de fins a un 3% respecte dels 17 milions d’euros de facturació de l’any passat. Coets, cebetes i fonts de colors continuen sent els productes de més demanda. I és que si hi ha fogueres, sopars populars i concerts, també que es noti i hi hagi soroll, que per Sant Joan hi ha d’haver com marca la tradició festa i xerinola. Amb mesura, però.

Avisos de prevenció

Són moltes les poblacions que adverteixen que aquest còctel pot ser festiu però també explosiu. Per exemple, l’alcaldessa de Begur, Maite Selva, va dictar, ahir, un ban per a les revetlles de Sant Joan i Sant Pere que té un triple objectiu: mantenir l’ordre, evitar danys a persones i coses i, sobretot, atesa la situació climatològica actual, prevenir incendis forestals. “Aquesta temporada, la falta de pluges i les altes temperatures que s’estan assolint fan recomanable, més que mai, extremar les mesures de seguretat i la prudència. Seria bo que tinguéssim molta cura a l’hora d’encendre barbacoes. Recordeu que a Begur ja hem patit algun episodi de foc al bosc i, aquest any, el risc d’incendis és molt elevat”, diu el ban, que insta a complir una sèrie de recomanacions preventives. Això és vàlid per a tots els municipis, d’aquí i arreu.

Bons auguris a la costa

Els empresaris de restauració i d’oci nocturn catalans es mostren molt optimistes de cara a la revetlla de Sant Joan, atesa la gran afluència de públic que es preveu que surti a celebrar la tradicional revetlla amb sopars de grup, familiars i en parella, i que posteriorment seguiran amb la celebració a locals d’oci nocturn. Des de la Fecasarm, es preveu una ocupació del 100% en restaurants i locals d’oci nocturn ubicats a les zones de costa i d’un 85% de mitjana a les zones d’interior. Quant al global del cap de setmana, els empresaris esperen facturar més que l’any passat, perquè la revetlla no caurà en dissabte i, per tant, serà un cap de setmana amb tres vigílies de festiu i els locals tindran tres nits per facturar. També cal dir que la temporada d’estiu als locals de costa comença a arrencar de manera important amb aquest cap de setmana i el turisme estranger ja ha començat a arribar.

Segons ha manifestat Joaquim Boadas, secretari de la Fecasarm, “en coincidir Sant Joan amb un dilluns, es perllonga el cap de setmana, el que permetrà als locals facturar tres nits en comptes de dues com ha passat els dos darrers dos anys, en què la revetlla va coincidir amb dissabte (2017) o amb diumenge (2018)”. Els empresaris es mostren optimistes, ja que tindran tres nits per facturar, més tenint en compte el bon clima previst. Amb tot això, les reserves a restaurants i d’entrades anticipades a locals d’oci nocturn s’han disparat els darrers dies i molts ja tenen complet, el que fa preveure una ocupació del 100% en restaurants i locals d’oci nocturn ubicats, principalment, a les zones de costa. A la resta, l’ocupació serà un pèl més baixa, però l’afluència de gent serà igualment important, ja que és una de les nits més concorregudes de l’any.

1.348
botigues i parades autoritzades a vendre petards hi ha a Catalunya aquest any.

La Flama del Canigó i la celebració de Corpus

Un dels moments més esperats a la majoria de poblacions catalanes és l’arribada de la Flama del Canigó. A Girona, Òmnium Gironès, ANC Girona, ADAC, Fal·lera Gironina, El Forn, Ateneu 24 de Juny i la fundació llibreria Les Voltes organitzen, un any més, els actes de rebuda, que tindran lloc als voltants de les sis de la tarda, a la plaça del Vi. Mitja hora abans, s’iniciarà el seguici des de la plaça Independència fins davant de l’ajuntament, on se celebraran el ball de l’àliga, el lliurament del quinqué amb la flama, actuacions i la traca final dels Diables de l’Onyar.

D’ altra banda, la celebració de Corpus també tindrà lloc demà en diòcesis com ara la de Girona. Allà, un dels centres neuràlgics serà, com cada any, la catedral. Els actes començaran a les 19 h amb la missa major presidida pel bisbe Francesc a l’altar major del temple. Tot seguit, a les 20 h, tindrà lloc el ball de l’àliga, que anirà a càrrec de la Fal·lera Gironina. Aquest any, Nina Kammerer, antropòloga nord-americana estudiant de l’associacionisme a través del món geganter, serà la convidada d’honor de l’entitat. A continuació, s’iniciarà la processó amb el Santíssim tot baixant les escales de la catedral, moment en què s’estrenarà la música del seguici de Corpus, obra del compositor Ivó Jordà. La processó arribarà fins a la basílica de Sant Feliu, on es faran la pregària i la benedicció.

I qui ho vulgui pot rematar la festa al voltant de les tradicionals fogueres, com ara la revetlla popular Foc a la Feixa, farcida d’activitats a les Ribes del Ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.