Societat

Begur ret homenatge als jardins en la XVI Fira d’Indians

Durant el cap de setmana el municipi bull amb activitats i una ambientació festiva amb Cuba de rerefons, on no hi ha falta la vestimenta de blanc i begudes com els ‘mojitos’

Un any més, i ja en són setze, Begur rememora el seu passat indià amb la consolidada i reconeguda Fira d’Indians. Vestimenta de blanc, estands gastronòmics amb productes típics d’ultramar com empanades o mojitos, ambientació diversa i nombroses activitats no falten en aquesta fira que, cada any, reuneix milers de visitants a la població empordanesa.

Com a novetat en l’edició d’enguany, es ret homenatge als jardins indians, els jardins que la majoria dels que tornaven de Cuba es feien a les seves cases per evocar el paisatge deixat enrere. Per aquest motiu, s’ha reproduït dos jardins indians en dos punts de Begur i s’han programat dues conferències sobre els jardins i les plantes dels indians. A més, hi ha una exposició sobre aquest tema a les Escoles Velles.

Una altra novetat de l’edició d’enguany són les visites guiades pel patrimoni indià de Begur amb entrada en una casa indiana. De fet, es calcula que dels 2.000 habitants que tenia Begur al segle XIX, 500 van emigrar a Cuba buscant la fortuna.

Ambientació de l’època

A banda d’aquest aspecte més commemoratiu, la fira també s’omple d’ambient amb els carrers guarnits, el mercat de productes d’ultramar i mostra d’oficis, l’animació musical amb la pianola americana construïda a Nova York l’any 1918 , o els diferents esquetxos que el grup de Teatru Es Quinze du a terme pel centre de poble. Ahir, a més, hi va haver la tradicional arribada de l’indià, Ramon de Begur, a la platja de Sarriera i la seva posterior rua pel centre del poble. També, un any més, l’actuació musical de la cantant cubana establerta a Catalunya Lucrecia amb els infants va ser un dels moments més esperats per les nombroses famílies assistents.

La fira continua avui amb tallers diversos, actuacions musicals i de teatre arreu del municipi, cinema, havaneres o el comiat de l’indià.

Xarxa de Municipis Indians

En el marc de la fira va ser escollida divendres la nova assemblea per a quatre anys de l’associació cultura Xarxa de Municipis Indians. Per unanimitat va ser escollida presidenta –per primer cop una dona– Antònia Pulido, tinenta d’alcalde i regidora de Turisme de Sant Pere de Ribes. Pulido substitueix Albert Robert, de Lloret de Mar. La xarxa, nascuda el 2008 amb la finalitat d’investigar, identificar i difondre el patrimoni material i immaterial dels indians/americanos a Catalunya, està formada per 18 municipis, entre els quals els gironins Begur, Blanes, Calonge i Sant Antoni, Lloret de Mar, Palafrugell i Tossa de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.