la contra

La Fira del Cavall, al trot

Barberà, Sabadell, criadors i entitats fan un esforç per mantenir el certamen amb un 20% menys de pressupost

EL CONCURS DE PURA RAÇA I EL «REINING», PRINCIPALS ACTIVITATS. L'onzena edició de la Fira del Cavall –del 13 al 16 de maig al Parc Central del Vallès–, tot i l'austeritat, manté els reclams: veure els animals de prop en acció i conèixer la cultura que envolta l'afició eqüestre.

La Fira del Cavall va néixer l'any 2000 com un gran esdeveniment de més d'una setmana de durada, però fa quatre anys es van concentrar les activitats en només quatre dies –de dijous a diumenge– pel gran cost que suposava per als professionals mantenir els animals una setmana lluny de casa. La crisi ja va fer retallar un 10% el pressupost de la desena edició, l'any passat, i enguany –en què fins i tot se'n va arribar a plantejar la suspensió– finalment els organitzadors han apostat per la continuïtat del certamen, a banda de les components lúdiques i culturals, per l'activitat econòmica que genera. L'alcaldessa de Barberà, Ana del Frago –presidenta de torn del consorci del Parc Central–, va recordar que la simple organització de la fira mobilitza 12 empreses amb 225 llocs de treball directes. Ara bé, s'ha imposat l'austeritat: el pressupost s'ha reduït més d'un 15% fins als 400.000 euros. I no només això, els preus de les consumicions i els productes de la fira gastronòmica continuaran congelats i hi haurà promocions de 2x1. Del Frago va sentenciar que «aquest any més que mai cal sumar esforços perquè la fira sigui accessible i assequible per a tothom».

En essència, però, la festa serà la mateixa. El nombre de pistes s'ha reduït i el gruix d'activitats es concentraran en l'habitual pista coberta central. A l'exterior es mantenen una pista d'entrenament reduïda a les dimensions mínimes reglamentàries i una d'auxiliar per a petites exhibicions i activitats infantils, com ara els ponis per a infants. Pel que fa a la presència d'exemplars equins, el president de la Unió de Criadors de Cavalls de Raça, Juan José Fuertes, va destacar que es notaran pocs canvis: «Hi haurà pràcticament el mateix nombre de cavalls de l'any passat», uns 200, «però la seva qualitat fins i tot serà superior». Entre les novetats, destaca la zona d'exposició, amb 12 boxs on s'exhibiran cavalls en venda, però «amb preus mai superiors als 6.000 euros». Per aconseguir-ho, posaran en contacte directe criadors i possibles compradors, sense cap tractant ni intermediari.

Espectacles a tothora

Al recinte hi haurà concursos i exhibicions de diverses disciplines hípiques, començant pel Concurs Morfofuncional del Pura Raça Espanyol, i continuant pel de Doma d'Alta Escola –una disciplina en què el cavall ha d'executar exercicis i cabrioles d'alta dificultat– i la competició de Reining estatal –una modalitat d'equitació western en què genet i cavall han d'anar compenetrats per completar un seguit de maniobres en el mínim temps possible–. També hi exposaran carruatges i s'hi podrà passejar, en una activitat coorganitzada amb el Consorci de Turisme del Vallès Occidental. Entre la fira i la mostra gastronòmica, hi participaran una dotzena d'entitats de Sabadell i Barberà, com les agrupacions andaluses San Sebastián de los Ballesteros, Germandat de Nuestra Señora del Rocío, La Alhambra, la Germandat Romera Virgen de Gracia i la Casa de Granada, la Casa Regional Extremenya de Barberà, el Centre Regional de Múrcia, el Centre Gallec Nós i les colles nova i vella de Sant Antoni Abat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.