El vent, protagonista en la mostra de flors

Va fer caure una part del muntatge de les escales de la Catedral

El vent i la pluja van ser pro­ta­go­nis­tes ahir en l'expo­sició de flors de Girona. El vent perquè va fer caure i va tren­car una part del mun­tatge de les esca­les de la Cate­dral i va tom­bar algu­nes de les flors d'alguns dels espais que hi havia a l'aire lliure, i la pluja perquè tot i que va arri­bar a quarts de set de la tarda va «espan­tar» molts dels visi­tants.

Mal­grat això, milers de per­so­nes van pas­se­jar pel Barri Vell de Girona amb motiu del 55a edició de la mos­tra Temps de Flors, que enguany dis­posa de 130 espais i que es podrà veure fins diu­menge vinent. Fins i tot, en alguns d'aquests racons, s'hi van for­mar cues per poder veure i retra­tar les com­po­si­ci­ons flo­rals i mun­tat­ges artístics que s'hi ha fet. Aquest és el cas de l'església de Sant Lluc, on hi ha expo­sats els ves­tits i cascs dels mana­ies i el gegants Gerió, o els Banys Àrabs. De fet, tota la zona d'influència de la Cate­dral era plena de gom a gom i, a mida que anava avançant la tarda, s'hi va anar acu­mu­lant més i més gent.

Entre les nove­tats d'aquest any, des­taca la incor­po­ració de l'església de Sant Feliu dins el cir­cuit de monu­ments guar­nits de flors que es poden visi­tar, un cop aca­bats els tre­balls de reha­bi­li­tació que s'han fet a la nau cen­tral. Cada cape­lla té la seva deco­ració així com el seu altar, però el que crida més l'atenció dels visi­tants són la gran quan­ti­tat de cla­vells ver­mells que orna­men­ten els dos sant­cris­tos: el que hi ha just a l'entrada i la imatge del sant­crist jacent. L'orna­men­tació de les esca­les de l'església de Sant Lluc també són molt vis­to­ses. El Gremi de Flo­ris­tes de Girona i Comar­ques ha fet una bona com­bi­nació de talls de troncs d'arbres i cis­tells de vímet plens de flors. L'alcal­dessa de Girona va des­ta­car aquesta incor­po­ració a la mos­tra, ja que es tracta d'un monu­ment impor­tant per a la ciu­tat que giro­nins i no giro­nins podran visi­tar. A més de monu­ments i espais públics, també s'inclo­uen al recor­re­gut molts patis de cases par­ti­cu­lars, que només es poden visi­tar durant els dies de l'expo­sició.

Una altra de les nove­tats de la mos­tra d'aquest any és que les noves tec­no­lo­gies s'incor­po­ren a l'expo­sició perquè els visi­tants poden rebre, de manera gratuïta, infor­mació des dels seus telèfons mòbils. La ini­ci­a­tiva s'ano­mena eflors i l'han desen­vo­lu­pat la Uni­ver­si­tat de Girona i l'Ajun­ta­ment de la ciu­tat, i per­met loca­lit­zar els espais de l'expo­sició a través d'un ter­mi­nal mòbil. En la pre­sen­tació de la ini­ci­a­tiva, l'Ajun­ta­ment va des­ta­car que aquesta inno­vació aporta una «solució inno­va­dora» i que alhora evi­den­cia la volun­tat de «sumar tra­dició i moder­ni­tat». Però, almenys ahir, no es va uti­lit­zar massa la nove­tat i en molts casos els mòbils es feien ser­vir per tirar fotos.

Auto­bu­sos de turis­tes

Que l'expo­sició de flors de Girona atrau molts i molts visi­tants és un fet. I que molts arri­ben a la ciu­tat amb auto­bu­sos, també. Això va pro­vo­car que en diver­sos moments del dia, quan els auto­bu­sos acce­dien als apar­ca­ments que tenen auto­rit­zats al car­rer Ramon Folch, es produïssin mol­tes cues.

La pro­gra­mació de Girona, Temps de Flors no es limita a les expo­si­ci­ons flo­rals, sinó que paral·lela­ment s'han pro­gra­mat una sèrie de con­certs gratuïts, expo­si­ci­ons i fires que com­ple­ten l'oferta d'acti­vi­tats fes­ti­ves i cul­tu­rals d'aquests dies. Per exem­ple, les prin­ci­pals sales d'expo­si­ci­ons de la ciu­tat van apro­fi­tar la mos­tra per pre­sen­tar les seves pròpies pro­pos­tes. Algu­nes també tin­dran de pro­ta­go­nis­tes les flors, però n'hi ha d'altres de temàtiques molt diver­ses.

flors i violes

L'exèrcit dels ignorats

DAVID MARCA

Dissabte, la meteorologia es manifestà contra pronòstics amb un temps excel·lent. La pluja sols va fer acte de presència durant la inauguració, que no té cap significat, és clar. Potser per refredar els caps dels candidats a l'alcaldia que hi van assistir. Diumenge despertà ennuvolat, però resistí i l'exèrcit de paraigües restà inèdit fins a les sis de la tarda, en què caigué un ruixat. L'allau de persones, impressionant! Com sempre, baix d'estatura, per la Força sols viu esquenes i clatells.

Els mitjans amb profusió informativa parlen del més sobresortint de l'exposició. És la seva feina. Sumar els treballs que comenten entre tots seria molt difícil: diria que no sobrepassen els cinquanta, lluny dels prop de 300 que s'exhibeixen. Amb les persones passa el mateix: trenta o quaranta s'emporten el protagonisme, d'entre els prop de dos milers que prenen part en els treballs.

Examinant la pàgina web de l'Ajuntament, hom s'adona de l'exèrcit anònim que treballa en els muntatges. Ningú en parla i poques vegades se'ls recorda. És com de la infanteria a les guerres: la història sols cita la xifra de baixes. S'hauria de fer un homenatge a aquestes persones ignorades, imprescindibles, d'altra part. L'exposició els ho deu. No fa pas massa una senyora ja gran em digué: «Jo el conec de l'exposició de flors.» Atent, vaig dir-li: «Quin muntatge fa ho ha fet?» Digué: «Jo cap. Fa quaranta anys que porto plantes a concurs i que ajudo qui sigui.» Se'm va fer un nus a la gola: no la coneixia de res en absolut. Quantes deuen haver-n'hi com ella?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.