Societat

Neu que crida més nevades

Inici · L’estació de Masella obre la primera pista en espera d’ampliar el domini el cap de setmana Previsió · La Molina prepara pistes per a aquest cap de setmana

La situació actual és de gruixos d’entre 25 i 30 centímetres al Pirineu gironí

La temporada d’esquí es va iniciar ahir amb la ja tradicional obertura prematura de l’estació ceretana de Masella, privilegiada amb les primeres nevades –la primera, el 25 d’octubre– per la seva orientació nord, i amb força bones perspectives de neu i baixes temperatures. L’obertura va ser testimonial en espera de les previsions i caiguda de temperatures del cap de setmana i nevades. De fet, només hi havia unes quantes desenes d’esquiador que, juntament amb el personal de la mateixa estació, van aprofitar per fer les primeres baixades de la temporada en un recorregut de 2 quilòmetres. En concret, Masella va obrir Coma Oriola amb un remuntador i amb 2 quilòmetres esquiables amb gruixos de 25 centímetres de neu pols, sobretot de neu produïda.

Mentre Masella obria, l’estació veïna de la Molina, a cavall del Ripollès i de la Cerdanya, es va dedicar a crear expectació amb un vídeo suggeridor en què convidava els esquiadors a recordar les sensacions de la temporada passada i anunciava que ja no hauran d’esperar gaire temps per reviure-les. De fet, deixava per a avui l’anunci de l’obertura demà passat de la pista Llarga.

En canvi, les altres dues estacions del Pirineu gironí esperaran a final de mes per obrir, si les condicions de neu ho permeten. L’estació de la vall de Camprodon, Vallter 2000, ha fixat l’últim cap de setmana per obrir pistes i la de la vall de Ribes, Vall de Núria, només anuncia l’obertura de totes les instal·lacions també a final de mes però deixa en espera l’inici de la temporada de neu. Núria està tancada parcialment durant aquest mes pels treballs de manteniment de tot el complex i només els caps de setmana ofereix serveis restringits i alguns viatges amb el tren cremallera.

La neu produïda està pràcticament assegurada a tot el Pirineu atenent a les previsions de temperatures sota zero en què coincideixen les previsions de les principals agències de prediccions meteorològiques del món. Quant a les possibilitats de precipitacions, ja no hi ha tantes coincidències.

Els models predictius de l’agència centreeuropea ECMUWF avança un hivern ideal per a les estacions del Pirineu, no de fred extrem, però sí amb entrades d’aire polar i un mes de gener més humit i, per tant, amb més probabilitat de precipitacions.

L’agència estatunidenca estatal NOAA, en canvi, el preveu suau i força sec al Pirineu, tot i que amb precipitacions sobretot a la cara nord.

La britànica UKMO prediu un hivern normal amb tres o quatre nevades que garantiran la temporada i amb intervals de bon temps. I, finalment, l’agència estatal russa parla d’un hivern gèlid al nord d’Europa, que arribarà més debilitat al Pirineu, però que es reactivarà amb la humitat del Mediterrani provocant nevades a cotes altes.

Sigui com sigui, la situació actual és de gruixos d’entre 25 i 30 centímetres al Pirineu gironí i ceretà, que s’incrementen cap a la cara nord arribant als 35 de l’andorrà i els 40 de l’aragonès.

El telecabina Cadí-Moixeró arriba al Niu de l’Àliga

L’ ampliació del telecabina Cadí-Moixeró fins al Niu de l’Àliga, arribant al cim de la Tosa (cota 2.537) i al Parc Natural Cadí-Moixeró, que farà més directe l’accés al conjunt de la Molina i Masella, és una de les principals novetats de la nova temporada d’esquí. Aquesta actuació facilitarà disfrutar d’un domini esquiable de 145 quilòmetres, que és un dels més grans del sud d’Europa. La mateixa estació ceretana i ripollesa, a més, disposarà del telecadira El Llac, que dona accés des de la zona del llac de la Molina fins al coll de Pal. Vallter 2000 continua la seva consolidació com a centre d’activitats de neu amb alguns canvis i actualitzacions en remuntadors i pistes de l’estació i amb la substitució de la instal·lació de neu artificial de baixa pressió de la zona de Morens. Així, durant la temporada, els usuaris podran fer tota mena d’activitats esportives a la neu a part de l’esquí alpí, com ara snowboard, freeride, activitats de muntanya, sortides amb raquetes o amb esquí de muntanya i activitats lúdiques per als més petits, que podran jugar al Mini Club l’Esquirol o fer descensos en trineu al Parc Lúdic. I, finalment, Vall de Núria aposta per un hivern a l’alta muntanya que gira al voltant de tres eixos fonamentals: les activitats en família, les que fomenten la relaxació i les activitats actives. Aquestes tres estacions estan gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat. Quant a l’esquí de fons, l’estació ceretana de Guils Fontanera està en espera de les nevades anunciades per activar 18 circuits i tres pistes de raquetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.