Deu anys de suport emocional a malalts i familiars
Balanç del programa d’atenció psicològica a persones amb malalties avançades de l’Obra Social La Caixa
S’han atès uns 36.000 malalts i 48.000 familiars de dol
Durant els darrers deu anys, més de 36.000 persones malaltes han estat acompanyades per professionals en el tram final de la seva vida, i més de 48.000 familiars han estat atesos en el procés de dol a Catalunya. Així ho va explicar ahir el subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón, en la presentació del balanç de la primera dècada del programa d’atenció integral a persones amb malalties avançades de l’Obra Social La Caixa.
El programa, que forma part de l’estratègia de cures pal·liatives del sistema de salut, es dedica a proporcionar atenció psicològica, emocional i espiritual a les persones a qui es detecten malalties de caràcter terminal i a les seves famílies. A través d’equips formats per psicòlegs, treballadors socials, metges, agents pastorals i voluntaris, s’atenen les necessitats psicosocials dels pacients i del seu entorn de manera personalitzada i s’acompanya la tasca mèdica de les unitats de cures pal·liatives. Durant la roda de premsa, Simón va explicar que el programa, d’abast estatal, neix de la constatació que la meitat de les persones que moren de malalties cròniques evolutives a l’Estat –unes 300.000 cada any– requereixen atenció emocional. Així, la fundació bancària destina més de dos milions d’euros anuals a Catalunya per garantir l’acompanyament dels pacients i de les famílies durant el procés de dol. El volum assistencial a Catalunya és d’uns 5.500 pacients per any i d’uns 7.000 familiars, que es distribueixen en 33 centres hospitalaris i 42 equips de suport domiciliari. La psicòloga de l’acompanyament Imma Lillo va assegurar que les malalties irreversibles tenen “un impacte emocional molt alt” en els pacients i en les seves famílies, i hi va afegir que un bon acompanyament “pot prevenir complicacions posteriors amb el dol ”. Òscar Monestillos, que actualment és usuari del programa, va admetre que, tot i que ell sempre havia estat reticent a la psicologia, creu que és important “que la gent tingui la figura del psicòleg en aquestes etapes finals”.
LA FRASE
LA XIFRA
Inici de nous projectes
A partir de l’atenció dels malalts, s’han detectat altres necessitats i s’han iniciat projectes que permeten posar-hi remei, com l’Espai Caixa, que ofereix un espai íntim per a les famílies i els pacients; el projecte Final de vida i soledat, que garanteix l’acompanyament a les persones amb malalties avançades que es troben soles, i l’escola de cuidadors, que forma els familiars per assistir els malalts.