“No toco de peus a terra!”
Un dels cinquens premis, el 23059, va sortir de forma íntegra de l’administració 1 de Palamós, deixant 10.200.000 euros
Diversos veïns fa més de 40 anys que juguen a aquest número, conegut com “el del Dòlar”
“Tinc realment una sensació de felicitat! Estic que no toco de peus a terra!” Són les paraules d’alegria de Lluís Espadalé, el propietari de l’administració de loteria 1 de Palamós, situada al carrer Dídac Garrell. Des d’aquí van sortir els 1.700 dècims que es van repartir del 23059, que ahir va ser un dels cinquens premis. És un número que Ca l’Espadalé té en exclusiva tot l’any. Aquest 22 de desembre hi va caure, per tant, de manera íntegra, deixant la important suma de 10.200.000 euros. L’amo del negoci explicava, com a curiositat, que el 23059 “té una mica d’història al municipi” i que és conegut popularment com “el del Dòlar”. És així, de fet, com moltes vegades els clients l’hi demanen. És en referència al nom d’un antic bar que hi havia al carrer Cervantes, que ja el venia. En aquest sentit, la sort va premiar ahir la fidelitat, tenint en compte que hi ha gent que fa més de quaranta anys que aposta per aquest número. I és que, a més del bar Dòlar, Espadalé recorda que la seva mare –que va obrir aquest punt de loteria el 1976– també el tenia.
Fora de l’administració, es va vendre en tres punts més: a la cafeteria El Bon Cremat de l’antic poble de Sant Joan de Palamós, a la llibreria Dalmau de Sant Antoni de Calonge i a la farmàcia Camp d’en Prats de Palafrugell. La María José, de 81 anys, tenia un dels dècims, així com també les seves dues germanes. Va anar a celebrar-ho a l’administració amb el gendre, la filla, la neta, el besnet i la besneta. “Fa temps, aquest número l’agafava sempre el meu cunyat. El volíem deixar, però el meu nebot em va advertir que si ho fèiem, tocaria”, relatava. Els seus familiars comentaven, a més, que estaven satisfets que la María José hagi tingut aquest cop de sort, després d’una temporada personal difícil.
Fins allà també es va adreçar l’alcalde, Lluís Puig, que va donar l’enhorabona als afortunats. Un d’ells, en Jordi, fa 41 anys que confia en aquest número. “L’he agafat des dels 18. Abans i després dels partits, la colla que jugàvem a futbol anàvem al bar Dòlar, on el compràvem. La sort s’ha de perseguir i ser tossut. Jugo al 23059 al llarg de l’any, en el sorteig de la loteria estatal del dissabte. I, per a aquest 22 de desembre, vaig adquirir dos dècims. Un el vaig regalar al meu pare i un altre per a mi. Era al despatx fent feina quan la meva dona ha vingut cridant: «Ens ha tocat, ens ha tocat!»” S’ha complert, així, el bon presagi que es llegeix darrere dels dècims d’aquesta administració, en els quals surt sobreimprès “Sort de l’Empordanet”.
On se n’havien repartit del 23059 i ahir es vivia una festassa era a la cafeteria El Bon Cremat. S’hi van aplegar una bona colla de veïns, que van destapar ampolles de cava i van cantar nadales, amb una guitarra. El propietari del bar, Joan Vílchez, manifestava que era “el dia més feliç” de la seva vida: “Mai no m’havia tocat ni una panera i avui tots estem saltant! Divendres, vam tancar per vacances, però vaig assegurar que si tocava baixaria. Tenia les neveres parades, si bé ja hem improvisat posant la beguda en un recipient amb glaçons.” Així mateix, bona part del 23059 va ser venut a la llibreria Dalmau. El seu propietari, Joan Marín, calculava que havia comercialitzat “unes 159 sèries repartides dècim a dècim entre clients habituals” i “també a estiuejants”. Marín, com Espadalé, estava satisfet que un número amb tradició, que juguen des de fa dècades i que també ofereixen per al sorteig de Reis, hagués estat afortunat. Algun dels posseïdors de dècims, com ara en Toni, tenia clar que faria “un viatget”, mentre que en Ferran recordava, encara mig incrèdul, com la seva filla, amb el net en braços i amb ell patint pensant-se que havia pres mal per la cara d’estupor, li havia dit que el seu número havia estat guardonat.
Pel que fa als cinquens premis, a Catalunya en van tocar cinc dels vuit. Es van vendre 45 sèries i tres dècims del 66212 a Santa Coloma de Gramenet, així com una sèrie i quatre dècims a Sant Feliu de Llobregat, una sèrie a Sant Cugat del Vallès i dècims a Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat, Cardedeu, Manresa, Santa Susanna i Figueres. Sort va repartir una sèrie del 81610. A Castelldefels, es va vendre una sèrie del 74770, que també s’havia distribuït a l’Hospitalet, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Vila-seca. I el 06293 va esquitxar a Barcelona, Manlleu, Sant Boi de Llobregat, Reus, Cambrils, Girona i Puigcerdà.