Societat

“No toco de peus a terra!”

Un dels cinquens premis, el 23059, va sortir de forma íntegra de l’administració 1 de Palamós, deixant 10.200.000 euros

Diversos veïns fa més de 40 anys que juguen a aquest número, conegut com “el del Dòlar”

En el sorteig d’ahir, a Catalunya van tocar cinc dels vuit cinquens: 23059, 66212, 81610, 74770 i 06293

“Tinc real­ment una sen­sació de feli­ci­tat! Estic que no toco de peus a terra!” Són les parau­les d’ale­gria de Lluís Espa­dalé, el pro­pi­e­tari de l’admi­nis­tració de lote­ria 1 de Palamós, situ­ada al car­rer Dídac Gar­rell. Des d’aquí van sor­tir els 1.700 dècims que es van repar­tir del 23059, que ahir va ser un dels cin­quens pre­mis. És un número que Ca l’Espa­dalé té en exclu­siva tot l’any. Aquest 22 de desem­bre hi va caure, per tant, de manera ínte­gra, dei­xant la impor­tant suma de 10.200.000 euros. L’amo del negoci expli­cava, com a curi­o­si­tat, que el 23059 “té una mica d’història al muni­cipi” i que és cone­gut popu­lar­ment com “el del Dòlar”. És així, de fet, com mol­tes vega­des els cli­ents l’hi dema­nen. És en referència al nom d’un antic bar que hi havia al car­rer Cer­van­tes, que ja el venia. En aquest sen­tit, la sort va pre­miar ahir la fide­li­tat, tenint en compte que hi ha gent que fa més de qua­ranta anys que aposta per aquest número. I és que, a més del bar Dòlar, Espa­dalé recorda que la seva mare –que va obrir aquest punt de lote­ria el 1976– també el tenia.

Fora de l’admi­nis­tració, es va ven­dre en tres punts més: a la cafe­te­ria El Bon Cre­mat de l’antic poble de Sant Joan de Palamós, a la lli­bre­ria Dal­mau de Sant Antoni de Calonge i a la farmàcia Camp d’en Prats de Pala­fru­gell. La María José, de 81 anys, tenia un dels dècims, així com també les seves dues ger­ma­nes. Va anar a cele­brar-ho a l’admi­nis­tració amb el gen­dre, la filla, la neta, el bes­net i la bes­neta. “Fa temps, aquest número l’aga­fava sem­pre el meu cunyat. El volíem dei­xar, però el meu nebot em va adver­tir que si ho fèiem, toca­ria”, rela­tava. Els seus fami­li­ars comen­ta­ven, a més, que esta­ven satis­fets que la María José hagi tin­gut aquest cop de sort, després d’una tem­po­rada per­so­nal difícil.

Fins allà també es va adreçar l’alcalde, Lluís Puig, que va donar l’enho­ra­bona als afor­tu­nats. Un d’ells, en Jordi, fa 41 anys que con­fia en aquest número. “L’he aga­fat des dels 18. Abans i després dels par­tits, la colla que jugàvem a fut­bol anàvem al bar Dòlar, on el compràvem. La sort s’ha de per­se­guir i ser tos­sut. Jugo al 23059 al llarg de l’any, en el sor­teig de la lote­ria esta­tal del dis­sabte. I, per a aquest 22 de desem­bre, vaig adqui­rir dos dècims. Un el vaig rega­lar al meu pare i un altre per a mi. Era al des­patx fent feina quan la meva dona ha vin­gut cri­dant: «Ens ha tocat, ens ha tocat!»” S’ha com­plert, així, el bon pre­sagi que es lle­geix dar­rere dels dècims d’aquesta admi­nis­tració, en els quals surt sobreimprès “Sort de l’Empor­da­net”.

On se n’havien repar­tit del 23059 i ahir es vivia una fes­tassa era a la cafe­te­ria El Bon Cre­mat. S’hi van aple­gar una bona colla de veïns, que van des­ta­par ampo­lles de cava i van can­tar nada­les, amb una gui­tarra. El pro­pi­e­tari del bar, Joan Vílchez, mani­fes­tava que era “el dia més feliç” de la seva vida: “Mai no m’havia tocat ni una panera i avui tots estem sal­tant! Diven­dres, vam tan­car per vacan­ces, però vaig asse­gu­rar que si tocava bai­xa­ria. Tenia les neve­res para­des, si bé ja hem impro­vi­sat posant la beguda en un reci­pi­ent amb glaçons.” Així mateix, bona part del 23059 va ser venut a la lli­bre­ria Dal­mau. El seu pro­pi­e­tari, Joan Marín, cal­cu­lava que havia comer­ci­a­lit­zat “unes 159 sèries repar­ti­des dècim a dècim entre cli­ents habi­tu­als” i “també a esti­ue­jants”. Marín, com Espa­dalé, estava satis­fet que un número amb tra­dició, que juguen des de fa dècades i que també ofe­rei­xen per al sor­teig de Reis, hagués estat afor­tu­nat. Algun dels posseïdors de dècims, com ara en Toni, tenia clar que faria “un viat­get”, men­tre que en Fer­ran recor­dava, encara mig incrèdul, com la seva filla, amb el net en braços i amb ell patint pen­sant-se que havia pres mal per la cara d’estu­por, li havia dit que el seu número havia estat guar­do­nat.

Pel que fa als cin­quens pre­mis, a Cata­lu­nya en van tocar cinc dels vuit. Es van ven­dre 45 sèries i tres dècims del 66212 a Santa Coloma de Gra­me­net, així com una sèrie i qua­tre dècims a Sant Feliu de Llo­bre­gat, una sèrie a Sant Cugat del Vallès i dècims a Bar­ce­lona, a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, Car­de­deu, Man­resa, Santa Susanna i Figue­res. Sort va repar­tir una sèrie del 81610. A Cas­tell­de­fels, es va ven­dre una sèrie del 74770, que també s’havia dis­tribuït a l’Hos­pi­ta­let, Sant Feliu de Guíxols, Tor­ro­e­lla de Montgrí i Vila-seca. I el 06293 va esquit­xar a Bar­ce­lona, Man­lleu, Sant Boi de Llo­bre­gat, Reus, Cam­brils, Girona i Puig­cerdà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.