Societat

L’Hospital de Bellvitge fa el primer trasplantament renal ortotòpic amb cirurgia robòtica del món

El nou òrgan s’implanta al mateix lloc on hi havia l’altre amb una incisió molt petita

El Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet el primer trasplantament renal ortotòpic amb cirurgia robòtica del món. Es tracta d’una cirurgia poc freqüent consistent a extreure un ronyó del pacient amb insuficiència renal, normalment l’esquerre, i implantar un òrgan de donant al mateix lloc.

És un procediment més complex que el trasplantament renal heterotòpic, el més habitual, en el qual es conserven els dos ronyons deteriorats del pacient i l’òrgan de donant s’implanta com un tercer ronyó en una posició inferior, la fossa ilíaca, connectat a l’artèria i la vena d’aquesta regió anatòmica.

Aquesta tècnica s’utilitza principalment amb pacients que no poden rebre un trasplantament convencional per problemes vasculars en les artèries ilíaques. El fet d’utilitzar el robot permet fer una incisió més petita.

Fins ara, tots els trasplantaments renals ortotòpics s’havien fet mitjançant una ferida intercostal gran que implicava una recuperació més llarga i dolorosa i amb més risc de complicacions.

Per primera vegada, l’Hospital Universitari de Bellvitge l’ha realitzat mitjançant el sistema quirúrgic robotitzat Da Vinci, que permet practicar una incisió més petita, de la dimensió justa per introduir el ronyó, i efectuar les sutures arterials i venoses amb més seguretat gràcies a la precisió dels braços robòtics i a la visió augmentada.

El primer pacient trasplantat ha estat un home de 65 anys que ha rebut un òrgan de donant cadàver. A més de la insuficiència renal, aquest pacient tenia diversos antecedents quirúrgics abdominals que impedien practicar-li un trasplantament heterotòpic. Sense aquest recurs, hauria hagut de continuar en tractament de diàlisi la resta de la vida. La seva evolució després del trasplantament és bona.

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat aquest darrer any el centre d’Espanya que ha practicat més trasplantaments renals (amb un total de 196 intervencions).

Test de biòpsia líquida per a pacients amb càncer avançat

L’Hospital General de Granollers ha posat a disposició dels pacients amb càncer avançat la possibilitat de detectar fragments de material genètic del tumor a través d’una biòpsia líquida, l’anomenat Guardant-360.

Aquesta prova permet obtenir la mateixa informació que una biòpsia convencional, identificar alteracions genètiques i és molt menys invasiva. Es tracta d’una simple extracció d’una mostra de sang que es pot repetir sempre que sigui necessari.

Pel pacient aquest és un avanç important, ja que tenint identificades les alteracions genètiques es pot treballar amb un tractament específic per a cadascú, totalment personalitzat.

La posada en marxa d’aquesta tècnica s’emmarca dins de l’aliança estratègica de la C-17 per a la gestió assistencial oncològica entre l’Hospital General de Granollers, l’Hospital de Mollet i l’Hospital Clínic de Barcelona, centre que va ser pioner a escala europea en la utilització de manera rutinària d’aquesta tècnica, molt estesa als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.