Desenes de milers de dones clamen per la igualtat i contra la precarietat
Unes 50.000 persones marxen pel centre de Barcelona sota el lema ‘Juntes i diverses per una vida digna’
Unes 5.000 manifestants tenyeixen de lila el centre de Girona en la manifestació del 8-M
Unes 50.000 persones han participat aquest diumenge a la manifestació feminista del 8 de març, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.
La marxa ha creuat aquesta tarda el centre de la ciutat en un ambient reivindicatiu i festiu. Al llarg del recorregut, que ha avançat per la Gran Via de la plaça Universitat fins a Tetuan, on ha agafat el passeig de Sant Joan fins al passeig Lluís Companys, s’han pogut veure nombroses pancartes i cartells amb missatges per la igualtat, contra la violència masclista i pels drets de les dones.
La manifestació ha estat encapçalada per una gran pancarta amb el lema de la marxa, Juntes i diverses per una vida digna”, i un grup de batucada format per dones que ha marcat el ritme durant el recorregut.
La mobilització ha culminat a l’Arc de Triomf, on s’ha celebrat l’acte final presentat per Adeline Flaun i Júlia Barceló Fernández. Desenes d’activistes han llegit un manifest amb desenes de reivindicacions, entre les quals la denúncia que no s’han produït “els canvis necessaris a nivell social i polític” i per això exigeixen “fer efectius tots els drets i totes les llibertats per a totes”. “Ho volem tot”, reivindiquen.
“Sabem que juntes som més fortes”
El manifest comença amb una alerta per l’emergència climàtica i la denúncia “el capitalisme i l’heteropatriarcat, extractivistes i neoliberals” que “ens fan viure d’esquena a la Terra, al Mediterrani i a la nostra pròpia existència”.
El text també reclama “justícia social” amb un “decreixement econòmic, una transició ecosocial i una cultura regenerativa i feminista”. Per això, es posiciona “contra les empreses transnacionals i corporacions financeres, agents directes del capital que avancen sobre els cossos i territoris, pobles i barris, monopolitzant, controlant, mercantilitzant i privatitzant els béns naturals i comuns”.
Les convocants volen que “la defensa de la vida digna se situï en el centre de l’economia i de la política” i exigeixen “la derogació de la llei d’estrangeria, que criminalitza els migrants, i el reconeixement de l’estatus de refugiades climàtiques”.
En aquest context, adverteixen de la “creixent precarietat laboral de les treballadores del sector domèstic i de cures” i demanen “que les jornades laborals s’adaptin a les necessitats dels cicles de vida”. Reclamen també “protecció efectiva de les supervivents de la tracta amb finalitat d’explotació sexual”.
El manifest fa una crida a l’autoorganització i la revolta feminista i aposta per “polítiques públiques, recursos i mitjans suficients enfront les violències masclistes”. També exigeixen “la llibertat de les preses polítiques, el lliure retorn de les exiliades i la cancel·lació de totes les causes obertes per haver exercit el dret d’autodeterminació”.
El col·lectiu denuncia la “justícia patriarcal” i assegura que continuen lluitant “per garantir el dret a l’avortament segur, lliure i gratuït dins la xarxa pública de salut”. Reclamen que s’aturi el “finançament a l’Església catòlica” i “la retirada dels fons públics a les escoles concertades en favor d’una única xarxa d’educació pública, laica, inclusiva, gratuïta i amb perspectiva de gènere”.
“Davant la guerra del capitalisme contra la vida, ens declarem comunitats de lluita i resistència i celebrem les nostres aliances, molt per sobre de les nostres diferències”, conclou.
Després de la lectura ha arribat el torn de les actuacions d’artistes com Clika Pika, Heidi Ramírez, Alicia Vatra, Monique Makon, Mancha E Plátano, Mireia Calafell i Obiol, Roba Estesa i Montserrat Anguiano.
Marxa multitudinària a Girona
Unes 5.000 persones han tenyit de lila el centre de Girona en la manifestació feminista que s’ha fet aquest diumenge, en motiu del Dia Internacional de la dona.
La marxa ha arrencat a dos quarts de set de la tarda de la plaça U d’Octubre i ha creuat els principals carrers de la ciutat com la Gran Via o el Carrer Nou. Durant tot el recorregut s’han escoltat proclames en contra de la violència masclista i reclamant la “igualtat real” entre dones i homes. Uns homes que, per indicació de l’organització, s’han col·locat al fons de la marxa per donar tot el protagonisme a les dones. “Sola i borratxa, vull poder arribar a casa”, “Si ens toquen a una, responem totes” o “visca, visca, visca la lluita feminista” han estat algunes de les proclames que, durant una hora i mitja, han cridat les participants.
Després d’un ball d’un grup de joves i d’un castell que han aixecat les membres dels Xoriguers, la manifestació ha caminat sense incidents per la Gran Via de Jaume I, ha tombat fins a la Pla ça del Mercat del Lleó i d’allà ha enfilat fins a Plaça Catalunya. D’allà han marxat fins al Pont de Pedra, per enfilar el Carrer Nou i acabar una altra vegada a la Plaça U d’octubre.
Bona part de les persones que han finalitzat la manifestació s’han afegit a la marxa durant el recorregut. Abans d’acabar, s’ha llegit un manifest on es reclamava l’equiparació salarial, la “igualtat real” amb els homes i la fi de “totes les violències masclistes”.
Des de la Coordinadora Feminista i Anticapitalista han agraït el “gran suport” que han rebut i el caràcter “transversal” de la protesta.
Un èxit de convocatòria que contrasta amb la marxa que al matí s’ha fet pel mateix motiu i que ha aplegat mig miler de manifestants.
La membre de la Coordinadora Feminista i Anticapitalista Núria Bazaga ha donat les gràcies a tots els que s’han apropat per reclamar “una cosa tan bàsica com la igualtat amb els homes”.
Ha explicat que el que pretenia la protesta era “fer visible” dues qüestions. D’una banda, denunciar les violències que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho. Una problemàtica centrada especialment a les nits i en espais d’oci. Per això, la Coordinadora va fer una marxa de torxes nocturna la matinada de dissabte a diumenge. I de l’altra, reivindicar les tasques en el món de les cures i la manera en les que han de treballar la majoria de dones. “Moltes d’elles ho fan en situació gairebé d’esclavatge i en molts casos es veuen obligades a tenir relacions sexuals”, ha lamentat. Una situació que, segons la Coordinadora Feminista, pateixen especialment les dones immigrants.
Clam per la igualtat a Tarragona
Unes 7.000 persones –segons la Plataforma 8M Camp de Tarragona, un miler menys segons la Guàrdia Urbana– han inundat amb una marea lila aquest diumenge els carrers de Tarragona per exigir la igualtat de gènere en la manifestació unitària del 8-M.
La protesta, sota el lema Juntes, fortes i combatives, construïm l’alternativa feminista, ha començat amb l’exhibició de pilars aixecats per dones castelleres a l’Imperial Tarraco. La marxa, que ha arrencat quan passaven pocs minuts de les sis de la tarda, ha recorregut els carrers del centre de la ciutat encapçalada per un bloc format només per dones i persones de gènere dissident. Més enrere, en segon bloc, s’han situat els sindicats, les organitzacions i entitats de la ciutat que també s’ha sumat a la convocatòria. Durant la mobilització s’han cridat proclames feministes, com “Vosaltres masclistes sou els terroristes”, “Dona rebel·la’t, trenca les cadenes” o “Sense les dones no hi ha revolució”, entre d’altres. També hi ha hagut crides de rebuig a les agressions sexistes i violacions. Les manifestants han cantat amb força l’himne xilè Un violador en el teu camí en diverses ocasions al llarg de la marxa que ha transcorregut amb un to festiu, alegre i reivindicatiu.
La manifestació ha recorregut l’avinguda Prat de la Riba, creuant per Ramon i Cajal i ha enfilat per la Rambla Nova, Sant Francesc, la Rambla Vella i el carrer del Portalet fins a la plaça de la Font, on s’ha llegit un manifest. El moviment feminista ha denunciat la violència patriarcal, el capitalisme, els feminicidis i les agressions sexuals, el racisme i la precarietat laboral i ha apel·lat a la sororitat com la millor eina per la lluita feminista. També s’ha fet una crida a l’autodefensa feminista i s’han solidaritzat amb totes les companyes encausades, exiliades i empresonades d’arreu del territori.
Dues manifestacions a Lleida
Els carrers de Lleida s’han tornat a tenyir de lila en motiu del Dia Internacional de la Dona.
Segons la Guàrdia Urbana, unes 2.500 persones han participat a les dues manifestacions que, per segon any consecutiu, s’han celebrat aquest diumenge a la tarda a Lleida, degut a la falta d’acord entre les entitats convocants.
La primera, organitzada per Marea Lila, ha aplegat unes 1.500 persones i ha sortit de la plaça Ricard Vinyes passades les sis de la tarda mentre que a la segona, convocada per la Coordinadora 8M, n’hi han participat un miler i ha començat mitja hora més tard des de la plaça 8 de març.
Increpen Roldan a la manifestació del 8-M a Madrid
La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, i la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, han estat increpades durant la mobilització del 8-M a la capital espanyola.
En un missatge a les xarxes socials, Roldán ha qualificat de “sectàries” les manifestants que l’han escridassat i ha assegurat que no accepta lliçons “de qui insulta, empeny i expulsa a altres dones en un dia en que hem d’anar unides”. La diputada taronja, que s’ha definit com a “feminista i de Cs”, ha reivindicat que “el feminisme no és patrimoni de ningú”. “Seguiré lluitant per la igualtat i la llibertat amb més força que mai”, conclou .