Societat

4 PROFESSORAT

Intentar incentivar l’alumne, malgrat tot

Els mestres mantenen, des de la distància, la seva tasca lectiva a partir de les directrius i continguts que els dicta Ensenyament

Alguns educadors promouen iniciatives pròpies per insuflar estímuls als estudiants

Instagram és una de les plataformes on es troben propostes que van més enllà dels currículums

En gene­ral, per a ningú està sent fàcil. Adap­tar-se a les con­di­ci­ons d’un con­fi­na­ment gene­ral suposa una prova d’esforç per a qual­se­vol acti­vi­tat pro­fes­si­o­nal, i l’edu­ca­tiu és un dels molts exem­ples de col·lec­tius que han hagut de reo­ri­en­tar la seva acti­vi­tat per les cir­cumstàncies. De pas­sar de tre­ba­llar i con­viure en un ambi­ent on la soci­a­lit­zació comu­nitària és norma, alum­nes i mes­tres ara han d’apren­dre a fer feina i rela­ci­o­nar-se des de la soli­tud i la distància. Maria Dolors Alba­nell és pro­fes­sora de primària de l’escola Dipu­tació de Bar­ce­lona. Com la resta de pro­fes­si­o­nals del ram, aquests dies pren com a pauta de tre­ball el pla que ha ela­bo­rat el Depar­ta­ment d’Edu­cació d’ençà que el 12 de març es va decre­tar la sus­pensió de clas­ses, i en què se’ls faci­li­ten eines i recur­sos per pres­tar la seva acti­vi­tat de manera no pre­sen­cial. És el que toca. Com a prin­cipi, la Gene­ra­li­tat ha donat cert marge a cada cen­tre per mode­lar aquests con­tin­guts cur­ri­cu­lars o de lleure, sem­pre que s’ajus­tin als objec­tius de cada curs, en funció de les neces­si­tats o carac­terísti­ques de l’alumne, par­tint de reco­ma­na­ci­ons genèriques com ara que no se’ls enco­ma­nin tas­ques que siguin, per exem­ple, molt repe­ti­ti­ves. El con­text és abso­lu­ta­ment insòlit, amb la cana­lla tan­cada a casa sense amics o com­panys a tocar de pupi­tre i, per tant, el que cal fer d’entrada és esti­mu­lar-la i engres­car-la a con­ti­nuar apre­nent. Amb aquesta pers­pec­tiva, els mes­tres com Alba­nell estan con­tacte periòdic amb la resta de com­panys, ja que les deci­si­ons a pren­dre sobre la marxa són mol­tes. Una d’aques­tes, per citar-ne un cas, és com faran l’ava­lu­ació dels alum­nes, si tot ple­gat s’allarga.

A banda de seguir els dic­tats que marca Edu­cació, hi ha mes­tres, com ara la Maria Dolors, que inten­ten anar més enllà i ofe­rir con­tin­guts, o pro­pos­tes, als alum­nes. “A mi m’agrada que el nen gau­deixi, esti­mu­lar-lo perquè creï i faci coses” explica. La fórmula que ha tro­bat per fer-ho són les xar­xes soci­als, i més explícita­ment Ins­ta­gram. En aquest canal, i de manera periòdica, hi penja un con­junt d’acti­vi­tats molt sim­ples –amb l’eti­queta #jocui­do­nens– perquè l’alumne les pugui dur a terme pel seu compte o amb la com­pa­nyia dels pares. Així, i a tall d’exem­ple, la pro­posta que va fer el 18 de març va ser con­fec­ci­o­nar pan­car­tes per pen­jar-les al balcó amb eslògans que trans­me­tes­sin la idea de coratge, i el 24 de març va con­vi­dar els nanos a fer un dibuix del que veies­sin per la fines­tra i orga­nit­zar, després, una expo­sició vir­tual amb tots ells. “L’estat emo­ci­o­nal serà pri­mor­dial per miti­gar els efec­tes psíquics i físics que podria arri­bar a com­por­tar tant la manca d’interacció social com d’acti­vi­tats a l’aire lliure com a con­seqüència del con­fi­na­ment”, exposa Alba­nell. Espe­ro­nar la cre­a­ti­vi­tat, en resum, pot ser un bon remei per vèncer l’avor­ri­ment. I, veient com estan les coses, de temps per aca­bar con­su­mits pel tedi entre les qua­tre parets de casa, no n’anem pre­ci­sa­ment fal­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.