Societat

Tres de nou a tres bandes

Fins a tres places podrien veure diumenge el millor castell que s'ha vist aquesta temporada

Mataró, Cornellà i la Selva del Camp protagonitzaran el cap de setmana casteller més intens del que portem de temporada. Els responsables: Capgrossos, Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa.

Comencem pels del Maresme, que diumenge celebren la diada del seu aniversari. El tres de nou és el seu gran objectiu, i significaria un avançament de gairebé dos mesos respecte al primer que van aconseguir l'any passat. Però els reptes no s'acaben aquí: els Capgrossos treballen per poder estrenar també el pilar de sis i el cinc de vuit, i no descarten afegir-hi el quatre de vuit amb el pilar. Els acompanyaran els Castellers de Sants, que volen aconseguir el primer dos de vuit folrat, i els de Barcelona, que podrien estrenar el tres de vuit.

El programa més maratonià, però, és el dels Castellers de Vilafranca. Fins i tot l'han convertit en un lema: «Doblem l'aposta». I és que els verds es trobaran el mateix dia amb les seves rivals més directes, Minyons (a Cornellà) i Vella de Valls (a la Selva). Per a aquestes dues actuacions, preparen el tres de nou, el dos de vuit i un quatre de vuit amb l'agulla que aquesta temporada encara no han dut a plaça. Si ho aconsegueixen, serien la primera colla a plantar un castell de nou en dues poblacions diferents en un sol dia.

De la seva banda, els Minyons volen portar a Cornellà com a mínim la mateixa actuació que van fer diumenge passat: tres de nou, dos de vuit i quatre de vuit. No descarten, però, estrenar alguna estructura, com el cinc de vuit.

Menys clar té el programa la Colla Vella, que tot just acaba d'aterrar del viatge a Xangai. No hi ha dubte, però, que donaran guerra als vilafranquins. L'espectacle està assegurat.

Cornellà (Baix Llobregat)
Diumenge 6 a les 12 h, a la plaça de l'Església, diada de Corpus amb els Castellers de Cornellà, els de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.
Mataró (Maresme)
Diumenge 6 a les 12 h, a la plaça de Cuba, aniversari dels Capgrossos de Mataró. Els acompanyaran els Castellers de Barcelona i els de Sants.
Valls (Alt Camp)
Diumenge 6 a les 12.30 h, al Pati, diada d'aniversari del local de la Colla Joves Xiquets de Valls. Hi seran també la Colla Jove de Tarragona i la Colla Jove de Sitges.
El Vendrell (Baix Camp)
Diumenge 6 a les 13 h, a la plaça Vella, actuació dels Nens del Vendrell, els Castellers de Lleida i els Xiquets de Tarragona.
Vic (Osona)
Diumenge 6 a les 12 h, a la ronda de Camprodon, actuació dels Sagals d'Osona, els Tirallongues de Manresa i els Xicots de Vilafranca.
La Selva (Baix Camp)
Diumenge 6 a les 18.30 h, a la plaça Major, actuació dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
APLAUDIMENTS

Castells a l'altra punta del món

La Colla Vella ha fet d'ambaixadora del món casteller a l'Expo Universal de Xangai, on ha deixat el llistó molt alt. En les deu actuacions que han fet, entre Xangai i Hangzhou, han arribat a completar un total de 65 castells i pilars, entre els quals cal destacar el primer tres de nou que mai s'ha aconseguit fora dels Països Catalans.

L'ANÈCDOTA

Castellers xinesos?

Actuar a Hangzhou i compartir plaça amb una colla local és un fet més que sorprenent. La Vella va actuar-hi al costat dels treballadors de l'empresa xinesa Antex, degudament uniformats amb indumentària castellera i camisa rosada. La colla, que sembla que no té intenció de continuar fent castells més enllà de la festa de l'empresa, va completar el tres i el quatre de sis i el pilar de quatre.

XIULETS

Diades poc serioses

Quatre colles a plaça i només quatre castells descarregats. La resta, intents o intents desmuntats. És el resultat de l'aniversari dels Castellers de Castelldefels, on també hi actuaven els de Caldes de Montbui, la Jove de l'Hospitalet i els Nyerros de la Plana. Per respecte al públic, valdria la pena que algunes colles es plantegessin suspendre actuacions si no poden portar a plaça tres castells de sis amb garanties.

A tota màquina

ROSER LLAGOSTERA

La temporada 2010 ha arrencat amb moltes ganes. A diferència de la passada, en la qual predominava el pas a pas, les colles capdavanteres es disputen el liderat a un ritme trepidant: si l'any passat els primers castells de nou arribaven per Sant Joan, enguany Vilafranca, Vella i Minyons ja han descarregat un tres de nou cadascuna. De les grans, la Colla Joves és l'excepció: afronta una temporada amb moltes baixes i renovacions, i això l'ha fet començar amb més calma.

Però no només les més grans han posat la cinquena. Les colles de vuit s'han d'espavilar si volen participar al concurs, ja que enguany hi participaran quatre colles menys i la competència serà dura. D'entre les colles amb possibilitat d'accedir-hi, destaquen els Castellers de la Vila de Gràcia, amb els quatre de vuit més matiners de la seva història, els Castellers de Terrassa i els Castellers de Mallorca, que ja han fet quatre vegades el dos de set.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.