‘Baby boom’ a la vista a Barcelona
La disminució de la presència humana als carrers de Barcelona fa que la fauna urbana es pugui desenvolupar amb major llibertat i naturalitat
Els experts creuen que el període reproductiu serà prolífic
Des de fa uns dies les úniques parelles que es veuen festejar pels carrers i les places de Barcelona són els coloms. Sense que ningú els emprenyi, els mascles inflen el pit, allargassen el coll, treuen brillantor al seu plomatge, deixen anar el gru-gru característic a l’entorn de les femelles que caminen nervioses, amb passa menuda de colometa, com qui no vol la cosa però van deixant fer.
Des de fa uns dies, els veïns del barri del Guinardó s’entretenen en la contemplació d’uns ànecs que s’han apoderat de la solitària piscina descoberta del club Martinenc, a tocar de l’hospital de Sant Pau. També aquests dies la gespa deserta que envolta l’edifici Nexus del campus nord de la UPC, al costat de la caserna del Bruc, s’ha convertit en lloc de repòs tranquil per a una parella d’ànecs de coll verd.
Des de fa tres setmanes, amb el descens de l’activitat humana i la pràctica desaparició dels sons mecànics, els matins a la capital del país són silents i el cant dels ocells se sent com mai, i la simfonia faunística es repeteix a totes hores i s’intensifica on el verd es converteix en parc, on la vida de les aus que poblen la ciutat i altra fauna salvatge s’hi du a terme aquests dies de primavera amb una llibertat no coneguda fins avui.
A Barcelona hi ha controlades un total de 140 espècies d’aus, de les quals 83 són nidificants. També habiten la ciutat 40 espècies diferents de papallones, 17 de libèl·lules, tres tipus d’amfibis, eriçons, esquirols i, cada cop més acostumats al contacte amb l’ésser humà, porcs senglars.
Potser la mostra més evident de com afecta a la fauna el confinament humà pel coronavirus és la passejada fins al cor de l’avinguda de la Diagonal que un porc silvestre va fer la primera setmana que els carrers eren deserts. L’animal va seguir Balmes avall a la recerca de menjar –aquests dies les papereres són més buides i ho va tenir més difícil– fins que va ser detectat i interceptat per la Guàrdia Urbana.
Octavi Borruel, tècnic de l’àrea de Verd i Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, explica que allí on la fauna notarà més el canvi de ritme de la ciutat és a l’interior dels parcs. “Sense contacte amb humans, sense presència de gossos que els espantin, hi haurà uns efectes positius en tot el procés reproductiu que comença precisament ara per a la majoria d’espècies i que podran completar amb major tranquil·litat.” Borruel parla de les aus però també dels amfibis –granota verda, reineta i tòtil– que viuen en basses on s’intenta reproduir l’hàbitat natural sense presència de químics.
La no presència d’humans al carrer no serà, segons aquest tècnic, un problema greu per a coloms que busquen sempre restes de menjar rebutjades per l’home. “S’adapten molt a les noves circumstàncies, si bé és cert que tindran menys probabilitat de trobar aliment”, explica Borruel.
El mateix passarà amb el gavià argentat, que busca l’aliment a qualsevol lloc, inclús als patis de les escoles, arrabassant els entrepans de nenes i nens. Com a depredador d’altres espècies, aquests dies se n’ha vist menjant coloms i altres aus.