Societat

Brussel·les demana "coordinació" als estats per aixecar "gradualment" les restriccions per la Covid-19

Von der Leyen i Michel aposten per finançar la recuperació amb “enormes inversions” a través del pressupost de la UE

La Comissió Europea recomana començar el desconfinament un cop baixin “significativament” els contagis

La Comissió Euro­pea demana als estats mem­bres que comen­cin a aixe­car de manera “coor­di­nada” i “gra­dual” les mesu­res de con­fi­na­ment pel coro­na­vi­rus un cop els con­ta­gis bai­xin “sig­ni­fi­ca­ti­va­ment i s’esta­bi­lit­zin durant un període de temps sos­tin­gut”, el sis­tema sani­tari tin­gui sufi­ci­ent capa­ci­tat i hi hagi la pos­si­bi­li­tat de fer “tests mas­sius”. En un full de ruta en què deta­lla les reco­ma­na­ci­ons als estats per al des­con­fi­na­ment, l’exe­cu­tiu euro­peu demana als estats que el procés sigui “coor­di­nat” i basat en cri­te­ris “científics” i de “salut pública”. A més, la Comissió avisa que l’ober­tura de les fron­te­res inter­nes ha de ser “coor­di­nada” tenint en compte la situ­ació pel que fa a la Covid-19 dels ter­ri­to­ris en con­tacte.

Després que alguns estats ja hagin començat a aixe­car algu­nes res­tric­ci­ons, la Comissió Euro­pea publica unes reco­ma­na­ci­ons en què insis­teix que el procés ha de ser coor­di­nat per pre­ser­var "l'interès comú euro­peu". "El calen­dari i les moda­li­tats específiques seran dife­rents segons l'estat, però és essen­cial que hi hagi un marc comú", apunta el docu­ment, que aposta per anar subs­ti­tuint les mesu­res res­tric­ti­ves gene­rals per altres de més "diri­gi­des". En la seva guia per al des­con­fi­na­ment, la Comissió admet que la tor­nada a la nor­ma­li­tat serà "llarga" i aposta per impul­sar "mesu­res d'acom­pa­nya­ment" al des­con­fi­na­ment. En aquest sen­tit, l'exe­cu­tiu euro­peu pro­posa que els estats recu­llin i com­par­tei­xin infor­mació de manera "har­mo­nit­zada" sobre l'expansió del virus. A més, la Comissió Euro­pea aposta per seguir la pista i els con­tac­tes dels ciu­ta­dans a través d'una apli­cació mòbil "que res­pecti la pri­va­ci­tat". Segons fonts comu­nitàries, seria útil que els ciu­ta­dans es des­car­re­gues­sin una apli­cació en la fase de des­con­fi­na­ment per con­tro­lar el risc d'infecció, ja que aquest crei­xerà quan s'inten­si­fi­quin els con­tac­tes. Segons les reco­ma­na­ci­ons de la Comissió, s'ha de pro­te­gir els grups de per­so­nes més vul­ne­ra­bles durant un període de temps més llarg i l'aixe­ca­ment de les mesu­res ha de començar amb un "impacte local" que s'ha d'anar este­nent "gra­du­al­ment" a un àmbit geogràfic més ampli. Pel que fa als tre­ba­lla­dors, el full de ruta de l'exe­cu­tiu euro­peu reco­mana que no tots vagin a tre­ba­llar alhora, sinó que es facin torns. "Men­tre s'hagi de man­te­nir el dis­tan­ci­a­ment social, el tele­tre­ball s'ha de con­ti­nuar poten­ci­ant", apunta. Final­ment, l'exe­cu­tiu euro­peu insta els governs a "subs­ti­tuir" els poders espe­ci­als que s'han ator­gat en el marc de la pandèmia per inter­ven­ci­ons gover­na­men­tals més "diri­gi­des". "Això asse­gu­rarà les res­pon­sa­bi­li­tats democràtiques, la trans­parència de les mesu­res i la seva accep­tació pública, els drets fona­men­tals i el res­pecte a la llei", diu el text.

La pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen, i el del Con­sell Euro­peu, Char­les Mic­hel, han rei­vin­di­cat el pres­su­post de la Unió Euro­pea (UE) per als pròxims set anys com un ele­ment clau per finançar la recu­pe­ració de la crisi cau­sada pel coro­na­vi­rus. “El pròxim pres­su­post ha de ser la res­posta euro­pea a la crisi”, ha dit Von der Leyen, que ha apos­tat perquè els comp­tes mobi­lit­zin “enor­mes inver­si­ons” en els pri­mers anys per rellançar l’eco­no­mia. Al seu torn, Mic­hel ha afir­mat que el pres­su­post, que encara s’està ela­bo­rant, ha de ser “capaç de mobi­lit­zar tots els diners neces­sa­ris” perquè el bloc comu­ni­tari pugui recu­pe­rar-se de la crisi.

Segons Von der Leyen, perquè el pres­su­post plu­ri­a­nual de la UE sigui la “res­posta euro­pea a la crisi” cal que siguin uns comp­tes “com­ple­ta­ment dife­rents a altres pres­su­pos­tos euro­peus” i ha de tenir un “ele­ment perquè des del prin­cipi hi hagi una ini­ci­a­tiva d’inver­si­ons enorme”.

Els pre­si­dents de la Comissió i del Con­sell tenen la tasca d’ela­bo­rar un nou esbor­rany pres­su­pos­tari, després que els líders dels 27 rebut­ges­sin les ante­ri­ors pro­pos­tes. Segons ha expli­cat Mic­hel, els caps d’estat i de govern de la UE ana­lit­za­ran en la cimera del 23 d’abril quin paper ha de jugar el pròxim pres­su­post comu­ni­tari en el rellançament de l’eco­no­mia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.