Societat

Móra d’Ebre i Móra la Nova estrenen la xarxa 5G a Catalunya en l’àmbit rural

La Ribera d’Ebre és la primera àrea que promourà amb formació, proves i laboratoris la nova tecnologia

Les Terres de l’Ebre és ja la primera de les àrees 5G de Catalunya on es testarà la nova tecnologia en l’àmbit rural. La infraestructura de xarxa 5G dona cobertura des d’aquest dijous a Móra la Nova i Móra d’Ebre.

L’estació base, que és una infraestructura neutra, s’ha situat al polígon del Molló i inicialment té freqüència cedida per Orange, tot i que es treballa per afegir altres operadors. Les àrees 5G seran espais territorials on es promourà la tecnologia 5G amb activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris.

Un dels objectius de la iniciativa és contribuir a reduir “l’escletxa digital”, fomentar la innovació i dinamització econòmica, i convertir la tecnologia en un “antídot” al despoblament.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dijous, a Móra la Nova, la primera àrea 5G de Catalunya en l’àmbit rural, impulsada pel departament, amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT i el lideratge local del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el suport del Consorci per a la promoció del sol industrial del polígon del Molló, així com de diverses institucions i empreses de les Terres de l’Ebre.

L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, ha comparat aquest moment per al municipi, amb l’arribada del tren a finals del segle XIX. “Tenim moltes il·lusions i esperances dipositades en aquest projecte perquè volem deixar de ser una comarca poc valorada i perifèrica i convertir-nos en un pol tecnològic per les Terres de l’Ebre”, ha confiat.

L’àrea portarà el nom de CoEbreLab 5G Rural i és la primera que es promou al territori fora de l’entorn urbà. El projecte es posa en marxa amb un pressupost de més de 2 milions d’euros, per al període 2020-2023.

D’aquests, 1,4 milions provenen del projecte en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) de la Generalitat, un impuls diferencial de la resta d’àrees 5G perquè l’ebrenca serà l’única on s’implementarà el TDA 5G Rural amb aquesta inversió.

El projecte en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) l’executarà la Fundació i2CA i pretén “evitar l’escletxa digital en el desplegament d’infraestructures 5G a Catalunya”, definint un model de desplegament de la xarxa que ofereixi aquest servei en entorns rurals i zones poc poblades.

Es farà en col·laboració amb entitats del territori, tant públiques com privades, i vol mostrar la viabilitat del concepte “operador neutre d’infraestructures”.

D’aquesta manera, es testarà “en entorns rurals reals” el desplegament del 5G, i es podran crear productes i serveis digitals de valor afegit, per estendre’ls per les Terres de l’Ebre primer, i en altres zones rurals de Catalunya.

“El 5G el que farà és connectar-ho tot i la indústria de serveis que ve darrere és tan impressionant que ningú és capaç de calcular les seves dimensions”, ha destacat el conseller Puigneró.

“Posem les bases perquè, per fi, aquest territori, sigui un territori intel·ligent: el concepte de les smart city aplicat en l’àmbit rural. I sobretot dotem el territori de l’exercici del dret a innovar des del territori i pel territori”, ha remarcat el conseller.

Puigneró ha assenyalat també que el projecte “és un gran antídot pel despoblament”. “La fibra òptica i el 5G poden ser la infraestructura perquè en lloc que la gent li sigui més fàcil marxar a treballar a les ciutats, permeti quedar-te al territori, al teu municipi per petit que sigui. És una gran oportunitat, ho veurem amb el temps, per fixar la gent als seus pobles i al seu territori”, ha defensat.

“Que puguem dir que l’empresa més gran del món pugui ser allotjada al municipi més petit del món i és possible amb la nova comunitat digital i és una gran oportunitat per les Terres de l’Ebre”, ha apuntat. “Hem estat la fàbrica d’Espanya i hem d’aspirar a ser un dels grans hubs d’Europa”, ha conclòs.

CoEbreLab és el Laboratori d’Innovació Social públic de la Ribera d’Ebre. Funciona des de fa dos anys com a plataforma perquè diferents agents socioeconòmics del territori -ciutadania, emprenedors, universitats i administració pública- explorin modalitats de col·laboració amb solucions innovadores i amb les tecnologies digitals com a base.

El laboratori obre amb el 5G Rural una nova línia de treball. “Ara que es parla de tant de teletreball aportem experiència i coneixement. La norma bàsica del Consell ha estat apropar la tecnologia a la gent, així de simple i a la vegada complex”, ha apuntat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

“Comencem un camí ple de complicitats i amb empreses dels sectors energètic, agroalimentari, turístic, sanitari o mediambiental i tindrà el suport de la URV”, ha afegit.

“Potser és el millor projecte 5G que es farà al sud d’Europa i estem convençuts de l’èxit del projecte i de les oportunitats que generarà. Perquè tothom tinguin les mateixes opcions visquin on visquin”, ha demanat Carim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.