Unió de municipis per municipalitzar l’electricitat
Municipis com Barcelona, Lleida, Girona o Tarragona creen l’Associació de Municipis per l’Energia Pública
Un total de 47 ajuntaments i entitats d’arreu de Catalunya van signar ahir el protocol de creació d’una nova entitat, l’Associació de Municipis per l’Energia Pública (AMEP), amb l’objectiu de promoure la titularitat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica. Entre els municipis signants hi ha des de grans urbs com Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona o Terrassa –on ahir es va fer l’acte de presentació– fins a l’Associació de Micropobles de Catalunya. En l’acte de presentació, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va assegurar que es vol impulsar la transició cap a un model energètic “just, democràtic i sostenible,” en què aquests recursos “no estiguin només a mans de grans multinacionals”. Els impulsors estan acabant de redactar els estatuts, que ara s’hauran d’aprovar als plens amb la previsió que l’assemblea constituent es pugui fer a l’octubre.
El regidor d’Avià Josep Subirana va explicar que l’AMEP havia nascut, l’octubre passat, de les trobades de petits municipis com Senan, Saldes, Olvan o Vilada, on s’havia vist “la necessitat de dur a terme aquesta transició des del municipalisme, perquè només aquest, des de baix, ens permetrà fer-la de forma respectuosa amb el medi ambient”. “A més –hi va afegir–, les xarxes elèctriques han de ser municipals perquè els diners dels peatges elèctrics es quedin als municipis i aquests els puguin reinvertir.”
L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha destacat la importància que la ciutadania participi de forma activa en la gestió de l’energia “en contraposició dels oligopolis que tenen desateses les ciutats”. “Cal democratitzar l’energia i això implica la producció d’energies renovables autòctones i abandonar l’energia nuclear”, va remarcar.