Societat

Societat

Voluntaris recol·lectors

La Fundació Espigoladors impulsa les recollides al Maresme i al Baix Camp per fer arribar producte fresc als col·lectius més vulnerables

Es vol fomentar el consum de productes de proximitat

Van per feina, per enlles­tir-ho tot com més aviat millor. Fer de pagès a ple estiu és molt dur, encara que sigui per unes hores. “Ens hi hem posat molt d’hora, però aquesta calor et mata”, es queixa l’Eva­rist, que ha vin­gut de volun­tari des de Santa Susanna per espi­go­lar. Com ell, que col·labora amb Càritas al seu poble, altres volun­ta­ris no han fal­tat a les tro­ba­des que es coor­di­nen des de la Fun­dació Espi­go­la­dors per impul­sar el rea­pro­fi­ta­ment ali­men­tari. L’enti­tat, que va néixer el 2014 al parc agrari del Baix Llo­bre­gat, està ampli­ant les actu­a­ci­ons des d’aquest estiu al Maresme i al Baix Camp, i ha arri­bat a acords amb els pro­duc­tors per fer les colli­tes del que queda als camps abans de tor­nar a llau­rar. La direc­tora d’Espi­go­la­dors, Mireia Barba, explica que ja tenien pre­vist créixer abans que arribés l’emergència social per la Covid-19, que ha mul­ti­pli­cat la demanda d’ali­ments. “Ens vam espa­vi­lar per tro­bar més volun­ta­ris i tre­ba­llar amb petits grups seguint les reco­ma­na­ci­ons sanitàries”, explica.

Amb aques­tes espi­go­la­des, es recu­llen frui­tes i ver­du­res que es des­car­ten del cir­cuit comer­cial o s’apro­fi­ten els exce­dents. Abans de llençar-los o mal­ven­dre’ls, els page­sos pre­fe­rei­xen que arri­bin a les enti­tats i col·lec­tius més des­a­fa­vo­rits. En Ric­hard és veí de Sant Pere de Vila­ma­jor i, a través de les xar­xes soci­als, es va engres­car a par­ti­ci­par-hi. “Sap greu tot el men­jar que es llença i tanta gent que no pot arri­bar a final de mes”, asse­nyala. Amb la volun­tat de “can­viar les coses”, ja és el ter­cer cop que fa de volun­tari.

“Venen molt moti­vats i els page­sos que­den parats del ritme que por­ten”, explica en Manuel, que és el res­pon­sa­ble de l’equip de volun­ta­ris que es mouen entre les car­bas­se­res pro­te­gits amb mas­ca­reta i iden­ti­fi­cats amb una armi­lla verda. L’objec­tiu de l’enti­tat és ampliar la xarxa de col·labo­ració, tant amb els pro­duc­tors com amb les enti­tats soci­als del ter­ri­tori, per fer les reco­lli­des i fer arri­bar els pro­duc­tes fres­cos als col·lec­tius més vul­ne­ra­bles i garan­tir el dret a una ali­men­tació salu­da­ble. En ple agost, coin­ci­dint que enti­tats com ara el punt de dis­tri­bució d’ali­ments L’Entorn de Mataró, on es coor­dina l’ajuda del Banc dels Ali­ments, esta­ven tan­ca­des, l’entrega d’ali­ments es va avançar. “El camp no para de pro­duir, però atu­rem les reco­lli­des perquè hi ha molts punts d’entrega tan­cats”, reco­neix Barba, satis­feta del volum d’ali­ments que dis­tri­bu­ei­xen. Amb la reco­llida de car­bas­sons de finals de juliol, es van asso­lir 1.600 qui­los en un parell d’hores, que van anar a parar a la seu cen­tral que el Banc dels Ali­ments té a la Zona Franca. Amb la dar­rera espi­go­lada per al Maresme, s’asso­lia el milió de qui­los reco­llits des que la Fun­dació Espi­go­la­dors va començar l’acti­vi­tat. L’enti­tat té avui una xarxa d’un cen­te­nar d’agri­cul­tors i agri­cul­to­res, i més de 600 per­so­nes voluntàries a tot Cata­lu­nya.

Per con­ti­nuar l’acti­vi­tat, els volun­ta­ris s’han hagut d’adap­tar a les mesu­res de pre­venció per la Covid-19 tot i tre­ba­llar a l’aire lliure i man­te­nir distàncies. En plena pandèmia, es va fer una crida al volun­ta­riat perquè havien de res­trin­gir les espi­go­la­des als més grans de 65 anys com a col·lec­tiu de risc. “Quan s’han aixe­cat els ERTO, molts joves han tor­nat a tre­ba­llar i s’ha notat”, explica el res­pon­sa­ble dels volun­ta­ris, que manté que la mit­jana dels que venen a donar un cop de mà és de 34 anys. “En les tro­ba­des hi ha temps per a tot; tre­ba­llem però també riem, i hi conei­xes bona gent”, asse­nyala en Ric­hard.

La fei­nada té recom­pensa amb l’atu­rada per esmor­zar men­tre el coor­di­na­dor, Car­les Barba, els explica la millor recepta per far­cir les flors de car­bassó. “Venir al camp és una bona acti­vi­tat de sen­si­bi­lit­zació, ja que veus d’on surt el pro­ducte i el que costa collir-lo”, diu satis­fet. Espi­go­la­dors té al barri de Sant Cosme del Prat de Llo­bre­gat l’obra­dor on trans­forma part de la pro­ducció apos­tant per la inserció labo­ral de per­so­nes en risc d’exclusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia