Societat

Irídia veu “indicis clars de desproporcionalitat” en l’ús de taser per part de Mossos a Sabadell i demana investigar-ho

L’organització creu que el fet “podria ser delictiu” i ofereix atenció a la víctima

El Síndic investiga d’ofici l’ús d’una pistola taser per part de Mossos per reduir una dona a Sabadell

El codirector del Centre Iridia, Andrés García Berrio, ha assegurat que hi ha “indicis clars de desproporcionalitat” en la reducció per part dels Mossos d’una dona a Sabadell amb pistola taser i ha demanat una investigació interna. Irídia s’ha posat en contacte amb la víctima per oferir els seus serveis jurídics i suport si decideix emprendre accions judicials. Segons ell, el fet “podria arribar a ser delictiu”. García ha apuntat que, segons es veu al vídeo que ha circulat, la dona està al terra perquè ja se li hauria aplicat una descàrrega i se li apliquen dues més “quan hi ha una clara superioritat” d’agents i no va armada ni hi ha un risc real per a la vida de ningú. Ha defensat que hi ha altres usos de la força “menys lesius”.

I és que García Berrio ha apuntat que no es té en compte l’afectació emocional i psicològica de l’ús d’aquestes pistoles. A més, ha insistit que es podria haver fet ús de la mediació o de la intervenció del personal psiquiàtric que hi havia al propi CAP, a les portes del qual van succeir els fets. Ha afegit que es pot emprar “una mica més de temps” perquè no hi havia armes ni una situació de risc real per a la vida o integritat física de les persones presents.

Per tot això, ha reclamat una investigació “profunda” per part del cos policial i també a nivell judicial. El codirector ha expressat la gran preocupació per l’ús d’aquestes armes i ha afirmat que en països com el Regne Unit s’ha arribat a un ús “generalitzat” davant de casos en què no seria necessari.

En aquest sentit, ha afirmat que les taser s’estan començant a fer servir per part de la Policia Nacional i que, segons el que els ha transcendit, no es contempla l’obligatorietat de gravar aquestes actuacions.

Per últim, s’ha mostrat en contra que les policies locals puguin fer ús d’aquestes pistoles, després que alguns sindicats les hagin demanat per a la Guàrdia Urbana de Barcelona arran del dispars a un sense sostre el passat cap de setmana.

El sindic estudia el cas d’ofici

El Síndic de Greuges ha obert una investigació d’ofici de l’actuació dels Mossos d’esquadra per reduir una dona a l’entrada d’un centre mèdic de Sabadell, quan es va fer ús d’una pistola taser. Rafael Ribó ha demanat a la Direcció General de la Policia informació sobre les circumstàncies que va fer que es desplacessin al lloc dels fets, per què van immobilitzar la noia i per què van fer ús de la pistola taser. També demana saber quantes vegades van disparar, si es va valorar fer servir altres vies per reconduir la situació i si es van demanar reforços. A més, el Síndic vol saber si s’ha obert una investigació interna per avaluar l’actuació policial i les conclusions que se’n deriven.

En la seva petició el Síndic també demana si es va fer ús del protocol d’utilització dels dispositius electrònics de control que tenen els Mossos.

El Síndic ja va recomanar la suspensió de l’ús d’aquest tipus de pistoles elèctriques el 2016, a l’espera que el parlament debati el model de seguretat de Cataunya i l’ús d’aquestes armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer