Societat

Urbanisme

Llum sota el pont

El projecte artístic Bosc de Columnes dona color a la part inferior de l’autopista C-31 entre Sant Adrià de Besòs i Badalona

Durant quatre anys, més de 50 artistes urbans internacionals i locals han pintat 200 columnes

La nova imatge de l’espai, d’un quilòmetre i mig i molt degradat, ha fet millorar la percepció que en tenien els veïns

Es tracta d’un projecte de creació i transformació d’un espai a través de l’art urbà únic al món

Allà on la ciutat es desdibuixa, en un dels espais més llòbrecs del municipi, Sant Adrià de Besòs ha apostat per l’art urbà i ha guanyat. El projecte Bosc de Columnes, encetat el 2016, ha convertit els baixos de l’autopista que fractura en dues meitats Sant Adrià en la galeria d’art més gran de la ciutat, amb la col·laboració d’artistes urbans internacionals i locals. Al llarg de quatre anys s’han pintat 200 de les 400 columnes de 5 metres d’altura que sustenten l’estructura elevada de la C-31 al seu pas pel barri de Sant Roc de Badalona i el municipi de Sant Adrià de Besòs. Són, en total, 166 columnes al terme de Sant Adrià de Besòs i 48 de Badalona. Es tracta d’un projecte de creació i transformació únic al món, per les seves dimensions, d’un quilòmetre i mig de llarg, i que ha anat creixent de manera progressiva sota el pas dels vehicles.

Aquesta setmana s’estan ultimant les darreres intervencions a la zona més propera a l’estació de tramvia d’Encants de Sant Adrià, de la línia T5, que transcorre en paral·lel a l’espai de columnes. Més de 18 artistes han participat en la creació de les darreres 36 columnes que quedaven per pintar.

Més de 50 artistes de diferents estils, locals i internacionals, han transformat un entorn gris i fosc de l’autopista, on cada dimarts es fan els encants, en un espai ple de llum, color i vitalitat, una galeria d’art urbà a l’aire lliure. Cada artista ha pintat quatre columnes amb una temàtica lliure on es poden trobar tota mena de propostes des de les més figuratives fins a creacions geomètriques que recorden el trencadís de Gaudí, passant per dissenys que repassen les essències de l’art urbà. A més de la revitalització cultural que ha suposat la proposta, destaca la millora de la percepció de l’espai que tenen ara els veïns de l’entorn. Així, a l’impacte visual, s’hi suma també un impacte social d’un espai que, al marge dels encants del dimarts, serveix de zona d’aparcament de vehicles.

El projecte ha estat comissariat pels artistes Zosen i Juanki, i, des que es va iniciar l’any 2016, l’Associació Cultural El Generador ha estat l’encarregada de desenvolupar les accions amb el suport de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i el TRAM. El Generador és una plataforma cultural de suport a la dansa i la cultura urbana que desenvolupa una programació anual en diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El mercat més colorista
Els encants de Sant Adrià han anat canviant de cara de manera gradual amb la realització progressiva de la decoració de les columnes que els paradistes utilitzen per penjar el gènere. Ells són els primers promotors de l’espai que llueix ara com un museu a l’aire lliure i un catàleg de diferents estils d’art urbà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.