Més d’un terç de la població mundial no ha rebut protecció social per fer front a la crisi de la covid-19, segons Oxfam
L’ONG demana la creació d’un Fons Global per la Protecció Social que eviti l’augment de la desigualtat i pobresa al món
Més d’un terç de la població mundial no ha rebut protecció social per fer front a la crisi econòmica derivada de la covid-19, segons un estudi d’Oxfam Intermón.
L’informe Refugi a la tempesta fet amb Development Pathways i publicat aquest dimarts, ha conclòs que cap de les transferències públiques ha estat prou elevada per a satisfer les necessitats bàsiques.
De fet, assenyala que el món ha gastat 11,7 mil milions de dòlars per fer front a les conseqüències de la pandèmia, però el 83% els han gastat 36 països rics, i només el 0,4% ha estat empleat per 59 països pobres.
Una desigualtat tan pronunciada que empeny a l’ONG a demanar la creació d’un Fons Global per la Protecció Social que eviti l’augment de la pobresa i la desigualtat al món.
En concret, 2.700 milions de persones no han rebut cap suport monetari públic per fer front als efectes de la pandèmia.
Els números també destapen la desigualtat en els diners addicionals destinats específicament a programes de protecció social: 28 països rics han invertit 695 dòlars per persona, mentre que els països pobres i emergents han gastat entre 28 i 4 dòlars per persona.
L’informe revela que el 41% dels plans de protecció social dels 126 països analitzats han consistit en pagaments únics i només el 13% dels programes han estat de més de sis mesos. Vuit de cada deu països (80%) no ha atès ni a la meitat de la seva població.
Oxfam reclama que la “inversió insuficient i l’assessorament equivocat per part d’institucions internacionals” han deixat la majoria dels països en desenvolupament amb programes de protecció limitats o ineficaços.
És per això que la coautora de l’informe, Liliana Marcos, demana que “els governs de països baixos i mitjans han de destinar un 2% addicional del seu PIB a programes de protecció social i garantir uns ingressos mínims als nens i nenes, la gent gran, les mares i les persones amb discapacitat” per poder fer front a la pobresa, la fam i la desigualtat.