Societat

medi ambient

Pastura agrupada de 50.000 ovelles al Pirineu per evitar l'atac dels óssos

La mesura es va iniciar al 2007 i de moment es mostra efectiva

Uns 70 ramaders uneixen el bestiar

Pastors professionals treballaran tot l'estiu

Més de 50.000 caps de bestiar pasturen pels prats d'alta muntanya del Pirineu català i aranès. I ho fan de forma agrupada i controlada per pastors i gossos per evitar els atacs dels óssos. És el tercer any que els ramaders del Pirineu s'organitzen per agrupar els seus ramats en aquestes pastures “comunitàries”, comptant amb l'ajut econòmic del departament de Medi Ambient i del Consell General d'Aran. El resultat és positiu, perquè des que es va muntar aquest sistema al 2007, no hi ha hagut cap atac de l'ós bru durant les pastures d'estiu.

El grup més nombrós d'ovelles i cabres del Pallars Sobirà, uns 4.500 caps de bestiar, es van congregar ahir a Llessui per iniciar la pastura d'estiu a cotes altes. Són els animals de 8 propietaris i que tindran el Pepito, un pastor professional amb 40 anys d'ofici, com a vigilant del “contingent” fins a finals de setembre.

En total, però, seran més de 50.000 animals, uns 35.000 dels dos Pallars i de l'Alta Ribagorça, propietat de 51 ramaders; més uns 17.000 caps de la Vall d'Aran, de 19 grangers aranesos.

El programa no només compta amb la vigilància dels pastors, sinó que els Equips de Suport per a la Conservació de l'Ós (ESCO), tant de Medi Ambient com del Consell d'Aran, també patrullen per les muntanyes fent un seguiment dels plantígrads que ronden pel Pirineu. Segons Medi Ambient, actualment hi hauria certificada la presència d'uns 8 óssos, tot i que estimen que durant l'estiu aquesta població pot augmentar fins a 15 perquè fan àmplies rutes per tot el Pirineu i alguns exemplars que ara són a França podrien passar la frontera durant les properes setmanes.

Una segona part d'aquest programa d'assistència al sector agrari del Pirineu és la protecció de les arnes. Els ruscos d'abelles també s'han protegit, i s'han situat en zones més allunyades de les rutes dels óssos i amb vailets elèctrics i encerclats per tanques que a l'Aran s'han elevat enguany per evitar la golafreria de l'ós bru.

La dieta d'aquests animals és en un 75% vegetal, tot i que tampoc menyspreen la carn ni els insectes, com les formigues, que busquen sovint per troncs i sota terra.

Enguany només s'ha registrat un cas d'atac d'óssos a un ramat, produït poc després d'acabar la hibernació.

LES XIFRES

30
óssos es calcula
que hi ha al Pirineu. Entre 8 i 15 estarien de forma intermitent en territori català.
2
equips
de tècnics especialment preparats s'encarreguen de fer el seguiment i control dels plantígrads.

Primeres imatges dels cadells emancipats d'Hvala

Dos experts de l'entitat ecologista Depana, Marc Alonso i el fotògraf Oriol Alamany, han fet un seguiment dels óssos del Pirineu durant un mes i d'aquest treball han aconseguit fotografiar i filmar per primera vegada els dos cadells que se suposa que són de l'óssa Hvala i que ja s'han emancipat de sa mare. Es tracta dels subadults Nhèu (que vol dir neu en aranès) i Noisette (avellana, en francès), noms posats pels escolars d'ambdues bandes del Pirineu en una iniciativa d'aquesta entitat.

Els dos joves óssos van néixer a Bossòst al gener de 2009. Els experts van localitzar els cadells en zones molt properes a l'activitat humana i turística, fins i tot a 500 metres d'un grup de visitants, i han destacat l'absència d'incidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.