Societat

Quinze dies més de restriccions i confinament municipal

Salut alerta que encara és alta la pressió assistencial amb 2.825 ingressats i 612 pacients a les UCI

Fins ara ja s’han identificat 16 casos de la soca britànica

Bars, restaurants i gimnasos denuncien que fins ahir no sabien res de la pròrroga

El Procicat va decidir ahir allargar fins al diumenge 7 de febrer a les dotze de la nit les mesures restrictives que van entrar en vigor el 7 de gener i que dilluns d’aquesta setmana ja van ser prorrogades per primer cop. Les mesures són exactament les mateixes –de moment no hi ha cap canvi respecte al toc de queda– i també es manté el confinament municipal, tot i la petició de reconsideració que havien fet tant l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que estima que hauria de ser metropolità, com molts municipis petits.

El motiu d’allargar les mesures, segons va explicar el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, és que, malgrat que “fa sis o set dies que estem baixant molt suaument”, hi ha dubtes raonables, tal com està la pandèmia a l’Estat espanyol i Europa, sobre “fins quan” s’aconseguirà reduir la corba i quin serà l’efecte que acabarà tenint la soca britànica”, de la qual el departament ja té constància de 16 casos, sis dels quals no tenen cap vinculació epidemiològica amb la Gran Bretanya.

La pressió assistencial, “el punt clau en aquest moment”, segons Argimon, és alta, ja que ahir hi havia 2.825 pacients ingressats i 612 a les UCI, una xifra que ja supera els 590 que va arribar a haver-hi en el pic de la segona onada. “L’últim mes, els pacients a les UCI han crescut en 300 i l’última setmana, en 100, i això costa molt de gestionar als centres sanitaris”. Argimon va demanar al govern central “corresponsabilitat, que no es posi de perfil”, i va insistir en la necessitat d’endeutar-se “i que la despesa vagi a la butxaca de les persones i les empreses”.

Bars, restaurants i gimnasos van rebre amb sorpresa la decisió del govern d’allargar dues setmanes més les restriccions i van denunciar que no en sabien res. En una entrevista al Planta baixa de TV3, el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, va lamentar que “fa mesos” que els governs “demanen sacrificis sense cap mena de suport” i “no tenen cap pla” per evitar la desaparició d’empreses. Per la seva banda, el president de l’associació d’empreses de clubs catalans de fitness, August Tarragó, va dir que el sector està “tocat de mort” perquè des del 14 de març han estat un 68,45% dels dies tancats o amb un “tancament encobert”. I va demanar “una taula sectorial per buscar millors solucions i “diners” per poder fer front a “una crisi amb majúscules”.

Estudi de la soca britànica

Pel que fa a la soca britànica, Argimon va explicar que els hospitals Vall d’Hebron, Germans Trias i Pujol, Bellvitge i Clínic ja han elaborat un protocol i una estratègia conjunts que permetrà seqüenciar el virus i analitzar la variant britànica.

El protocol, ampliable a més centres, permetrà analitzar una mostra aleatòria del 10% dels casos positius, als quals es farà una PCR específica i, posteriorment, una seqüenciació genètica del percentatge que doni positiu.

Les aerolínies impulsen un ‘passaport sanitari’ digital

Les aerolínies comencen a implementar Travel Pass, l’aplicació que ha desenvolupat l’Associació Internacional per al Transport Aeri (IATA, per les seves sigles en anglès), que permet validar si un passatger ha estat vacunat de la Covid-19 o compleix els requisits d’entrada a un país determinat. L’aplicació, que funcionarà com un passaport sanitari, ja està sent utilitzada en companyies com ara Etihad Airways o Emirates. La IATA ha enviat una carta a la Comissió Europea defensant la implementació “urgent“ de la Travel Pass per facilitar la mobilitat i recuperar els nivells de tràfic aeri previs a la pandèmia.

Autotests a les farmàcies a mitjan febrer

Després de l’experiència pilot a Barcelona, els autotests arribaran a les farmàcies a mitjan febrer. En principi, segons va explicar ahir Argimon, no serà a tot Catalunya com s’havia dit en un primer moment, sinó que tindrà una aplicació territorial, “allà on la incidència de la pandèmia sigui més elevada”.

Jordi Pujol i Marta Ferrusola, positius de Covid

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, han donat positiu per Covid-19, segons va avançar ahir el diari El Món. Segons el digital, tots dos estan bé de salut. L’expresident té 90 anys i Ferrusola en té 85, edats molt avançades i d’alt risc en cas de contagi de coronavirus.

Argimon confirma que “la grip ha desaparegut”

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va confirmar que “la grip ha desaparegut” . De la mateixa manera tampoc estan tenint incidència altres virus pediàtrics que per aquestes dates causaven problemes, com ara la broquiolitis. Ara bé, va advertir que podrien aparèixer més tard, a la primavera.

Pocs casos 12 dies després de la vacuna

De les 161.481 persones que s’havien vacunat fins ahir a Catalunya, 41.729 ja fa més de 12 dies que es van posar la primera dosi. Segons va explicar ahir la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, d’aquestes 544 s’han infectat abans dels 12 dies (un 1,3%) i només 90 després dels 12 dies (un 0,2%), el que confirma, tal com ja van demostrar els estudis preliminars, “que l’eficàcia a partir del dia 12 és sis vegades més que en els primers 12 dies”.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va explicar que el departament té en reserva 20.000 dosis de vacunes que, sumades a les 60.000 que confien que arribaran dilluns vinent de Pfizer, permetran posar la segona dosi a les residències.

De moment ja s’han vacunat un 52% de les persones que viuen en una residència i un 48% dels sanitaris. Això vol dir que fins ara, segons Cabezas, un 75% dels residents de residències ja han rebut la primera dosi. En els pròxims dies el departament començarà a vacunar a les residències vermelles després de modificar el protocol. “Vacunarem els contactes estrets i únicament deixarem aquelles persones que tinguin una infecció activa”, va explicar Cabezas.

Respecte a la possibilitat, com fa la Gran Bretanya, que només es posi una dosi de la vacuna, Cabezas ho va descartar. “El marc estratègic estatal és posar dues dosis separades com a mínim de 21 dies en el cas de Pfizer i de 28 dies en el de Moderna”. Argimon va recordar, a més, que el termini perquè la segona dosi sigui efectiva és entre el dia 21 i el dia 42, el que dona un marge d’actuació al departament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp