Societat

Més de 100.000 nens i joves participen en activitats d'estiu a Barcelona

L'oferta estiuenca a Barcelona és molt àmplia, amb iniciatives que van des d'estades al Zoo fins a casals als museus

Aquest estiu a Barcelona pot ser divertit, interessant i, sobretot, molt variat gràcies a l'àmplia oferta d'activitats de lleure, socioculturals o esportives, creades especialment per a nens i joves de tres a disset anys. Tots ells tindran l'oportunitat de passar aquest mes disfrutant de la natura, jugant amb els amics i descobrint tallers, excursions i fins i tot racons de la ciutat que no han visitat mai. Les idees van des del ja veterà Campus Olímpia, colònies, casals d'estiu, rutes o estades a fora de Catalunya, fins als nouvinguts «bressols d'estiu».

L'Ajuntament de Barcelona ofereix, aquest any, 116.783 places en la campanya d'activitats de vacances d'estiu 2010, que es reparteixen en 387 activitats diferents per tots els districtes de la ciutat. Un total de 90.000 places són per a l'oferta de lleure educatiu. Entre aquestes, que estan adreçades a nens i adolescents de tres a disset anys, hi ha tallers creatius, sortides per la ciutat, anades a la piscina i excursions, i totes es duen a terme en equipaments del barri. En aquest apartat també hi entren les colònies, els campaments i les rutes, per als quals s'han obert 3.293 vacants. Aquest any hi ha, a més, 35 escoles bressol, que oferiran un total de 1.270 places per a infants d'un a tres anys.

Paral·lelament, més de 25.000 places són per a activitats esportives. D'aquestes, 19.993 són per al Campus Olímpia, en què s'ofereixen campus específics d'un esport concret, un campus per a joves i un campus de natura. Finalment, en aquest apartat hi haurà prop de 6.000 places per a casals esportius, que combinen l'oci i l'esport.

Per garantir el caràcter inclusiu de les activitats, l'Ajuntament ha articulat un programa d'ajuts tant des del punt de vista econòmic com assistencial, en cas de necessitats físiques o psíquiques especials.

Zoològic i música

A l'oferta municipal s'hi afegeixen moltes altres iniciatives privades i públiques que augmenten encara més les possibilitats de triar i escollir la millor idea. Així, al zoològic, els participants als casals d'estiu poden fer-se càrrec de la granja del recinte, tractar amb micos i mones, amb cavalls i ponis, o conèixer com es treballa en un establiment com el parc zoològic.

D'altra banda, a Barcelona també es poden trobar casals en llengua anglesa, com per exemple el Summercamp o els que organitza la International School of Catalunya, on els més petits i els joves es poden divertir mentre es familiaritzen amb la llengua anglesa. O es pot optar per un estiu musical participant en tallers de creació artística o de dansa com els que es poden trobar al barri de Gràcia, que són organitzats per l'entitat privada Musicactiva.

OFERTA ALS DISTRICTES

Ciutat Vella
24 casals i 2 bressols
17 colònies
3 campus esportius
Eixample
17 casals i 2 bressols
3 colònies
2 campaments
9 campus esportius
Sants-Montjuïc
17 casals i 3 bressols
3 colònies
4 campaments
1 estada a fora
7 campus esportius
Sants-Montjuïc
3 campus esportius
Les Corts
7 casals i 2 bressols
7 casals
2 colònies
3 campaments
Sarrià-Sant Gervasi
7 casals i 2 bressols
2 colònies
5 campaments
4 campus esportius
Gràcia
27 casals i 3 bressols
2 colònies
6 campaments
22 campus esportius
Nou barris
22 casals i 6 bressol
6 colònies
5 campaments
4 campus esportius
Sant Andreu
20 casals
2 colònies
6 campaments
7 campus esportius
Sant Martí
35 casals i 3 bressols
7 colònies
6 campaments
18 campus esportius

Als museus i als mercats

C.R

A més dels casals que es fan als centres escolars o als centres cívics, i a part dels campaments i les colònies als quals els nens i joves es poden apuntar, Barcelona té una altra oferta per passar els dies d'estiu que queden abans que els pares puguin fer les vacances. Qui vulgui completar les activitats estiuenques amb un bagatge cultural pot optar per entrar als museus de la ciutat, bona part dels quals han disposat un gran nombre d'idees per presentar les seves instal·lacions als més petits i als no tan petits. Entre aquests equipaments hi ha el Museu d'Història de Barcelona, on els més petits poden aprendre, entre altres moltes coses, a jugar com ho feien els romans. També s'ensenya com es funda una ciutat romana, amb els seus carrers i aqüeductes, o la realitat de les ciutats medievals. Tot això amanit amb una anada a la piscina cada dimecres i alguna excursió al parc Güell. Aquesta idea de passar l'estiu també l'apliquen altres museus barcelonins, com ara el MNAC, on es coneixen el bestiari o les fades, el Museu Egipci, on es fan tallers d'escriptura jeroglífica, o el Museu Marítim, on es navega amb les estrelles. I per a qui vulgui un altre tipus de cultura, com pot ser la gastronòmica, hi ha l'opció de visitar el mercat de la Boqueria i aprendre'n els secrets.

«Cap nen sense colònies»

C.R

La setmana passada va sortir el primer autocar amb 25 nens i nenes de sis a dotze anys cap a la casa de colònies de La Sala (Berguedà), una de les nombroses colònies organitzades per la Fundació Pere Tarrés, on participaran en les colònies lingüístiques durant deu dies. També han sortit autocars cap a la casa de colònies de La Conreria, a Tiana (Maresme) i Llar Talamanca (Bages). A més, també tenen previstes activitats com ara els campus multiesportius, les rutes en bicicleta, les colònies a les Illes, els camps de treball i les colònies teatrals. Precisament, aquestes colònies de teatre són la principal novetat que ofereix la Fundació Pere Tarrés. La institució ha notat les conseqüències de la crisi, i ha mantingut el nombre de reserves del 2009, que va baixar un 13% respecte al 2008. La fundació ha fet un esforç per mantenir i, fins i tot, abaixar els preus d'aquelles activitats on s'ha pogut fer. La rebaixa ha estat d'entre un 5% i un 10%, segons les activitats, i també s'ha buscat facilitar la conciliació familiar en la planificació de les estades. Tot i això, s'estima que 12.700 infants participaran en les seves activitats d'estiu.

Per aconseguir recursos per poder becar les activitats d'estiu d'infants de famílies sense recursos, la Fundació Pere Tarrés ha posat en marxa la campanya Cap infant sense colònies (www.peretarres.org/capinfantsensecolonies). Aquest any s'han rebut 907 sol·licituds de beques, una xifra que significa un increment del 8% respecte al 2009 i que implica un pressupost de 97.000 euros. L'any passat, la campanya Cap infant sense colònies va aconseguir becar 821 infants, i juntament amb el programa Proinfància per a centres diaris van sumar 236.798 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.