Societat

MARGARITA BARRANCO

Psicòloga clínica experta en sectes i manipulació psicològica

“La gent que és dins de les sectes està com en un estat de coma”

El funcionament de les escoles de l’Opus Dei és totalment manipulador des del punt de vista psicològic
Últimament estan apareixent molts grups de creixement personal, que ofereixen teràpies per ser fantàstic i meravellós

Margarita Barranco va participar recentment en el seminari de formació Sectes destructives en l’àmbit educatiu, organitzat per la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona (UB). La psicòloga clínica parla amb El Punt Avui d’aquesta i altres qüestions.

Darrerament es parla poc de les sectes després dels casos de famosos amb la Cienciologia. Van a l’alça o a la baixa?
A l’alça. El que passa és que la Covid ha tapat moltes coses i fa la sensació que no hi ha tant de moviment, però els grups han continuat fent activitats, amb algunes variacions, perquè la situació de la Covid no ha permès fer reunions massives, tot i que molts grups s’han saltat el protocol Covid. D’altres han utilitzat la Covid per argumentar que això és la fi del món i per dir que les pseudoteràpies serviran per curar-se o bé per defensar que aquest fenomen no existeix.
Quin tipus de sectes actuen en l’àmbit educatiu? Quin públic busquen?
En l’àmbit educatiu sempre n’hi ha hagut. El fet d’introduir-se en l’educació els dona molt de joc. Estem parlant de gent jove, de nens, que són molt fàcilment manipulables. Últimament estan intentant reforçar la presència en els àmbits educatius.
Estan a les universitats? Als instituts?
A primària i l’ESO hi ha grups que, fins i tot, tenen les seves pròpies escoles. També els podem trobar dins de l’àmbit universitari. Hi ha grups i mestres que pertanyen a grups i que dins de les seves aules utilitzen la manipulació per intentar convèncer els alumnes.
També a primària?
En edats de sis, set, vuit anys pots començar a introduir certa terminologia i certes explicacions i pots donar validesa a coses que no tenen cap validesa perquè els nanos a aquestes edats són esponges.
Com actuen els grups a les escoles?
Coneixem mestres de primària, d’ESO i d’altres nivells que han fet formacions amb gent com l’Enric Corbera, que està utilitzant la bioneuroemoció i a qui els col·legis professionals no han validat el seu protocol i les seves teràpies, que les transmeten a les aules. Després hi ha centres que pertanyen a certs grups, com les escoles Waldorf, que segueixen l’antroposofia, i moviments del tipus Opus, que també tenen les seves pròpies escoles.
L’Opus es pot considerar una secta?
Per definició no encaixa amb el perfil de secta, però pel que fa al funcionament sí que és totalment manipulador des del punt de vista psicològic: hi ha coses que no es poden ensenyar i censures. Amb les escoles Waldorf passa exactament el mateix.
Els menors són més susceptibles de caure en una secta que els adults?
Si tu no fomentes que siguin crítics, que pensin per ells mateixos, que siguin capaços d’analitzar, de prendre decisions, afavoreixes que hi caiguin perquè són molt més manipulables. Cal ajudar-los a buscar informació i a contrastar-la.
Hi ha perfils de persones més susceptibles de caure en una secta o hi pot anar a parar qualsevol persona?
Sí. La gent jove busca respostes i els grups són molt temptadors perquè t’ofereixen respostes i explicacions, amb la qual cosa molta gent jove acaba caient en aquest tipus de grups. Després tindríem el col·lectiu de persones que està passant dificultats, que tenen un estat d’ànim baix, estan depressius, no saben què fer amb la seva vida, quin tipus de feina o d’estudis fer. Són gent candidata a caure en aquest tipus de grups. Gent que se sent molt sola i que necessita suport.
I els grups els n’ofereixen.
Els grups ofereixen aquest suport, tot i que després ja veurem si el continuen oferint. Hi ha gent que parla amb tu, comparteix coses… Això és molt atractiu. La Covid ha fet que hi hagi molta gent que està molt sola, que té moltes dificultats per tenir contacte social. Amb quina arma juguen? Amb el que tens a casa: un ordinador i internet per començar a moure’s i a buscar.
A través de xarxes socials, de grups a internet?
Es poden trobar a les xarxes socials o buscant informació sobre temes determinats. Diferents persones dels grups omplen les pàgines web parlant d’aquell moviment, d’aquella associació que és fantàstica i meravellosa, on estaràs perfectament, que t’encantarà i on t’ajudaran. Les pàgines crítiques estan al final de la cerca i la gent no se les mira.
Deuen pagar a Google, per exemple, per estar ben posicionats.
Evidentment. A més, tenen poder adquisitiu. Per molt que diguin que els grups no tenen diners, no és veritat, perquè tota persona que pertany al grup dona diners i si no en té, fa feina per al grup que no cobra. Si no, buscarà altres persones que aportin el que ell no pot aportar.
Les sectes es mouen, bàsicament, per diners?
Busquen el poder i el poder té dues vessants. Una és el poder econòmic. Pràcticament tots els líders viuen molt, molt bé. Després hi ha la part del poder, de saber que tota la gent que tens al grup et creu, farà el que tu diguis, com li diguis, quan tu ho diguis, de la manera que diguis. Aquesta és una sensació que els omple al cent per cent.
Què ofereixen les sectes? Religió, espiritualitat…?
Primer de tot, suport. Et diuen que t’ajudaran a curar la malaltia que tinguis, sigui més física o més psicològica. T’ofereixen rituals que t’ajudaran a sortir de l’estat depressiu en què et trobes, de la situació de malestar que tens, de la soledat que estàs passant. Per això la varietat de grups és immensa.
Posi’m exemples.
Últimament estan apareixent molts grups de creixement personal, que ofereixen teràpies per trobar-se millor, per aconseguir la felicitat, per ser fantàstic i meravellós. Tot això cada vegada va a més, la qual cosa no impedeix que els grups religiosos continuen sent-hi. No han desaparegut. Et diuen que si segueixes tot el que et diuen, d’alguna manera, et salvaràs. Aquest discurs és a tots els grups, tant si són més religiosos com menys. Sempre hi ha el missatge que si estàs amb nosaltres et salvaràs, sortiràs del malestar, estaràs millor… Si t’ofereixen això és fantàstic. Qui no ho vol quan es troba malament?
Dir que et curaran d’una malaltia que no es guareix d’aquesta manera deu ser perseguible penalment.
Sí, però s’ha de demostrar. Ha d’haver-hi gent que ho denunciï, que expliqui el que està passant o, si hi ha documentació, portar-la als jutjats o als col·legis de metges, que llavors prenen mesures. Hi ha molts grups que diuen que curen moltes malalties i això és intrusisme.
Com es poden combatre aquests grups?
La forma de combatre’ls és posar denúncies i no només als jutjats. Moltes vegades sortir als mitjans de comunicació els fa molt més mal que una denúncia en un jutjat, perquè arriba a molta més gent i això fa que hi hagi gent que s’hi repensi abans d’entrar a formar part d’un grup d’aquests, que l’única cosa que farà serà manipular-te i complicar-te la vida.
La legislació hi ajuda prou?
No gaire. A més, hem de tenir en compte que aquests grups tenen molts diners i això vol dir que poden pagar advocats que saben molt bé com moure’s en aquest camp. Normalment intenten endarrerir els casos i la persona que fa la denúncia no té prou diners per continuar. Una altra dificultat és que vagis a parar a un jutjat on hi hagi un jutge que pertanyi a un grup d’aquests.
Què s’hauria de fer per facilitar que judicialment siguin més fàcils de perseguir, aquestes coses?
Una de les coses que s’hauria de fer és formar els jutges o el col·lectiu del món del dret, advocats, fiscals… en aquest tema, que tinguin una mínima formació per si els arriba algun cas, que tinguin una mínima base, que sàpiguen a quins arguments s’agafen els grups per desmuntar tot el que les víctimes denuncien.
Com afecta psicològicament les víctimes el fet de caure en mans d’una secta?
La gent que està a dins dels grups està com en un estat de coma. Són al món, però realment no hi són. Estan adormits. Quan es desperten és quan s’adonen que el món és molt més que allò on han estat ficats. La capacitat de pensar és el que ens diferencia als éssers humans dels animals i el grup el que fa és no deixar-te pensar.
La pandèmia del coronavirus ha facilitat la vida a les sectes?
Sí. De fet, hi ha grups que neguen el coronavirus, que donen opcions alternatives, que diuen que si vas als grups i fas unes sessions el virus no t’atacarà. Després hi ha grups mil·lenaristes que han presentat la Covid com la fi del món.
Les restriccions tampoc deuen haver ajudat a lluitar-hi en contra.
És clar. Hem estat molts mesos sense poder moure’ns i la gent jove ho necessita. Aleshores busca i acaba trobant això a la xarxa, a internet. És fàcil arribar a aquesta informació i tots aquests grups tenen gent que es dedica hores i hores a veure com arribar a més gent, com manipular-la i fer que acabi creient en tot el que se’ls acudeixi.
Què poden fer els familiars i amics per ajudar els qui han caigut en una secta?
Una de les coses que no es pot fer és fer crítica directa. Hem de pensar que els grups adverteixen els seus adeptes que la gent de fora no els entendrà, que els diran que surtin d’aquell grup. Com més els diguis que en surtin més provoques l’efecte contrari. S’ha d’intentar que no es trenqui la comunicació, parlar molt amb aquella persona, intentar esbrinar amb qui es mou i, a la mínima sospita, demanar ajuda als professionals que saben del tema.
Sortir de les sectes deu ser un procés difícil.
És un procés que pot ser molt llarg. Depèn de molts factors, com ara la implicació de la persona dins del grup, del tipus de grup, de les persones que hi ha a fora, pares, germans, tiets, amics… depèn del que estiguin disposats a fer per treure aquella persona. Un cop la persona surt, si ha fet un bon procés, aquella persona recupera la seva personalitat i és capaç de tirar endavant.
Deixa seqüeles?
Hi ha persones a les quals els costa una miqueta més sortir-se’n per les seves característiques o, en alguns casos, pel que han arribat a viure dins del grup. Llavors poden aparèixer depressions o alguna situació més traumàtica, però la gran majoria de gent se’n surt, torna a viure, torna a pensar per si mateixa, torna a prendre decisions. Tot això és recuperable.
Poden rebre amenaces un cop han sortit del grup?
En alguns casos s’amenaça les persones que han estat en una posició en què han tingut molta informació o molt coneixement del que passa a dins perquè no ho expliquin, perquè no diguin el que han viscut, perquè no expliquin, no el que surt a la televisió, sinó el que hi ha al darrere. Quan estan a dins del grup les amenaces són d’un altre tipus. Et diuen: “Si surts d’aquí no seràs capaç de viure tu sol” o “Estaràs influenciat pel dimoni” o “La teva família patirà les conseqüències que tu en surtis”. És la manera de retenir la persona perquè es quedi a dins del grup.

Pensament crític

Margarita Barranco, psicòloga clínica experta en sectes i manipulació psicològica, té una àmplia experiència en la lluita contra les sectes i grups que s’aprofiten de la situació de fragilitat de moltes persones. Barranco es refereix, de manera genèrica, a aquestes organitzacions com a “grups” perquè és curosa en el llenguatge i sap que no tots encaixen en la definició legal de secta. El seu comportament, però, és, a grans trets, molt semblant: l’existència de líders, les promeses de solucions fàcils a problemes complexos i una inquietant capacitat per tocar els punts febles de les persones més vulnerables psicològicament. De les sectes –diu Barranco– se’n pot sortir, però sempre és millor prevenir per no caure-hi i evitar que altres ho facin. El millor antídot, el pensament crític, que s’ha de fomentar des de la infantesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona