Societat

Els carrers de Vic s’omplen de clams feministes per denunciar que la pandèmia ha agreujat les desigualtats

El comitè 8-M organitza una cercavila amb diferents parades per la ciutat sobre violència, salut o treballs essencials

Els carrers de Vic s’han omplert aquest dilluns, Dia de la Dona, de clams feministes per denunciar que la pandèmia ha agreujat encara més les desigualtats.

El tret de sortida ha estat un esmorzar popular i seguidament, a la plaça de la Catedral, el Comitè 8-M Osona-Lluçanès ha iniciat una cercavila. La primera parada ha estat una actuació teatralitzada per visualitzar els “impactes” de la Covid-19 en la dona i les diferents etapes de la vida, com ara les càrregues familiars i la cura de persones grans. Unes 150 persones han assistit a l’acte que ha durat uns deu minuts i després han continuat per la ciutat per seguir amb la cercavila reivindicativa. “Visca la lluita feminista” són alguns dels clams que s’han sentit durant el recorregut.

Una treballadora sanitària, una dona carregada de les tasques familiars, una dona amb por per sortir al carrer i una àvia d’una residència eren les protagonistes de l’espectacle que s’ha fet a la plaça de la Catedral de Vic per reflexionar sobre l’“impacte” que la Covid-19 té sobre les dones. Ha durat uns cinc minuts i comptava també amb una solista i una guitarrista interpretant una cançó amb lletra reivindicativa de fons. Aquest ha estat l’inici d’una cercavila que ha tingut diferents parades a la ciutat. En total, hi havia quatre eixos principals, com ara violència, salut, anticapitalisme i dona treballadora.

A la una de la tarda, l’Ajuntament de Vic ha celebrat la lectura d’un manifest per reivindicar el paper de la dona. Hi ha participat l’alcaldessa, Anna Erra, i bona part de les regidores, excepte la representant de Capgirem Vic, que s’ha negat a participar-hi en solidaritat amb el Comitè 8-M. El motiu ha estat la polèmica amb un hort social que aquest diumenge havien construït a la plaça de la Noguera al barri del Remei. Amb el lema ‘posem la vida al centre, recuperem la plaça, dignifiquem les cures, el col·lectiu feminista es planta’, la idea era que els veïns del barri mantinguessin aquest espai.

La sorpresa ha estat quan, de matinada, l’Ajuntament ha ordenat desfer-lo. Com a protesta, unes 200 persones s’han concentrat a la plaça Major amb una pancarta que deia ‘Ens heu destrossat l’hort, l’Ajuntament no posa la vida al centre’. I amb crits, tambors i xiulets han boicotejat l’acte institucional mentre les regidores intentaven llegir el manifest.

Minuts després, l’alcaldessa, Anna Erra, ha justificat l’actuació tot dient que aquella plaça és un espai privat i que els promotors de la iniciativa “no havien demanat permís”. També ha lamentat que s’hagin “pres la llei per la seva banda” conscients que “era un lloc privat”.

En resposta a les declaracions de l’alcaldessa, des del Comitè 8-M han justificat no haver donat permís perquè consideren que la plaça és un espai públic. “La plaça és de la gent que hi és, de les comunitats de veïns; hem fet coses bones i no fem mal a ningú, només un hort i em sembla molt desagradable que no s’hagi esperat ni un sol dia per destrossar-ho”, ha lamentat una de les seves membres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.