MÓRA D'EBRE
MÓRA MORISCA
Records de convivència
els avantpassats·
Móra recorda l'època en què convivien cristians, jueus i musulmans
efemèride ·
La tretzena edició de Móra Morisca coincideix amb el quart centenari de l'expulsió dels moriscos
“Móra Morisca és una festa de convivència i tolerància”. Aquest va ser el comentari de l'alcalde de Móra d'Ebre, Josep Solé, ahir a la tarda, durant la inauguració de la tretzena edició d'aquesta festa que rememora un temps històric en què en aquest territori hi convivien cristians, jueus i musulmans, així com també moriscos, que eren musulmans obligats a convertir-se al cristianisme. L'edició d'enguany, a més, coincideix amb el quart centenari de l'expulsió dels moriscos, i per això la inauguració d'ahir va ser especial, ja que hi va participar el grup morisc de Deltebre, els membres del qual van aprofitar aquesta efemèride per experimentar, en primera persona, com va ser aquesta expulsió.
Les persones que formen aquest grup, segurament “descendents de moriscos”, tal com va apuntar la responsable del pregó inaugural, van fer el mateix trajecte pel riu Ebre que, ara fa 400 anys, van dur a terme els moriscos expulsats. Durant divuit dies van baixar pel riu en les mateixes que ho van fer els avantpassats. “Hem de recordar els fets històrics dels pobles”, sostenien diversos membres del grup tot explicant l'experiència. En aquest sentit, la regidora d'Educació, Comerç i Turisme, Elisenda Jardí, va assenyalar que la festa, sota el lema Tres visions, un sol món, vol representar la realitat de la Móra d'Ebre d'aquella època.
Coincidint amb el quart centenari de l'expulsió dels moriscos, una de les novetats va ser la conferència que l'antropòleg Jordi Ferrús va oferir divendres a la tarda al castell de Móra d'Ebre, en el decurs del qual també es van oferir pastes típiques de les tres cultures protagonistes de Móra Morisca. A més, el tradicional sopar de les tres cultures que se celebra cada any, es va fer en aquesta ocasió ahir dissabte, quan anteriorment es feia divendres a la nit. Una altra novetat va ser, després del sopar, l'actuació d'Hotel Cochambre, un espectacle contractat pels quintos del poble.
Més de 100 parades
En la Móra Morisca hi col·laboren molts veïns, alguns com a voluntaris. D'altres obren les portes de casa per mostrar-la ambientada tal come era en l'època històrica. Filo Pujol és una de les voluntàries, i ahir explicava que “a la festa, hi ve gent de tot arreu”. Tot i que l'edició d'enguany està marcada per esdeveniments com ara la manifestació d'ahir a Barcelona –precisament Xavier Vega, director dels serveis territorials de Cultura, que estava convidat com a pregoner, no va poder assistir-hi– i la final del mundial avui al vespre, que podrien fer minvar el nombre d'assistents, ahir a la tarda els carrers del nucli antic de Móra eren força concorreguts. “Hi ha més de cent parades, així que esperem que un any més sigui una festa d'èxit”, va comentar Pujol.