Societat

L'Assemblea francesa aprova prohibir el vel integral

El text s'ha aprovat amb els vots de la dreta, mentre que l'esquerra s'ha inhibit

La llei entrarà en vigor un cop sigui ratificada pel Senat, al setembre

França es convertirà en el segon país europeu en prohibir la burca i el nicab, després de Bèlgica

L'Assemblea Nacional francesa ha aprovat avui per una àmplia majoria la llei que prohibeix el vel integral a qualsevol espai públic, inclòs el carrer, malgrat les reserves jurídi que planteja aquesta normativa i el malestar provocat en la comunitat musulmana francesa, la més gran d'Europa, amb una població d'entre cinc i sis milions de musulmans.

El bloc majoritari de dretes –UMP i Nouveau Centre–, així com l'esquerra radical hi han votat a favor, mentre que els verds, comunistes i socialistes han abandonat l'hemicicle i no han participat en la votació.

D'aquesta manera, el text ha rebut 335 vots a favor i només un en contra. Superat el tràmit de la cambra baixa, està previst que el text sigui analitzat aquest setembre pel Senat abans de l'aprovació definitiva.

Contra els “valors de la República”

Amb la votació d'avui es posa en pràctica la resolució solemne que el Parlament francès va aprovar per unanimitat aquest maig en que s'afirmava que “les pràctiques radicals que atempten contra la dignitat i l'igualtat entre els homes i les dones, entre les quals portar el vel integral, son contràries als valors de la República”.

Tot i que s'han esgrimit motius de seguretat, la normativa està especialment orientada al col·lectiu musulmà i pretén evitar la proliferació del vel integral a França.

La ministre de Justícia, Michèle Alliot-Marie, ha explicat durant el debat a l'Assemblea que l'“ocultació del rostre sota un vel integral és contrari a l'ordre públic, es faci sota coacció o de manera voluntària”. El text, registrat precisament amb el nom de llei de prohibició de ocultació de la cara a l'espai públic, és una aposta del president de la república, Nicolas Sarkozy, en favor de la dignitat de les dones.

Multa de 150 euros

La normativa aprovada a la cambra baixa preveu multes de 150 euros i cursos de ciutadania per a les dones, franceses o estrangeres, que portin el burca o el nicab al carrer o en la resta de llocs i dependències públiques. El text també preveu que tota persona que obligui una dona a posar-se el vel podrà ser condemnada a un any de presó o 30.000 euros de multa.

De totes maneres les sancions entraran en vigor sis mesos després de la promulgació definitiva de la llei, passat el període de “pedagogia”.

Reserves jurídiques

El Consell d'Estat ha manifestat les seves reserves jurídiques al projecte de llei i ha recomanat limitar la prohibició als equipaments públics. Segons els juristes, França s'exposa amb aquesta normativa a una condemna de la Cort Europa dels drets Humans.

Per la seva banda, els representants de la comunitat musulmana francesa consideren que amb aquesta llei, es corre el “risc d'estigmatitzar l'islam” quan, segons els càlculs del ministeri de l'Interior, només afecta unes 2.000 dones que porten el vel integral.

Segon país europeu en prohibir el burca

Una vegada aquesta llei també s'hagi aprovat al Senat, França es convertirà en el segon país europeu a prohibir el vel integral després de Bèlgica.

Diversos municipis catalans, entre els quals hi figura Lleida i Barcelona, ja han prohibit el burca i el nicab però únicament en els equipaments públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.