Societat

La plaga de la història

El MNACTEC de Terrassa explica passat, present i futur d’epidèmies i pandèmies

Es preveu fer visites a edificis històrics lcom el Parc de Desinfecció i l’antic sanatori de tuberculosos

Recull l’evolució de les vacunes i es destaca el paper del doctor Jaume Ferran

Res com repassar els fets històrics des d’un punt de vista científic, tecnològic, social, i de manera didàctica, per combatre plagues derivades del bombardeig informatiu diari sobre la Covid-19. Amb la voluntat de posar-hi ordre, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) de Terrassa ha obert al públic fins a finals d’any una exposició que vol mostrar amb “visió de passat, present, però també de futur” com s’ha lluitat contra els enemics invisibles de la humanitat, les epidèmies i les pandèmies, i com s’han superat.

Des de les primeres proves de l’existència de la verola, ja en el 7000 aC, passant per la tuberculosi, la diftèria, la poliomielitis, la pesta antonina, la plaga de Justinià, la temuda pesta negra, el còlera, la febre groga, la grip espanyola, el tifus, i així fins a 17 grans epidèmies més fins a arribar a la Covid-19, s’exposen amb uns panells interactius que recullen xifres d’afectats, símptomes, tractaments i l’impacte social, i a més hi ha un mòdul específic sobre les epidèmies a Catalunya. L’exposició, dividida en set àmbits, és un recorregut dels canvis en la percepció social sobre la malaltia i la salut, de l’atribució a causes divines fins a l’ús del raciocini, els mètodes experimentals, l’evolució científica i l’aparició de les primeres vacunes. Permet conèixer les figures de set metges catalans com Francesc Piguillem, Jaume Ferran Clua, Frederic Xavier Bosch, Martí Carbonell i, sobretot, el doctor Jaume Ferran. El director del museu, Jaume Perarnau, explica que inicialment s’havia programat una exposició de la seva figura però que l’actualitat va provocar que decidissin “donar-li un enfocament més ampli”, redissenyant-la en quatre mesos. Malgrat tot, hi ha un apartat dedicat al doctor Ferran, “poc reconegut”, que va ser proposat per al premi Nobel i va fer les primeres vacunes contra el còlera i altres epidèmies. S’hi poden veure objectes històrics i el Laboratori Municipal de Barcelona que va crear el 1806, i en un mòdul interactiu es compara el sistema de vacunació contra la ràbia sintetitzat respecte al de Louis Pasteur.

La mostra permet comprovar que les mesures d’higiene ja s’aplicaven a les civilitzacions precolombines, i les quarantenes, a l’Europa medieval abans que arribessin els sistemes de desinfecció. S’hi pot veure un carro-estufa que el 1910 desinfectava roba als carrers; un pulmó d’acer del 1958 que ajudava els malalts de poliomielitis a respirar; conèixer la diferència entre un virus i un bacteri; saber que el primer hospital documentat a Catalunya va ser el d’en Guitard a Barcelona cap a l’any 1000 i que encara existeix el que es va fer amb plafons de cartró a la Vall Fosca.

El museu ha organitzat activitats paral·leles, com ara un debat sobre la pandèmia de la desinformació posant en relleu, com recull la mostra, que el moviment antivacunes contra la verola ja va fer sortir molta gent al carrer a Anglaterra fa 150 anys. Dijous es va presentar el llibre La lluita contra els enemics invisibles. Topografia mèdica del Dr. Pau Aymerich i Gilabertó, del professor i historiador Josep Lluís Lacueva, que descriu la situació sociosanitària del municipi, i dijous que ve està prevista la presentació d’Històries morboses (1348-1809), del director de l’Arxiu Històric, Joan Soler, que repassa com van impactar les pandèmies i epidèmies en els municipis a l’època medieval i a principis de la revolució industrial. Si les restriccions ho permeten, treballen amb l’Ajuntament per fer visites guiades a l’antic Parc de Desinfecció i a l’anomenat hospital del Tòrax, que va ser un sanatori de tuberculosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona