Societat

Els malalts a l’UCI superen els 500, amb 120 més en 15 dies

El nombre d’ingressats ja supera, amb 513, el límit marcat per a l’inici de la desprogramació de proves i operacions

Tots els indicadors empitjoren i l’augment de l’Rt podria ser a causa de la Setmana Santa

El nombre de malalts ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals catalans va arribar ahir als 513 i va superar el llindar dels 500, un límit que obre la porta a la possibilitat que la desprogramació d’activitat no relacionada amb la Covid-19 sigui generalitzada. La desprogramació, però, no és pas automàtica, ja que s’ha impulsat un sistema de clústers que agrupa hospitals i regula fluxos de pacients, per repartir la pressió assistencial i intentar minimitzar-ne l’impacte.

De tota manera, diversos hospitals catalans han assegurat al llarg del cap de setmana que estan al límit. Un dels que ho han expressat ha estat el coordinador de la Covid-19 a l’hospital del Mar, el doctor Juan Pablo Horcajada, que advertia dissabte a l’ACN de la situació a les UCI: “Mai havíem passat d’una onada a una altra des d’un replà tan alt.” I és que la segona onada va començar amb 160 pacients greus, i la tercera, pels volts de Nadal, amb 330. Pel que fa als pics, la primera va superar els 1.500 malalts ingressats a les UCI –ampliades amb unitats improvisades–; la segona va arribar als 630, i la tercera, als 730, només 215 més que ara, en l’inici de la quarta onada.

A banda del nombre d’ingressats greus, ahir Salut va comunicar que la velocitat de propagació de la Covid-19, coneguda com l’Rt, que havia aturat el seu descens dels darrers dies, va repuntar dissabte fins al 0,91, quatre centèsimes més que divendres, un augment que podria ser el primer efecte de la Setmana Santa, i que el risc de rebrot puja a 226, tretze punts més. La incidència en 14 dies també es va incrementar i va passar de 244,32 a 247,80. Les xifres fetes públiques ahir també indiquen que dissabte es van detectar 1.651 nous casos confirmats per PCR o TA, i fins a 1.767 en tots els tipus de tests que es fan. A més, el 8,15% de les proves de la darrera setmana han donat positiu –per sobre del 6% recomanat– i dissabte hi va haver 20 noves morts, amb un total de 21.539 defuncions des que es va declarar la pandèmia. Pel que fa a la pressió sanitària, a banda de l’augment a les UCI, també va créixer el nombre de pacients ingressats a planta, 82 més, fins als 1.711.

50% més de contagis greus

La investigadora Clara Prats, del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (Biocom-SC), va alertar ahir, en declaracions a RAC1, que han detectat que des de fa unes setmanes, per un mateix nombre de casos, hi ha un 50% més de persones que acaben ingressades a l’UCI. L’explicació no és del tot clara, però, per Prats, una possible interpretació és que aquesta onada és la de la variant britànica, que seria més transmissible i també més greu. “Els casos greus no són més greus, però hi ha més casos greus”, va resumir.

Prats també va defensar que consideren que l’Rt actual ja estaria per sobre de l’1 si no es tenen en compte els dies de festa i que, per tant, calen més mesures a banda del confinament comarcal per aturar-ne el creixement. “L’única manera d’aturar la pujada a les UCI és aturar el creixement de l’epidèmia”, va sentenciar.

LA XIFRA

730
ingressats a l’UCI
va ser el pic de la tercera onada a les UCI, només 215 més respecte als que hi ha ara.

LA FRASE

Els casos greus no són més greus, però hi ha més casos greus
Clara Prats
Investigadora de Biocom-SC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer