Societat

Alerta a l’Índia per un augment de casos de “fong negre”

Els pacients de Covid-19 estan desenvolupant aquesta infecció micòtica estranya i mortal

La mucormicosi comença a les vies respiratòries i després s’escampa ràpidament per tot el cos

La duresa de les imatges de les darreres setmanes de l’Índia, amb centenars de persones en situació greu per manca d’oxigen, ha resultat agreujada aquests darrers dies amb l’aparició d’una estranya i mortal infecció relacionada amb la Covid-19 anomenada “fong negre”. Aquesta nova infecció sovint s’inicia als sins o als pulmons i posteriorment s’escampa als ossos i altres teixits del cos. En els pitjors casos, una infecció per fongs negres pot atacar els ulls i el cervell i pot acabar essent fatal. Les operacions per salvar la vida d’aquests pacients poden deixar els seus rostres desfigurats.

El fong negre o mucormicosi acostuma a ser més violent en les persones amb funcions immunològiques baixes o amb nivells desproporcionats de sucre en la sang. Segons els experts indis, la infecció es manifesta en les etapes posteriors a la recuperació, per la qual cosa podria considerar-se que forma part dels símptomes de la Covid persistent.

El cirurgià en cap d’otorrinolaringologia de l’hospital Global de Bombai, el doctor Milind Navalakhe, va reconèixer a la cadena Al Jazeera que aquesta era una situació perillosa. Si en els darrers 25 anys Navalakhe havia tingut un cas de mucormicosi, ara en veu “fins a 25 en una setmana”. L’estat occidental de Maharashtra, amb capital a Bombai, ha registrat fins ara uns 2.000 casos de fong negre. Els metges han elevat l’alerta pels seus efectes en pacients vulnerables, ja que les persones que contrauen aquesta infecció només tenen una taxa de supervivència del 50% respecte al coronavirus.

Per segon dia consecutiu, l’Índia va registrar ahir més de 4.000 defuncions per la Covid-19, tot i que els contagis es van mantenir per sota dels 400.000 per quart dia. Malgrat que les dades puguin resultar esperançadores a primera vista, els experts asseguren que podria ser molt pitjor que en dies precedents, ja que el virus ha aconseguit arribar a les zones rurals, uns territoris on no es pot informar dels casos reals que hi pot haver a causa de la falta de tests a la població. Segons les dades facilitades ahir pel Ministeri de Salut de l’Índia, el país va sumar ahir 362.727 noves infeccions, amb un total de 23,7 milions de casos. Les morts van augmentar en 4.120, xifra que va elevar a 258.317 el nombre total de defuncions. Tot i això, els experts adverteixen des de fa temps que el nombre real de casos i morts podria ser més alt, fins a deu vegades les xifres oficials. N’és una mostra que en els darrers dies s’hagin trobat a les ribes del riu Ganges més d’un centenar de cadàvers que probablement hagin estat abandonats pels familiars perquè no tenien fusta per fer les cremacions.

LA XIFRA

4.120
morts
va registrar ahir l’Índia, superant per segon dia consecutiu el nivell de les 4.000 defuncions diàries.

Creixen els contagis al Japó

El nombre de nous infectats per coronavirus continua creixent al Japó malgrat la vigència de l’estat d’emergència a Tòquio, Osaka i altres quatre prefectures del país. El govern de la capital va informar ahir de 1.010 nous casos en les darreres 24 hores –a menys de 10 setmanes de l’inici dels Jocs Olímpics–, i ja és el quart cop aquest mes que les xifres sumen quatre dígits. Segons l’Institut Nacional de Malalties Infeccioses del Japó, les variants que porten la mutació N501Y representen aproximadament el 90% dels casos nous de tot el país. D’altra banda, el Sindicat Nacional de Metges va presentar ahir una petició formal al govern perquè es cancel·lin els Jocs, al·legant que són un risc per la possible arribada i propagació de noves soques. El sindicat al·lega que, tot i que se celebrin sense públic, amb l’arribada dels participants “no es pot descartar la possibilitat de portar variants d’arreu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.