Societat

Les àrees d’autocaravanes es fan un lloc a la demarcació

Els ajuntaments detecten la necessitat de condicionar espais perquè aquests vehicles hi puguin estar uns pocs dies

D’uns anys ençà s’està notant molt la seva presència a la via pública

Els consistoris miren de no fer la competència als càmpings

L’autocaravana està agafant popularitat com a opció per viatjar. Si bé ja abans de la pandèmia això ja es notava, ha estat en el darrer any que se n’han vist moltes més a tot arreu. Una conseqüència d’aquest fenomen està sent l’interès d’ajuntaments on hi ha activitat turística per habilitar espais on aquests hotelets sobre rodes puguin estacionar durant unes hores per descansar (solen ser entre 24 i 48 hores), recarregar aigua, evacuar les aigües brutes i endollar-se a la xarxa elèctrica. N’hi ha de completament gratuïts i d’altres on es paga una tarifa d’uns pocs euros diaris. Ara mateix, a la demarcació hi ha uns 40 recintes d’aquests tipus, majoritàriament de titularitat pública, i, pel que es comenta en el sector, no són suficients per atendre la demanda existent. Cal tenir compte que l’obertura d’un servei d’aquest tipus requereix molts permisos, una condició que –ens diu gent consultada– ha fet tirar enrere alguns projectes privats. Paral·lelament, hi ha ajuntaments que han optat per aparcaments simples, gratuïts, sense cap servei. Seria el cas del de Domeny, a Girona, o el de Camprodon.

Aquests espais no pretenen fer la competència als càmpings i per això està prohibit desplegar-hi taules i cadires. En essència estan pensats perquè els viatgers no hi visquin sinó que hi descansin. Precisament pensant en els que simplement pernocten, una sèrie de càmpings gironins han condicionat uns espais camp&go d’autocaravanes (prop de l’entrada del recinte, per no molestar els altres usuaris) amb una tarifa reduïda, al marge de les zones que ja tenen per als vehicles d’aquest tipus que hi fan una estada llarga.

Costa i interior

A les comarques de Girona, la major part de les àrees d’autocaravanes les trobem a la costa, però de mica en mica se’n van habilitant a l’interior. Una de les més recents és la de Sant Joan les Fonts. “Era una necessitat, havíem detectat una demanda creixent, sobretot arran de la pandèmia”, explica l’alcaldessa, Maria Vidal. Al recinte hi pot estacionar un vehicle fins a 48 hores i els usuaris disposen d’un punt d’aigua i un lloc on buidar les aigües brutes. És gratuït.

Encara més a l’interior, a l’Ajuntament de Ripoll han vist com en pocs anys s’ha consolidat l’àrea de can Guetes, a tocar de la via verda. Les seves sis places estan gairebé totes ocupades cada cap de setmana. És gratuïta, hi ha servei d’aigua i descàrrega d’aigües brutes. Només s’hi poden estar 24 hores. L’èxit de can Guetes –expliquen al consistori– ha fet que s’estigui pensant en obrir-ne una altra a la Devesa del Pla.

A les comarques costaneres, aquestes àrees solen ser més grans. Una de les més ben valorades a Areasac (la plataforma de referència del sector) és l’ Autocaravaning Palamós . Es tracta d’una empresa privada oberta fa sis anys, sense experiència prèvia, explica Rosa Moreno, copropietària. “Els suggeriments dels clients ens han ajudat molt”, assegura. Moreno confirma l’auge d’aquests vehicles, plasmat darrerament en els caps de setmana, dies en què la demanda s’ha multiplicat per quatre en relació amb anys anteriors. Entre setmana, en canvi, hi ha hagut poc moviment a les 65 places del recinte perquè, amb les restriccions de mobilitat, els usuaris han estat només catalans. Les tarifes diàries van de 13 a 22 euros.

Lloguers interromputs

El fet d’haver-se posat de moda l’ús de les autocaravanes no vol dir que els que es dediquen a vendre’n i llogar-ne s’estiguin fent la barba d’or. L’auge d’aquests vehicles havia començat uns anys abans de la pandèmia i ha estat durant aquest període de restriccions que hi ha hagut més demanda, però resulta que també durant aquest període els negocis del sector han estat molt temps tancats. “Necessitem una temporada completa normal per fer les paus”, assegura Joan Tubert, responsable de Camper Park Empordà , de Santa Llogaia d’Àlguema. Abans de la Covid-19 hi havia molts clients estrangers (viatgen fins a Catalunya en avió, per exemple, i aquí lloguen l’autocaravana), però arran de la pandèmia el que més abunda és gent de l’àrea metropolitana. El perfil sempre és una parella o un grup familiar. La mitjana del lloguer –molt concentrat a l’estiu– és de 10 a 12 dies. La seva flota, que oscil·la entre 5 i 6 unitats, surt a fer quilòmetres entre 20 i 25 cops a l’any. El preu per dia va dels 90 euros en temporada baixa als 200 euros de l’agost.

A Autocaravana Girona tenen el negoci concentrat en les èpoques de vacances escolars, fet que confirma els grups familiars com a principals clients d’aquest tipus de vehicles. Els seus preus van de 59 a 139 euros, segons el calendari. El dèficit d’àrees i les ordenances que restringeixen el seu pas o aparcar en l’interior d’alguns municipis són dos dels principals temes que cal resoldre, opina el responsable d’aquesta empresa, Llàtzer Roman.

La compra

Tubert, igual que Moreno (però no pas Roman), ha notat un increment del nombre d’autocaravanes en propietat, fins al punt que no hi ha prou oferta per atendre la demanda. Això és perquè la majoria de subministradors dels components de l’autocaravana (i n’hi ha molts) van tancar unes setmanes l’any passat. Les més barates, noves, es poden trobar per 50.000 euros i les més cares, per 200.000.

LES XIFRES

40
àrees
d’autocaravanes hi ha a la demarcació de Girona, la majoria de titularitat pública
48
hores
sol ser el temps màxim que es deixa utilitzar aquests espais
90
euros és la quantitat diària que es pot pagar per llogar una autocaravana en temporada baixa

Un projecte per a l’estany de Banyoles

R. Estéban

Els ajuntaments de Porqueres i de Banyoles i el Consorci de l’Estany estan treballant en un projecte per construir una àrea d’autocaravanes a la vora del popular llac, una zona amb una pressió turística considerable. Es dona la circumstància que a la comarca –i especialment a Banyoles– estan posant molt d’interès en fomentar l’arribada del turisme familiar i esportiu, que constitueixen un tipus de visitant procliu a usar autocaravanes.

De l’equipament se n’havia parlat anys enrere, quan l’Ajuntament de Porqueres tenia previst fer-ne un a l’altura de l’estanyol del Vilar, però va quedar aparcat perquè no es va trobar finançament per fer-lo. Aleshores es va pensar en alguna zona a la banda de Banyoles, però inicialment l’Ajuntament no ho va considerar una obra prioritària. És precisament en aquell punt del Vilar de Porqueres on es pensa fer l’aparcament.

El canvi d’actitud el justifica així el director del consorci i regidor d’Urbanisme de Banyoles, Albert Tubert: “Els darrers mesos, des de la pandèmia, ens hem trobat que hi ha moltes més autocaravanes.” En no disposar d’un lloc adequat, aquests vehicles estacionen a diversos punts de la ciutat que no estan preparats per fer-hi estada o pernoctar-hi.

Espai provisional

Arran de l’augment de la presència d’autocaravanes, i mentre no es disposi de l’àrea de Porqueres (no hi ha un calendari establert per fer-la, però en qualsevol cas es descarta que estigui enllestida aquest estiu), a Banyoles reservaran l’aparcament de la zona de pícnic de la Draga perquè s’hi pugui estar durant un temps limitat. Mentre no estigui enllestit aquest condicionament provisional, quedarà en suspens l’ordenança que sanciona les autocaravanes que passen molta estona aparcades a la via pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.