Societat

Les orquestres comencen a sonar, però no es pot ballar

Les orquestres, les cobles i els conjunts de ball s’han adaptat a la nova realitat amb formats més reduïts i espais amb accessos controlats i el públic assegut, en espera que el Procicat doni llum verd al ball

“Ara la situació ja no és dramàtica, és simplement desastrosa”, diu amb amarga ironia Francesc Cassú, director de la cobla-orquestra La Principal de la Bisbal, per resumir la situació en què es troben, després de molts mesos de pandèmia i cancel·lacions, la immensa majoria de formacions que posen la banda sonora imprescindible a les centenars de festes majors que es fan arreu del país, i que ara recuperen una certa normalitat. Les orquestres poden tornar a les places dels pobles, però la plaça o el recinte equivalent han de tenir accessos controlats i el públic continua assegut, en espera que algun dia es permeti el ball, ja sigui del pasdoble o de la sardana en rotllana.

“L’any passat ja es podien organitzar coses a l’aire lliure i, de fet, se’n podrien haver fet més de les que es van fer finalment, però molts ajuntaments no es van decidir per por o per mandra a adaptar-se a les normatives, i per als músics va ser un desastre. Per això estem una mica dolguts amb les administracions locals. En alguns casos, les anul·lacions van arribar al vuitanta i el noranta per cent, de manera que la tardor i l’hivern han estat duríssims per al sector”, explica Josep Reig, president de Musicat, una de les principals associacions professionals de músics del país, que veu el futur immediat amb un optimisme relatiu: “Aquest any sembla que la situació va millorant per les vacunes i els ajuntaments estan programant sobre la marxa, perquè fins fa quatre dies les festes majors estaven prohibides. Ara s’estan reactivant amb unes condicions que poden anar variant.”

Francesc Cassú afirma que, a pesar de l’estiu “molt light” del 2020 i d’un any en què la mitjana d’actuacions de La Principal de la Bisbal –entre 140 i 180 cada any– va quedar reduïda a la meitat, “vam salvar molt dignament la temporada a força d’imaginació i gràcies sobretot a la confiança que ens van donar les entitats, que tenien ganes de fer coses”. En plena pandèmia, La Principal de la Bisbal va ampliar la seva oferta amb un concert titulat Mar i muntanya, “un format mixt entre un concert de cobla i un de festa major, amb una sola veu”. Es tractava d’oferir alternatives al gran concert de festa major a un preu més mòdic i, si calia, “anar a tocar amb l’instrument i el faristol sota el braç, amb un equip petitet”. Gràcies a aquesta capacitat d’adaptació, aquest estiu els espera “més feina que mai”.

Ara, diu Reig, “la recuperació serà més lenta del que va ser la patacada, però s’hauria d’incentivar que la gent es pugui esbargir de manera controlada”. En tota aquesta situació, Reig només hi veu una cosa bona: “La gent, com que està asseguda, escolta la música més atenta.”

LA FRASE

L’any passat, tot i les anul·lacions, vam salvar molt dignament la temporada a força d’imaginació
Francesc Cassú
Director de la cobla-orquestra la principal de la Bisbal

LA FRASE

Els ajuntaments podrien haver fet més coses, però no s’hi van atrevir. Per als músics va ser un desastre
Josep Reig
president de l’Associació Professional de Músics Musicat

Les places seran sempre nostres

La companyia de música familiar Rikus també coneix molt bé el circuit de les festes majors i, evidentment, ha patit les conseqüències de la pandèmia. La seva reacció ha estat gravar una cançó titulada Tornarem a omplir les places , en què els seus components fan, amb la col·laboració del grup Xiula, tota una apologia de la festa, amb un videoclip gravat a places de diferents ciutats. “Nosaltres vam presentar el nostre últim disc el febrer del 2020 a Cassà i al cap d’un mes ja estàvem confinats a casa i tots els concerts de la gira van començar a caure. Va ser una gran sotragada”, diu Enric Canosa, en Rikus. Van començar a fer moltes coses per les xarxes i a incentivar les funcions escolars. “Ara fem moltes menys festes majors que abans i els formats són més reduïts. Es nota una certa reactivació, però encara hi ha por.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona