Recuperen el cultiu del preuat safrà d’Horta de Sant Joan
Dos emprenedors el conreen de manera tradicional
Esperen collites de 20 o 30 quilos, segons la demanda
Els germans Juan Luis i Isaac Estruel han recuperat, des de fa dues campanyes, el safrà d’Horta de Sant Joan, un producte tan preuat durant l’edat mitjana i moderna que marcava el preu a tot Europa. El cultiven amb els mètodes tradicionals que han trobat en documents antics i aquest any han registrat la marca amb què es comercialitzarà, Kika Safrà d’Horta. La primera collita, d’un quilo, va servir per provar l’assecament i per aconseguir la qualitat que buscaven. La segona, que es preveu de quatre quilos, ha de servir per recaptar entre els clients consumidors de safrà la seva opinió. La voluntat dels emprenedors és ampliar la producció segons la demanda, amb un topall d’uns 20 o 30 quilos de safrà.
Els dos emprenedors, comercial un i cuiner l’altre, es van sentit atrets pel safrà en unes jornades gastronòmiques, una curiositat que es va veure reforçada per uns documents del Centre d’Estudis Medievals de la Corona de Catalunya i Aragó i la informació que els va aportar l’estudiós Vicent Subirats. El conegut com a Ort Safrà es conreava a mà i es va anar abandonant coincidint amb la industrialització del sector primari. Els germans Estuel fan gran part de la producció de manera manual. A Catalunya hi ha diverses iniciatives de producció de safrà, com ara les de Santa Coloma de Queralt i Montblanc.