Edició especial del Terra de Trobadors, inspirada en pandèmies, a Castelló
El municipi recupera aquest any la cita medieval, tot i que sense actes massius, entre el 10 i el 12 de setembre
El festival Terra de Trobadors, després de la cancel·lació de l’any passat, retorna a Castelló d’Empúries el cap de setmana des del divendres 10 fins al diumenge 12 de setembre amb un fil conductor molt ben trobat: Fam, pesta i epidèmies: Lo bon any primer. La situació actual de la pandèmia provocada per la Covid-19 ha inspirat la temàtica d’aquest any del festival, basada en la situació viscuda a mitjans del segle XIV a Europa, caracteritzada per un seguit de successos que van comportar efectes devastadors en la població, sobretot la pesta i una onada de fred que va malmetre collites. Un “mal any primer” en comparació amb el qual ara confien que aquest 2021 sigui millor, amb una edició especial que no impedirà que el 2022 mirin de programar la 30a pendent.
Tot i que els actes massius, com ara el sopar medieval, les tavernes de les entitats, les cercaviles i el mercat medieval queden exclosos, preveuen tres conferències sobre el període en qüestió. Organitzades conjuntament pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i per l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, la conferència inaugural Una pandèmia d’altres temps: la pesta anirà a càrrec de Lluís Cifuentes, Doctor en Història Medieval per la UAB i professor de la UB de Barcelona, que tractarà l’arribada de la pesta negra a la Corona d’Aragó l’any 1348 i les greus conseqüències socials i econòmiques que va tenir. Completaran el cicle Antònia Carré, Doctora en Filologia Catalana (UOC-UB), que oferirà la conferència Pesta amb literatura. Del Decameró a l’Espill, que versarà en la forma en què la literatura catalana medieval ha mostrat els períodes i les conseqüències de les epidèmies. I, per últim, Pol Bridgewater, Doctor en Història Medieval (UB), oferirà la tercera conferència amb el títol Govern, hospitals i assistència a l’Edat Mitjana: una història de poder. El diumenge al matí es presentarà també la novel·la històrica Palau del vent de l’escriptor castelloní Pere Llovet Planas, basada en la història del comtat d’Empúries., i també es presentarà el número 20 de la revista Mot so razo.
Tota la programació d’aquest any aposta en la línia iniciada ja el 2019, per potenciar la participació activa dels visitants. Amb aquesta intenció hi haurà propostes com ara tallers de lluita escènica medieval, de danses i percussió o el tir amb arc.De la mateixa manera volem destacar també l’aposta clara per les activitats per a famílies, el públic més nombrós de l’esdeveniment, amb els espais de joc per a la primera infància, espectacle de titelles, la guerra de catapultes, el carro de les Trementinaires, l’espai munta titelles, la gimcana fotogràfica o els contes medievals, entre d’altres.Cal posar en valor, una vegada més, el paper de les entitats que preparen els seus espectacles exclusius per aquests dies com La Cort d’Empúries amb “Les aventures del Doctor Simó i la meuca de Castelló” i “el carro dels morts” o “Ballar en temps de pandèmia” de l’Esbart Dansaire que, sumats a les propostes de companyies professionals i a les ja esmentades anteriorment, ompliran d’activitats els dies del festival. Pel que fa al repertori d’actuacions musicals, recuperen alguns concerts.La música ha tingut sempre una gran presència al Festival Terra de Trobadors. Des dels inicis, grups de renom han ofert concerts i animació pels carrers del centre històric i en aquesta edició, entre ells, hi tornarem a trobar cares conegudes com ara Els Berros de la Cort o el grup Sübitus, aquests últims encarregats de donar el tret de sortida al festival d’enguany.Amb el pas dels anys, altres propostes han anat sorgint i algunes s’han consolidat, com és el cas del cicle So de Lonh que enguany celebrarà la sisena edició. El cicle es dedica principalment a la divulgació de les músiques medievals organitzant concerts comentats, conferències o cursos. Aquest any proposa dos concerts: Iacobi Victoria, a càrrec d’Egeria Voices; Senti un gran romore, a càrrec de Locus Desperatus; i una conferència que porta per títol Ministrers i música a la Corona d’Aragó medieval: estampes d’un corpus de documents d’Anna Alberni (ICREA/Universitat de Barcelona).Per altra banda, al Convent de Sant Agustí, tindrà lloc el concert Despertant instruments adormits a càrrec d’Antoni Madueño i el conjunt L’Incantari, format per Arturo Palomares, Luzia Samitier i Ana Cerezo), un concert de cançons de trobadors i polifonies primitives, en el marc del projecte Awakening Sleeping Instruments amb el suport del Programa Cultura Creativa de la Unió Europea. O també el concert de música sefardita a la Sinagoga del Puig Mercadal, amb Rusó Sala i Míriam Encinas. Per últim, han programat una actuació de la Coral Castellonina i el concert que porta per títol Cançons en temps d’epidèmia.