Troben restes de malaquita en una cova prehistòrica
Es tracta de la cova del forat de l’Embut, situada a 2.235 metres d’altura, a Queralbs
La cova del forat de l’Embut, situada a 2.235 metres d’altura a Queralbs, és la cova prehistòrica amb ocupació humana a més alçada del Pirineu localitzada fins ara. I, segons les últimes troballes arqueològiques, també era un punt de manipulació de malaquita, un mineral preuat que s’usava per a objectes d’ornamentació i l’extracció de coure per a la producció metal·lúrgica, segons va informar ahir l’ACN. És una de les conclusions de l’última campanya arqueològica que s’ha fet aquest estiu. Concretament, des del 26 d’agost i fins al 6 de setembre amb investigadors de l’Iphes-Cerca i de l’àrea de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.
L’aparició de mig centenar de restes de malaquita, un mineral que destaca pel seu color verd, confirmen que la cova prehistòrica 338 de Queralbs –també coneguda com a cova del forat de l’Embut–, va ser un indret de manipulació d’aquest material d’interès en la prehistòria. “Era molt preuada pels grups prehistòrics, si bé la seva distribució és escassa al territori”, remarca el codirector del jaciment, Carles Tornero, juntament amb el catedràtic de prehistòria i antropòleg Eudald Carbonell.
La campanya també ha permès recuperar restes d’indústria lítica i ceràmiques de fa més de 5.500 anys. Es creu que pertanyen als primers pastors del Pirineu Oriental.