Societat

Moratòria d’un any per refer els plans urbanístics en 30 municipis de la costa

S’aturen llicències i es revisaran 70.000 nous habitatges pendents d’edificar entre Malgrat de Mar i Alcanar

El pla no atura les obres ja autoritzades

El govern vol avançar en la revisió del planejament urbanístic, com va fer a la Costa Brava i a l’Alt Pirineu, amb l’objectiu de reduir les noves construccions i combatre el model d’urbanitzacions aïllades, a les quals és més difícil fer arribar serveis, i protegir també així el paisatge. La conselleria de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori fixarà els criteris d’integració que han de tenir les noves construccions aïllades en 41 municipis del litoral des del municipi de Malgrat de Mar, al Maresme fins a Alcanar, al Montsià. La revisió deixa al marge les poblacions de l’àmbit metropolità de Barcelona, que tindrà una regulació pròpia. La Comissió de Territori de Catalunya va analitzar ahir l’avanç del pla, que posa el focus en una trentena de municipis on es revisarà més exhaustivament el sòl, amb capacitat per a 110.000 habitatges i decidir si es mantenen com estan, es modifiquen alguns paràmetres o s’impedeix cap edificació. L’objectiu és verificar si la construcció es considera sostenible tenint en compte criteris ambientals, territorials, urbanístics, sectorials i paisatgístics. El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha subratllat que es vol evitar un model d’urbanitzacions aïllades, amb les dificultats que suposa per fer-los arribar serveis, que consumeix molt terreny, té un fort impacte en el paisatge i va associat a un ús més intensiu del vehicle privat.

Abans no s’aprovi el pla director, que encara trigarà uns mesos, el govern ha aprovat la suspensió de llicències per un any en els sectors encara no desenvolupats que ja s’han detectat com a poc sostenible. La moratòria afecta una zona de 3.500 hectàrees, on està prevista la construcció d’uns 70.000 habitatges. “Volem evitar que aquest marge de temps s’aprofiti per intentar construir en els àmbits que estem treballant i que analitzarem”, hi afegia Serra. Aquesta suspensió no paralitza obres d’urbanització o de construcció ja autoritzades en els sectors afectats. El Departament de Territori ha anunciat que un cop elaborat l’avanç del pla, s’obrirà un període d’audiència als ajuntaments afectats per recollir suggeriments.

La revisió dels 41 municipis afectarà les localitats de Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou, al Maresme; Sitges, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Cubelles, al Garraf; Cunit, Calafell i el Vendrell, al Baix Penedès; Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona (actualment amb el POUM suspès), Vila-seca i Salou. També hi estan inclosos Cambrils, Vinyols i els Arcs, Mont-roig del Camp i Hospitalet de l’Infant, al Baix Camp; l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla i Deltebre, al Baix Ebre; i Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar, al Montsià.

LA XIFRA

110.000
Són els habitatges que es revisaran als 30 municipis per decidir si es mantenen, es modifiquen o s’aturen.

LA FRASE

Volem evitar que aquest marge de temps s’aprofiti per construir en àmbits que estem treballant
Agustí Serra
director general d’ordenació del territori i urbanisme

Via lliure a la llei d’usos del litoral

El Tribunal Constitucional (TC) aixeca la suspensió de dos articles de la llei catalana de protecció i ordenació del litoral que atorgava competències als ajuntaments per autoritzar activitats previstes pels plans d’ús del litoral i de les platges. El govern espanyol va presentar el recurs contra la llei catalana que des del 2020 incrementa les competències dels ajuntaments en l’ordenació del litoral en considerar que envaeix atribucions pròpies de la Generalitat. Pel TC, “el caràcter desmuntable de les instal·lacions” que requereixen d’ autorització “disminueix, si no anul·la, el risc que es produeixin perjudicis irreparables”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.