Festes populars i fires

L'ARBOÇ (Baix Penedès)

Festa major

D'interès nacional

El quart diumenge d'agost sempre és festa major a l'Arboç. Però des de l'any passat això vol dir que quan l'agost comença a veure la seva fi arrenca una festa patrimonial d'interès nacional, la màxima distinció que pot tenir una festa popular catalana. De la festa major, també són elements patrimonials d'interès nacional el ball de diables, la carretillada, el ball de bastons, els gegants i l'exhibició castellera amb les seves particularitats i les seves músiques.

Tot i que dissabte també es fan cercaviles i exhibicions dels diferents grups folklòrics, el dia central de la festa és el diumenge, quan tenen lloc les matinades (amb els grups locals de ball de diables i de bastons, els trabucaires Guineus, el grup de grallers i de l'Escola Municipal de Música Tradicional del Penedès), l'exhibició castellera (amb els Xiquets de Valls, la colla Jove Xiquets de Tarragona i els Minyons de l'Arboç) i la cercavila que encapçala la processó de Sant Julià. Quan arriba el patró a l'església parroquial, es fa l'encesa de la façana i l'actuació conjunta de tot el seguici popular i tradicional, així com el recitat dels versots. A continuació, a la plaça de la Vila, el seguici popular i tradicional, que enguany estrena el Ball de Nans i Capgrossos de l'Arboç. I finalment, la tradicional encesa conjunta del ball de diables anomenada carretillada. Dilluns és la festa major dels petits.

Del 20 al 25 d'agost. Als carrers i places de la vila.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.