Sanció compartida
La policia de Cambrils multa amb 300 euros tant els venedors del ‘top manta' com els compradors
Quasi la meitat de la plantilla lluita contra aquesta pràctica
Una lluita local contra un problema global. Només amb els recursos dels ajuntaments i tenint en compte l'experiència, eradicar el fenomen del top manta i de la venda ambulant es considera una quimera. Partint d'aquesta complexa base, la policia local de Cambrils està treballant per evitar almenys l'afluència massiva de persones que es dediquen a aquesta pràctica mitjançant “un servei de pressió als focus de més concentració”: el tram comprès entre Vilafortuny i Cap de Sant Pere, així com tota la part frontal del port. Mentre es dirigeix a les gàbies situades al garatge de la comissaria que es van omplint al cap de l'any amb milers d'articles requisats, el caporal de la unitat de relacions amb la ciutadania remarca que el cos està destinant molts esforços per tal que “aquesta activitat no es desbordi”, en haver-se detectat un increment notori en comparació del 2009. Precisament, ja durant la temporada alta d'estiu de l'any passat, gairebé la meitat dels efectius de la plantilla estaven centrats en aquesta vigilància. “El cost que suposa en recursos humans és important. Hi va haver dotze agents que van estar immersos al 100% a combatre el top manta, i d'altres s'hi dedicaven entre un 20% i un 80% de la seva jornada laboral”.
Com de costum, a mig matí, el caporal, amb l'agent Mercè, es posen els cascos i es dirigeixen amb motocicleta fins a un dels punts més conflictius: la part del passeig marítim que limita amb Salou. Aquí és on es fa servir més l'astúcia perquè, depenent de quina de les dues localitats procedeixen els policies, els venedors se situen al terme que no és de la seva competència. En arribar-hi, però, ni rastre de venedors als llocs habituals sinó que, en canvi, els veuen reunits a l'espai comunitari d'un bloc de veïns proper. El motiu de la seva aturada momentània és la presència de tres agents de platja que recorren en bici els tres quilòmetres de costa. A partir del seguiment que aquests investigadors han realitzat, comenten que tenen més que estudiat quines són “les hores altes de treball”: “A les vuit o a les nou del matí, ja n'hi ha més d'una quinzena. Cap al vespre, uns quaranta; i, entre les nou i les deu, més de setanta, que sovint hi són fins a la una de la matinada. I, fins i tot, un dia a les onze de la nit hi va haver una punta de 150! El que normalment intentem és no sortir corrent darrere seu per no crear mala imatge i perquè n'hi havia que a l'hora de fugir creuaven les vies del tren, amb el perill que comportava”.
A diferència del Vendrell i de Calafell, que han habilitat un espai als seus respectius termes per desenvolupar-hi aquesta activitat impunement, la regidora de Seguretat, Laura Forcadell, explica que a Cambrils la venda il·legal ambulant es considera una infracció greu que se sanciona amb 300 euros tant per a venedors com per a compradors, en ser “la culpa compartida”. Per fer arribar el missatge a la ciutadania, s'han plantat cartells informatius a la platja i s'han repartit 450 fullets en col·laboració amb la Unió de Botiguers. La campanya s'ha batejat sota el lema: “Game over: la venda il·legal es menja el comerç i fa créixer les màfies. Sigues coherent, també és la teva responsabilitat”, que insisteix en el fet que aquesta pràctica “és una via de competència deslleial que deixa indefensos la resta de comerciants”.