Un pla pioner per donar suport a les dones sense llar i amb fills a càrrec
Les quatre ciutats del Besòs i entitats del tercer sector ofereixen habitatge i feina a les mares que viuen al carrer
El programa pilot s’allargarà tres anys
“El sensellarisme és una xacra social a la qual per a les dones amb fills a càrrec és més greu arribar-hi i més difícil de combatre.” Així expressava el director de Sant Joan de Déu-Serveis Socials, Salvador Maneu, la crua realitat que amb l’actual context de pandèmia s’està agreujant per a moltes dones que, soles i amb criatures, no tenen recursos per pagar un sostre on viure i acaben de relloguer o en espais temporals o insegurs. “Amb la Covid arribar al carrer és fàcil i deixar de ser-hi costa”, insistia Maneu, que es felicitava per l’aliança entre administracions públiques i entitats per donar resposta a una necessitat urgent, com és la de disposar d’una llar per a aquestes famílies on poder “fer-se un futur”.
El programa Vesta, que es va presentar ahir, és una iniciativa conjunta dels municipis de Sant Adrià de Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, amb Càritas, la Fundació Formació i Treball, Fundació Mambré, Sant Joan de Déu-Serveis Socials, i també el Consorci del Besòs. L’objectiu és oferir un habitatge a dones en situació administrativa irregular, amb ingressos mínims i que acceptin un acompanyament social i d’inserció laboral. Els diferents ajuntaments ja han proposat la desena de famílies, que inclouen una trentena de persones. Algunes ja han pogut entrar a la nova llar i d’altres ho faran com a molt tard a mitjan gener. Algunes ja han pogut entrar a la nova llar.
La Fundació Mambré és l’agent encarregat de buscar i captar els habitatges al mercat privat i intentar aconseguir un lloguer social que, en un primer moment, es pagarà amb recursos públics i Formació i Treball s’encarregarà de posar els mitjans tècnics per facilitar la inserció laboral. En el moment que la família assoleixi “certa autonomia econòmica”, pagarà el lloguer d’un habitatge del qual no hauran de marxar. La durada del programa és de tres anys, en els quals es faran entrades i sortides de noves famílies. El cost del pla és d’un milió d’euros i té la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
“Estava molt desesperada”
La Rumana Parvin és originària de Bangladesh i té tres fills. Es va separar del qui era el seu marit i sense feina no tenia on anar. “Estava molt desesperada”, diu, conscient que hi ha altres dones com ella, que estan patint situacions similars. Amb els fills és una de les dues famílies del programa Vesta situades a Santa Coloma de Gramenet. “Quan vaig entrar al pis va ser com treure’m una pedra del cap i respirar a fons”, explica la mare de família agraïda pel suport dels serveis socials i l’oportunitat que li ofereixen de treballar i no haver de dependre de les ajudes.