Societat

Correbous més curts per evitar l'esgotament

El delegat a l'Ebre assegura que la durada ha disminuït un 20%

El dele­gat del govern a les Ter­res de l'Ebre, Lluís Sal­vadó, ha asse­gu­rat aquesta set­mana que s'ha reduït un 20% la durada dels espec­ta­cles tau­rins per evi­tar l'esgo­ta­ment dels ani­mals. Amb el manual de bones pràcti­ques es limita la durada dels bous embo­lats a un màxim de 30 minuts, i la dels bous cap­llaçats a un màxim de 60. Sal­vadó, així, des­taca que hi ha més res­pecte vers els ani­mals des que el 2005 es va començar a apli­car el manual: men­tre que aquell any hi va haver 15 bous embo­lats que van superar el temps màxim esta­blert, l'any pas­sat només n'hi va haver un, dels 139 que es van cele­brar arreu de l'Ebre, que va superar la reco­ma­nació. Segons ell, també ha con­tribuït a la pro­tecció dels ani­mals el fet que no se cele­brin bous cap­llaçats entre les 12 del mig­dia i les cinc de la tarda, per evi­tar les hores de més calor.

El dele­gat va voler llençar un mis­satge de tran­quil·litat als afi­ci­o­nats tau­rins i va recor­dar que “el debat sobre les cur­ses no ha de gene­rar en cap cas incer­tesa al vol­tant de la nos­tra festa”. “Avui estem més a prop que mai d'acon­se­guir una llei que reguli la festa i que tan­qui d'una vegada per sem­pre el debat”, recorda Sal­vadó.

De moment, la dele­gació ter­ri­to­rial i la Gene­ra­li­tat con­ti­nuen tre­ba­llant perquè la llei que ha de blin­dar els bous tra­di­ci­o­nals de les Ter­res de l'Ebre s'aprovi abans que acabi la legis­la­tura, ara que el Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries ha dic­ta­mi­nat que el text s'ajusta a les dis­po­si­ci­ons de l'Esta­tut, després de rebut­jar el recurs pre­sen­tat pel Par­tit Popu­lar.

A més, en l'última sessió del Con­sell de Cul­tura Popu­lar i Tra­di­ci­o­nal es va acor­dar decla­rar els bous de les Ter­res de l'Ebre ele­ment fes­tiu patri­mo­nial d'interès naci­o­nal. L'acord va supo­sar la inclusió dels bous en el Catàleg del Patri­moni Fes­tiu de Cata­lu­nya i el reco­nei­xe­ment, per part del govern català, de l'auten­ti­ci­tat i natu­ra­lesa popu­lar de les fes­tes amb bous.

Enguany, la Gene­ra­li­tat ha auto­rit­zat més de 200 actes tau­rins en els 26 muni­ci­pis ebrencs on n'hi ha tra­dició, en els quals hi ha 33 comis­si­ons de bous, 24 penyes tau­ri­nes i sis penyes d'embo­la­dors, que en total repre­sen­ten més de 5.000 per­so­nes.

De moment, no hi haurà una ILP

La Plataforma Prou ha explicat en un comunicat que, de moment, no té previst presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) per prohibir els correbous. Els membres de la plataforma recorden que el seu objectiu específic i consensuat era presentar una ILP per abolir les corrides de toros a Catalunya, i que, actualment la plataforma, formada per 150 organitzacions animalistes catalanes, està tècnicament dissolta, perquè ja han assolit el seu propòsit. Per tant, no hi ha consens ni un posició clara pel que fa als correbous, així que, de moment, i mentre no trobin el suport oportú, no presentaran cap ILP. Tot i això, el comunicat assegura que la postura de la plataforma pel que fa als correbous és de “rebuig absolut” i que els seus membres continuaran la tasca activista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.