Aules sense mascaretes abans de Setmana Santa
Es començarà pels infants més menuts i es farà de manera progressiva
Els confinaments de grups escolars es desactivaran el 21 de febrer
El sistema de vigilància sentinella, actiu a l’abril
La Generalitat té la intenció d’eliminar l’obligació de dur mascareta a les escoles abans que acabi aquest trimestre, sempre que la situació de la pandèmia continuï de baixada. L’aplicació d’aquesta mesura, la primera que afectaria l’ús del tapaboques en interiors, es farà “abans de Setmana Santa”, segons va anunciar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i s’implementarà de manera gradual, començant pels cursos de primer i segon de primària. La intenció és fer un seguiment proper de la situació i, si no canvia la dinàmica de descens de casos, anar-la ampliant a la resta de grups en terminis de deu o quinze dies.
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, referma que l’escola és “el primer lloc on té sentit treure les mascaretes” i recorda que els infants menors de sis anys ja fa temps que no en duen. La prioritat és anar ampliant aquesta regularització, ja que té un impacte en la qualitat de l’aprenentatge i la socialització.
Abans d’arribar a aquest punt, però, ja s’hauran acabat les quarantenes dels grups escolars per casos de covid. El govern ja havia expressat la voluntat de fer-ho i ara hi ha posat data: el 21 de febrer. Segons Argimon, la setmana vinent està previst que la ponència d’alertes de l’Estat lliuri el seu informe sobre aquesta mesura i “tot indica que anirà en la mateixa direcció que la nostra proposta”. Per tant, el camí s’aplanarà per tal de posar-hi fi, sempre d’acord amb el Departament d’Educació, “la setmana del 21 de febrer, i si és dilluns, millor que dimarts”, va avançar el conseller de Salut en una entrevista a Televisió de Catalunya.
De fet, Argimon defensa que les quarantenes han de desaparèixer tant en els alumnes com en els adults, avançant cap a mesures de “no gaire contacte”. A mesura que es vagi normalitzant la situació, caldrà guiar-se per la situació clínica. “Hi ha molta gent que emmalalteix i necessita més de set dies, mentre que d’altres tenen la infecció però no han desenvolupat la malaltia i al quart o sisè dia podrien fer vida normal”, argumenta.
Salut també confirma que a partir de l’1 d’abril començarà un sistema de vigilància sentinella reforçat que no només controlarà l’evolució de la covid, sinó que “situa en millor vigilància la grip i altres virus respiratoris”, segons la doctora Cabezas. Aquest sistema també hauria de permetre tenir més mitjans per vigilar si apareixen noves variants del SARS-CoV-2 i estar atents a la possibilitat de nous brots de contagis. La intenció és que sigui un sistema estructural de vigilància de cara a properes onades. Argimon, però, reitera que sense els fons extraordinaris de covid realment hi haurà “molts i molts problemes” en l’àmbit sanitari.
Per sort, de moment la situació epidemiològica continua millorant. La sisena onada, la més important en volum de casos, és ara a nivell del pic de la cinquena, amb uns 11.000 positius diaris. Ara hi ha 2.503 persones ingressades per covid, 88 menys que ahir, de les quals 364 –24 menys que la vigília– estan greus. La pressió sobre la primària també millora: dijous van atendre 20.799 pacients de covid, 3.000 menys que el dia anterior i 13.000 menys que dijous de la setmana passada.
LA XIFRA
Els hospitals ja tornen a acceptar visitants a planta
L’hospital de Bellvitge tornarà a permetre l’entrada d’una visita al dia als pacients ingressats a les àrees no covid a partir de dilluns. Altres centres també estan fent el mateix arran de la millora.
El plasma de convalescents no redueix el risc de covid
Administrar plasma de pacients que han superat la covid i que conté anticossos a persones contagiades que encara no presenten símptomes no serveix per reduir el risc de desenvolupar un quadre greu ni tampoc l’hospitalització. Així doncs, el projecte Jo em corono d’Oriol Mitjà i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses ha descartat aquesta opció de possible tractament.
Allau de contagis a Valls després de les Decennals
Valls va celebrar actes multitudinaris per les Decennals fins al 6 de febrer i ara és la ciutat del país amb més velocitat de contagis (0,78) i més incidència de casos. La darrera setmana n’hi va haver 1.528 per cada 100.000 habitant. A més, també té el risc de rebrot més elevat de Catalunya. És l’únic municipi que supera els 3.000 punts, mentre que el del conjunt del país és de 1.783.